Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan

gokceneylul@gmail.com

Tüm Yazıları

Rahim ağzı sağlığını gözetmek için smear testi uygularız. Peki smear nedir?

Smear (Sürüntü) Testi:

Smear testi rahim ağzını değerlendirmek ve hem enfeksiyonlar hem de kanser gibi durumlar açısından kontrol edebilmek için kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı erken tanı tarama testidir.

Kadınların rahim ağzı kanserinden korunabilmesi açısından en az 6 ayda bir yaptırması gereken bir testtir. Bu test kanser başlangıcı sayılabilecek her hücresel değişikliği anında tespit eder. Rahim ağzından cam üstüne ince yayma, rahim ağzından sürüntü alma, gibi isimlerle de anılmaktadır.

Haberin Devamı

Smear testi tamamen ağrısız bir işlemdir. Kadın jinekolojik muayene pozisyonunda yatırılır ve spekulum adı verilen alet yardımıyla rahim ağzına bakılır. Rahim ağzından bir smear fırçası ile hücrelerden örnek toplanır. Toplanan bu örnek lam üzerine alınır ve sabitlenerek mikroskobik inceleme yapılması için laboratuvara gönderilir. Sitolojik incelemede işlemin en etkili uygulandığı alan rahim ağzından alınan örneklerdir.  Şüpheli sonuçlarda test tekrarlanmalıdır. Son yıllarda jinekolojik muayene ve jinekolojik kontrollerin rutin bir parçası haline gelmiştir.

Smear oldukça etkili bir tarama yöntemidir. Bu sayede anormal hücreler son derece erken dönemlerde saptanmakta ve uygun tedavi yöntemleri ile ilerlemiş kansere doğru gidişler bu vesileyle engellenmektedir.

Cinsel ilişkide bulunmuş olan tüm kadınların cinsel aktivite başlangıcından 3 yıl sonra başlamak üzere rutin yıllık muayene ve smear önerilmektedir. 21 yaşın altında olan cinsel ilişkide bulunmamış kişilerde smear testi gerekmemektedir. Yine, 65 yaş üstü kadınlarda smear testi gerekmemektedir ve yıllık muayeneler yeterli olmaktadır. Rahim ağzı kanseri dışındaki bir sebeple rahmi çıkartılmış olan kadınlarda da smear testi uygulanmaz.

Rahim ağzı kanseri kadınlarda en çok görülen üç kanser cinsinin önde gideni olmasına rağmen bu kanserin ölümle sonuçlanması oldukça düşüktür. Yapılan smear testi ile farkına varılıp önlem alınabilecek bir kanser çeşididir. Bu yüzden smear testini bir anlamda hayat kurtarıcı ve yaşam süresini uzatıcı olarak görebiliriz.

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanserinden korunmada önemli nokta HPV enfeksiyonundan korunmaktır. Bu da HPV virüsüne karşı aşılarla mümkündür. Ülkemizde HPV virüsüne karşı 2 adet aşı bulunmaktadır. Tercihen ilk cinsel deneyimi yaşamadan 11-12 yaş kız ve erkek çocukları aşılanmalıdır. Ancak cinsel deneyim yaşanmış olsa bile 9-26 yaş aralığında her iki cinsiyete de aşı yapılabilmektedir. Hatta 43 yaşa kadar kadınlarda etkili olabildiği saptanmıştır. 15 yaş öncesi 2 doz, 15 yaş sonrası ise 3 doz şeklinde uygulanan aşının koruyuculuğu epey yüksektir.