Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün Türkiye’de popüler müzik iklimine hakim hava “denemek”. Pek çok sanatçı, türleri birbirine karıştırarak sesini duyurma peşinde

Sagopa Kajmer’in “Avutsun Bahaneler”i geçen haftanın sanırım en popüler şarkısıydı. Şarkının videosu dört günde 7 milyon izlenmeyi buldu. İrili ufaklı yeni pop şarkıları büyük bir popülerlik gösteremedi iş oldschool arabesk rap’e kaldı. Mustafa Ak, feat Müge hazreti Yasua imzalı “Alacağım Var”, 2 Ağustos’ta yayınlanmıştı o zamandan beri popülerliğini artırdı. Açıkçası Müge’nin vokalleriyle şarkı başka bir boyuta geçmiş. Güzel bir renk yakalamış ekip. Aynı dönem yayınlanan pek çok benzer şarkı arasından aklımda yer ettiğini söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Güldeniz ft. Hürkan imzalı “Karanlık Çökünce” adlı parça Balyoz Müzik etiketiyle 20 Ağustos’ta klibiyle birlikte yayınlandı. Şarkı hafif karanlık synthe ağırlıklı beat’lerle açılıyor. 80’ler dark wave tonlarında devam ederken birden popu andıran sözler giriyor. Şarkı ve klip kumsalda dans edilen bir 80’ler partisine doğru evrilirken müzik iyice garipleşip Uzakdoğu melodilerine giriyor. İkinci nakaratın ardından alaturkalaşıyor. Hafızasını kaybettiği ve geçmişini plajda dans ederek aradığı anlaşılan ana karakter Balkan / Roman tarzı klarnetler eşliğinde dans ederken klibin sonuna geliyoruz. Hangi türe ait olduğunu söylemekte zorlanmakla birlikte indie de diyemeyeceğim. Ne olduğu anlaşılamayan müziklere indie denen yılları geride bıraktık.

Haftanın bir diğer enteresan denemesi 19 Ağustos’ta Be Muzik etiketiyle Hilal Gür’ün söz ve müziği kendisine ait şarkısı “Hayal Ettim”. Endüstriyel techno tonlarında karanlık bir beat ile açılan şarkının üzerine Gür, klasik denebilecek türde bir pop baladını okumaya başlıyor. Klipte kendi müziğini basit bir elektronik set up kullanarak hayata geçiren ve performer olarak görülen Hilal Gür’ü görüyoruz. Şarkı bu türde pek karşılaşmadığımız, hiç de klasik olmayan aksak beat’ler ve synthesizlerlar’la türden türe atlıyor. Sonlara doğru iyiden iyiye bir dans şarkısı olarak coşuyor.

Haberin Devamı

Müzikte deneysel olduk

Kubaba “Aşuk Maşuk” adlı şarkısıyla rock ve dansı birleştirmeyi denemiş. Büyük Ev Ablukada saksofoncu Korhan Futacı’yla kaydettiği canlı kaydı “Hoşçakal Kadar’la (Canlı Şekli)” caz pop arabesk arasında bir yerlerde. Geçen haftalarda aynı grup Ezhel ile ortak bir çalışma (“Ne Deve Ne Kush”) yayınlamıştı. Eymen’in Hilal Kaya ile yaptığı “Kalaha” adlı parçası saykodelik pop, dans, dub arasında bir yerlerde gidip geliyor. Bambaşka’nın “Ateş Et” isimli şarkısı klibiyle 14 Ağustos’ta gelmişti. Minimal pop, indie dans elektronik gibi tanımlamalar kullanabilirim (bana Whilk and Misky’yi çağrıştırdı). Arabeskin rap’le karıştığı, Türkçe trap / reggae şarkılarının yapıldığı, popun elektronik müzik ve indie’yle yeni renkler bulduğu, rock gruplarının yepyeni beat anlayışlarına kulak kabarttığı bir ortam var. Eskiden popçularla popçular düet yapardı. Ardından rap yükseldi ve rap - pop iş birliği yükseldi. Bugün indie şarkıcılar rap’çilerle, rockçılar arabeskçilerle, türkücüler elektronikçilerle iş birliği yapıyor. Kimse de ben bunu söylemem, o tarz bana göre değil demiyor. Ortaya çıkan işlerin popüler olması dinleyicinin de sanılanın aksine tutucu olmadığını ortaya koydu. Bu şekilde galiba müzisyenler de kendilerini kasmayı bırakıp özgürleştiler. Müziğimiz için dikkatle izlenmesi gereken gelişmeler.

Haberin Devamı

Red Bull Music Festival’da neler var?

Red Bull’un düzenli hale gelen kent festivali Red Bull Music Festival’ın bu yılki tarihleri 1-15 Ekim olarak belirlendi. Elektronik, dans ve hip hop temelinde dünyadan ve memleketten avangart sanatçılar izleyeceğiz. Festival bize kent müziği çerçevesinde dünyadaki öncü isimleri sunma gayretinde. Geleceğin trendlerini şimdiden keşfetmeye odaklı hayli ince işlenmiş bir kadrosu var. Ceza’dan, 90BPM ve Khontkar’a tanıdık yerli hip hop isimler var ama sadece bunlarla yetinmeyin derim. Şu ara Avrupa’da pek çok festivalde ilgiyle izlenen, bu yıl çekilen bir de belgeseli bulunan Ganalı dans efsanesi Ata Kak var. İrili ufaklı 40 kadar isim arasında Kode9, elektronik funk/folklor girişimi Ammar 808, Rusya’dan Dasha Rush, Laurel Halo, eğlenceli ve funky Shanti Celeste ve daha pek elektronik dans ve techno performansı gerçekleşecek. Her festivalde aynı isimlerin bulunduğu bir ortamda yeni sanatçılar ve müzikler keşfetmek iyi gelebilir.