Gazetemizin yazarlarına “Satın aldığınız son albüm hangisi?” diye sordum. Enteresan yanıtlar aldım...
Aslına bakarsanız bu mini anketi bir süre önce bunaltıcı seçim döneminde belki insanlar değişik bir şeyler okumak ister diye düşünerek yapmaya karar vermiştim. Ancak bir türlü yeterli çoğunluğu sağlayamadım. Daha dur, belki iki kişiden daha yanıt gelir, daha güzel liste olsun diye bekleye bekleye bugünlere geldik. Koalisyon kurulacak, olmadı erken seçime gidilecek bizim liste hâlâ sallantıda.
Hükümet kurulmadan ben şu listeyi vereyim diye düşündüm ve elde avuçta ne varsa paylaşmaya karar verdim. Değerli yazarlarımıza vakit ayırıp anketime katıldıkları için çok teşekkür ediyorum.
İlber Ortaylı aradığı albümleri Türkiye’de bulamadığını söyledi
-Efendim Mehveş Evin’in son satın aldığı albüm dijital olarak “American Hustle” filminin soundtrack’i imiş. Single olarak James Blake’in “I Am Sold” isimli şarkısı satın alınmış.
-Güngör Uras yoğun ekonomi gündemi ve restoranlarda tadım trafiği arasında en son Fazıl Say’ın “Beethoven”ını aldığını bildirdi.
-Melih Aşık çalışırken klasik müzik dinlediğini söyledi. Son olarak o da Fazıl Say’ın “Beethoven”ını satın almış. Benden duymuş olmayın ama Zaz’ın müziğini de beğenerek dinlediğine dair bilgilere ulaştım.
-Filiz Aygündüz, Leonard Cohen’in “Can’t Forget, A Souvenir of The Grand Tour” adlı live albümünü satın almış.
-Asu Maro, Güvenç Dağüstün ve Birsen Tezer’in “Sonu Güzel” isimli albümünü almış.
-Meral Tamer, Türk fagot sanatçısı Burak Özdemir’in, kurucusu olduğu müzik topluluğu Musica Sequenza’yla Johann Sebastian Bach’ın “The Silent Cantata”sını icra ettiği albümü satın aldığını bildirdi.
-R. Hakan Kırkoğlu şu ara pek albüm satın almadığını, genellikle Spotify’da müzik dinlediğini söyledi. Yalnız son olarak Berlin Filarmoni’nin “Cententary Edition 100 Years of Great Recordings”ini satın almış. Bu 50 CD’lik bir box set zaten. Pek albüm satın almayan biri için iddialı bir rakam.
-Ve İlber Ortaylı hocamız... Hocamızın yazılarını gazeteye koyan editör arkadaşlarımız çok iyi bilir, hocamız önce yazısını yollar, sonra muhakkak üzerinde telefonla değişiklik yapar. Bir çırpıda söylediği tarihi kişiliklerin, yerlerin isimlerini ya da aktardığı olaylara dair bilgileri doğru anlamak ve yazıdaki yerini bulup düzeltmek için soluksuz dinlersiniz telefonun diğer ucunda.
Ben de yazısını düzeltiyormuş gibi satın aldığı son albümü doğru anlamak için pür dikkat hazırolda dinledim kendisini telefonda. Son satın aldığı albüm “Wagner: Die Meistersinger Von Nürnberg” CD’si. Elisabeth Schwarzkopf ve Herbert Von Karajan’lı 1951 yılı Bayreuth Festivali kaydı.
Albüm almıyorum, Spotify’da dinlemeyi tercih ediyorum
Hocamız Türkiye’de müzik mağazalarına gittiğinde aradığı şeyleri bulamadığını, satıcıların kendisine ellerinde ne varsa onu satmaya çalıştıklarını söyledi. O yüzden müzik alışverişini yurt dışından yapmayı tercih ediyormuş.
Bana gelince. Ben albüm satın almak yerine Spotify’da dinlemeyi tercih ediyorum. Tabii aradıklarımı orada bulabilirsem. Beğendiğim şeylerin de muhakkak plaklarını satın alıyorum. Merak edecek olursanız son satın aldığım albüm, Ankara’da Shades’te denk geldiğim Dexter Gordon’ın 1962 tarihli “Go” albümü. Bizim gazete bunları dinliyor, bilginize...
CD
MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR
MUSIC FOR DRIFTERS - FIELD MUSIC
Enstrümantal albüm birbirini takip eden 20 kısa parçadan oluşuyor. Kendilerinden 1929 tarihli ringa avcılarını anlatan belgesel “Drifters”a yeni bir orijinal müzik yapmaları istendiğinde, İngiliz kardeşler David ve Peter Brewis art pop sularından uzaklaşıp derin denizlere açılmayı tercih etmişler. Çok da iyi olmuş.
CALLING OUT - EZTV
New York Brooklyn çıkışlı üçlü EZTV’nin birlikte ilk tecrübesi, Spiritualized’ın tur grubu olarak sahneye çıkmaktı. Indie pop ve rock sound’una sırtını dayayan albümdeki “The Light”, “Everything Was Changing” çok tanıdık formüller gibi geliyor kulağa. Sakıncası var mı? Ben bir sorun göremedim.