Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Oylama yöntemi ve sisteme dair ahlaki sorunlar hallolursa Eurovision’a tekrar katılmayı düşünüyor TRT. Neymiş bu “ahlaki sorun”, gelin birlikte inceleyelim

Eurovision meselesi ve ahlak

Eurovision’da halk oylamasına geçilen yıl 2003. O yıl SMS ve televoting sistemi mecburi oldu, Türkiye birinci oldu. Nasıl oldu da oldu? Elbette Sertab Erener’in şarkısı ve performansı güzeldi, dikkat çekiciydi, hakkını yemeyelim, çok ayıp olur. Erener bileğinin hakkıyla kazandı. Ama Belçika, Hollanda, Avusturya, Almanya, Fransa, Norveç’in bir anda 12 ve 10 puanları yapıştırması da etkili oldu. Bu ülkelerin halkları Türk popuna mı hayran? Hayır, o ülkelerdeki Türkler anavatana oy verdiler, birinci olduk. O yıl kimse oylamadaki ahlaki

Eurovision meselesi ve ahlak
sorundan bahsetmedi.
Peki oylama sistemi 2009’a kadar değişti mi? Hayır.
2004’te aynı sistemle Athena 4’üncü oldu. Belçika, Almanya, Danimarka, Fransa, Hollanda 12 ve 10 puan verdi.
2005’te sıradan bir Türkiye turizm reklamı görüntüsü arz eden, Gülseren’in söylediği “Rimi Rimi Ley” isimli şarkı bile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka’dan 10 ve 12 puan aldı mı? Aldı.
2006’da bu defa Sibel Tüzün katıldı. “Süperstar” isimli şarkı 8’inci oldu. İngiltere, Hollanda, Belçika, İsviçre, Fransa 8-12 arasında puanlar verdi. Zaten başka puan da pek alınamadı.
2007’de Kenan Doğulu katıldı. 3’üncü olduk. Klasik gurbetçi puanlarımız yanında Rusya (12), Ukrayna (12), Finlandiya (8) gibi ülkeler de şarkıyı beğendi. Puan yüksekti ama yetmedi.
2008’de Mor ve Ötesi vardı. 7’nci sırayı aldı. Gurbetçiler gene en yüksek puanları verdi, yetmedi.

Haberin Devamı

Sistem değişince...
2009’da oylama sistemi değişti. Yüzde 50 jüri yüzde 50 halk oyu sistemine geri dönüldü. Hadise’yle Türkiye halk oylamasında 3’ncü, jüride 7’nci sırayı aldı. Yarışmada 4’ncü oldu.
2010’da Manga katıldı ve 2’nci oldu. Çok önemli bir başarı. Türkiye klasik gurbetçi oyları yanında Ermenistan, Malta, İzlanda, Ukrayna’dan yüksek puan aldı. Şarkı Avrupa’da hit oldu. Olunca oluyor yani...
2011’de Yüksek Sadakat elemeyi geçemedi. Finalde yarışamadı. Şarkıları beğenilmedi.
2012’de de Can Bonomo 7’nci oldu. Aynı yıl Almanya, Avusturya, Belçika, İspanya, İtalya, Rusya, Macaristan, İngiltere, Azerbaycan, İsrail, İrlanda
12 puanı İsveç’e verdi. İsveç birinci oldu.
Biz bundan sonra katılmadık.
“Daha da Eurovision’a gitmiyoruz” dedik. “Ahlaki sorun var” dedik.

Eurovision meselesi ve ahlak

Bülent Arınç açıklama yaptı: “Bu bloklar halinde etkileşmeler devam ediyor. Dolayısıyla böyle bir yarışmaya biz hangi güçlü grupla gidersek gidelim istediğimiz sonucu alamıyoruz.”
Bu yukarıdaki ülkelerden hangisi İsveç’e komşu ve bu blok hangi blok onu bir bilen varsa ve yanıtlayabilirse çok sevinirim.
Ayrıca siz Almanya’nın Fransa’nın, Hollanda’nın, Belçika’nın, Avusturya’nın Türk pop müziğini beğenmesine normal, eski Doğu Bloku ülkelerinin ve İskandinavya’nın kendi kültürel coğrafyalarına ait müzikleri beğenmesine anormal diyorsanız sorun sizde, çok pardon.

Haberin Devamı

Neyi yutturacaklar?
Şimdi döndük dolaştık, 2016’da yeniden Eurovision’a katılmaya karar verdik. Neymiş, Eurovision hatasını düzeltecekmiş, ahlaki sorun hallolacakmış...
Şimdi ben size bir şey söyleyeyim. Bu oylama sistemi “haksız” ya, “ahlak dışı” ya, onun yerine ne yapıldı biliyor musunuz? Türkvizyon diye bir yarışma ikame edilmeye çalışıldı Eurovision’un yerine. Biz bu yarışmaya 2014’te Sinan Akçıl’ın bestesi olan bir şarkıyla katıldık. Adı “Hoppa”, Funda Kılıç isimli bir şarkıcı söylüyor. Hatta bu şarkıyı düet olarak seslendiriyorlar normalde. Aynı yarışmaya jüri olarak da gene Sinan Akçıl’ı gönderdik. Çok ahlaki bir tavır. Adam kendi şarkısının yarıştığı yarışmada jüri oldu, tuttu diğer bütün ülkelere 1 puan verdi. Üzerine bir de “Aa oylama açık mıydı ben bilmiyordum dedi”. Ona rağmen 15’inci olduk. Kimse ahlaktan bahsetmedi.
Sizin anlayacağınız baktılar bu iş olacak gibi değil. “Biz en iyisi Eurovision’a dönelim, mağdur edebiyatı falan yapalım daha iyi” dediler. Bunuda “Avrupa’yı dize getirdik” diye yutturmaya çalışıyorlar.

Haberin Devamı

PAZAR ALBÜMÜ

“Mourn” - Mourn

Genelde 1.5-2 dakika süren punk şarkılarından ibaret bir ilk albüm. Punk’ı biraz açalım diyen, özellikle solist Carla Perez Vas itibariyle PJ Harvey albümü gibi tınlayan ama müzik açısından The Ramones ve Nirvana taraflarına savrulan sesler... Barselona çıkışlı dörtlü Mourn’un müziği 90’lar rock’ının estetik çizgilerini taşıyor. Punk ve garaj müziği sevenlerin ilgisini çekecek.