Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan

gokceneylul@gmail.com

Tüm Yazıları

- Geçmişte düşük yaşadıysanız veya şu an düşük riskiniz varsa

 -Daha önce erken doğum eylemi hikayeniz varsa (37 haftadan önce doğum yaptıysanız) veya şu an erken doğum açısından riskliyseniz (rahim kasılmalarınız varsa)

-Multiple hamilelik (ikiz, üçüz gibi)

-Beklenmeyen vajinal kanamanız varsa

-Amniotik sıvı geliyorsa (suyunuz geliyorsa)

-Serviks (rahim ağzı erken açıldığıysa (servikal yetmezlik)

-Plasenta (bebeğinizin eşi) kısmen veya tamamen rahim ağzını kapatıyorsa (plasenta previa)

Hamilelikte cinsel ilişki konusundaki değişmez önceliğimiz ne derseniz; öncelikle hamile kadın, bu ilişkiye onay veriyor, bunu istiyor olmalı. Bunu asla atlayamaz ve yok sayamazsınız (sözüm erkeklere tabii) ve kendini mecbur hisseden kadınlara da söylemeliyim ki asla mecbur değilsiniz. Nasıl rahat ve mutlu hissedecekseniz öyle.

Haberin Devamı

Peki hamilelikte seksin yararları gerçekten var mı? var. Size bu faydalardan biraz bahsedeceğim; merak edenleriniz için.

HAMİLELİKTE SEKSİN 7 YARARI

Kan basıncını dengeleme

Hamilelikte sağlıklı beslenme, bol su tüketimi, basit egzersizler zaten kan basıncınızın düzeyini istenen seviyede tutmaya epey yardımcı olacaktır. Ancak araştırmalar, cinsel ilişkinin sistolik kan basıncını yani büyük tansiyonu düşürmede etkili olduğunu ortaya koyuyor. Dengeli bir tansiyon, hem siz hem de bebeğiniz için önemli. Çünkü bu, sizi, beklenen doğum sancılarıyla normal doğuma hazırlayan sürecin bir parçası.

Daha az alta kaçırma ihtimali

Hamilelik boyunca koştur koştur tuvalete giden, güldüğünde, hapşırdığında, öksürdüğünde altına kaçıran pek çok kadın var. Çünkü mesanenizin kontrolüne yardımcı olan pelvik tabanınız, hamilelikte güçlenirse bu size kolay bir doğum da sağlayacaktır. Cinsel birliktelik ve orgazm, pelvik kaslarda kasılmayı artırarak pelvik tabanı güçlendirir. Böylelikle hem doğumda ıkınmalar kolaylaşır, hem de mesane kontrolü kolaylaşır. İdrar yaparken, idrar akışını durdurmak için kullandığınız kaslar pelvik taban kaslarıdır. Yani bu kasların gelişimi, kontrolün size geçmesi demektir.

Haberin Devamı

Ağrıları azaltma

Seks, elbette bir ağrı kesici değil ve direkt olarak bunun için yapılmaz. Ancak orgazm sırasında salgılanan oksitosin, mutluluk sebebidir ve ağrıların tolere edilebilmesine yardımcı olur. Ayrıca büyüyen rahim, değişen hormon dengesi, vücudun giderek artan yükü derken, konfor duygusundan hızla uzaklaşan hamilelere, daha az ağrılı dolayısıyla daha konforlu zaman sağlar.

Hastalıklara karşı bağışıklık

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için doktorunuz zaten size uygun beslenme önerilerinde bulunacak ve takviyeler uygulayacaktır. Ancak seksin antikor sayısını artırarak bağışıklığınızı güçlendireceğini, sizi hastalıklara karşı güçlendireceğini ve yüksek moral vererek direncinizi yükselteceğini de hatırlatmış olayım. 

İyi uyku

Hamilelikte sanırım kadınların değişmez ortak sorunu uyku. Çünkü sürekli büyüyen bir göbek, şişen bir vücut, hassaslaştıran hormonlar, nefes problemleri derken uyku çoğunlukla haram olur. Seksin daha iyi uyku vaat etmesinin nedeni orgazmın ardından prolaktin hormonu salgılanmasıdır. Bu rahatlatıcı bir etkiye sahiptir ve uykuya geçişi hızlandırır.

Haberin Devamı

Ruh halinde iyileşme

Hamilelik, elbette eşsiz bir süreç ancak yorucu ve yıpratıcı da olabiliyor. Çünkü bedenen de ruhen de büyük değişimlerden geçiyor ve altüst oluyorsunuz. Dolayısıyla ruh durumunuz da çalkantılı ve olumsuza meyilli oluyor.  Cinsel ilişki sırasında orgazmla hem anne hem bebek için faydalı olan endorfin hormonu salgılanır ve bu sizi mutlu kılar. Oksitosin ise kadın ve erkeği, yani anne ve babayı birbirine yakınlaştıracak bir hormondur, sevgi bağını yoğun hissettirir. Mutlu anne baba, mutlu bebek, öyle değil mi?

Duygusal tatminle güç kazanma

Seks, kadını da erkeği de mutlu eden, olağan bir aktivitedir. Ve hamilelikte kadının, mutluluğa her zamankinden fazla ihtiyacı vardır. Kadın, hamilelikte yalnızca orgazm yoluyla değil, sevdiği insanın dokunuşlarıyla, iyi bir ön sevişmeyle, sarılmayla ve öpüşmeyle de daha mutlu olur. Ama üzerine bir de orgazm olursa mutluluğu ve rahatlığı, yaşadığı duygusal tatmin tavan yapar. Dolayısıyla ruhen güçlenir, e pelvik kasların güçlendiğini de söylemiştik.

Hamilelikte seks yapmanın yararları var. Peki yapmamanın zararı var mı? Hayır. Kendinizi nasıl iyi ve huzurlu hissedecekseniz öyle olmalı. Eşiniz ya da partnerinizle de bu konudaki düşüncenizi açıklıkla paylaşın. Eminim bebeğini taşıyan kadının seçimine saygı duyacak ve sabırla bekleyecektir. Ve eğer isterseniz cinsel birleşme olmadan da birbirinizi tatmin etmeye devam edebilirsiniz. Bunu da değerlendirebilirsiniz.