Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çünkü biz kural falan tanımıyoruz. Kuralları kafamıza göre deliyoruz, yanından kıyısından geçiyoruz, işimize geldiği gibi değiştiriyoruz.
Çünkü bizim ne sisteme, ne kurumlara ne de uzmanlığa saygımız var. Varsa yoksa eş dost, toprağım, köylüm, kayınçom, bacanağım, yeğenim.
Çünkü biz insanlarla yakınlığımızı dinleri mezhepleri etnik kökenleri üzerinden tarif ediyoruz. Yetenek, bireysel beceri, eğitim, yetkinlik, adalet, hakkaniyet, eşitlik bunlar sonraki şeyler.
Çünkü bütün ülkede bir gün boyunca elektrik kesiliyor. Kimse tam olarak ne olduğunu anlatamıyor.
Çünkü hızlı tren hızlı hızlı açıldı, 41 kişi öldü. Tren çok hızlı gitmiş (!) diye açıklama yapıldı. Kimse ceza almadı.
Çünkü araba kullanmayı bilmiyoruz. Araba kullanmayı dünyaya karşı verilen kişisel bir savaş sanıyoruz. Milletçe kişilik sorunlarımız var.
Çünkü trafik kazalarında dünyada ilk sıralardayız.
Çünkü eğitimde dünyada son sıralardayız.
Çünkü emniyet kemeri takmamak için yalancı kemer satılan belki de tek ülkeyiz. Sanayiden alıyorsun, takıyorsun, uyarı sinyali kesiliyor.
Çünkü biz bu ülkede bu devirde hâlâ gaz kaçağını kibritle kontrol ediyoruz. Bakın, daha iki gün önce iki kişi ağır yaralandı Çorlu’da.
Çünkü 2008 yılında Karaköy’deki Kadıköy iskelesi lodosta battı. Çalışanlar canını zor kurtardı. Mucize eseri yolcular ölmedi. İki bin yıllık tarihi bilinen İstanbul’da her sene belli aylarda lodos oluyor ama biz binlerce yıldır olan bir olaya karşı tedbir alamıyoruz.
Çünkü arabalı vapur doğru dürüst yanaşamadığından, görevli bunu görmeyip arabaya gel dediğinden, arabadaki de bakmayıp gaza bastığından insanlar arabalarıyla denize gömülüp boğuldular bu ülkede. Kimse ceza almadı.
Çünkü
bir günde 301 madenci öldü. Kader, kısmet laflarından başka bir şey duymadık. Kimse ceza almadı. Madenciler tekmelendi tokatlandı. Kimse bedel ödemedi.
Çünkü Japonya bile nükleerde bir noktada su koyverdi, hata yaptı. Büyük bir felaket yaşandı Fukuşima’da, hâlâ yaşanıyor.
Çünkü teknolojimizi aldığımız ve Akkuyu’da işbirliği yapıp özel eğitim programları yürüttüğümüz Ruslar, Çernobil’de tarihin en büyük nükleer kazasını yaşadılar kendi ülkelerinde. Bunu önleyemediler.
Şimdi bize öğretiyorlar.
Çünkü Çernobil döneminde televizyonda radyasyonlu çay içen insanlar gibi canlı yayında meyve sebze Mersin’de yetişmiş muz yiyen bakan görmek istemiyorum.
Çünkü bu ülkenin başbakanını 2006 yılında aracında yalnız bıraktılar, zırhlı arabanın içinde rahatsızlandı ve mahsur kaldı. Kendisine ulaşamadılar. Arabanın camına inşaattan alınan balyozla vura vura kırdılar da kurtardılar başbakanı. Yüksek teknoloji olsa ne olur ki, tedbirsizlik ve insan kalitesi bu boyutta.
Çünkü Almanya 2022’de nükleer santrallerini kapatacak. Diğer ülkeler sırada. Yerine alternatif kaynakları ikame etme planları yapılıyor.
Çünkü dünyanın
gelişmiş ülkeleri geleceğinde nükleer yok.
Nükleere karşıyım. Siz neden karşı değilsiniz ki?

Haberin Devamı

Devir değişti

Haberin Devamı

- Eskiden olsa “İşte deprem oldu, belalarını buldular” türünde bir ifade, olsa olsa aşırı dindar kesim içinden birilerinden gelirdi. Şimdi “laik ve çağdaş” Leman Sam’dan geliyor.
- Eskiden olsa “laik ve çağdaş” Leman Sam’a muhafazakâr kesimin kalemleri çullanır, büyük gürültü koparılır, onun üzerinden tüm karşı fikirler aynı torbada toplanır, laga lugaya getirilir ve etkisizleştirilirdi. 10 yıl boyunca AKP böyle yaptı ve kazandı. Mine Kırıkkanat, Bekir Coşkun gibi isimlere çok şey borçludur AKP’nin kurmayları. Bidon kafalılar, göbeklerini kaşıyanlar gibi AKP’ye zafer getiren başyapıtlar hep onların eseridir.
- Eskiden olsa laikler ya da muhafazakârlar kendi mahallelerinden birinin kabahatini illa savunurlardı. Şimdi Türkiye’de kişisel çıkarlarını her şeyden üstün tutan belli bir kesim dışında, laik ya da muhafazakâr hiç kimse, bu tip “cemaatsel” körlüklere rağbet etmiyor.
Türkiye ufaktan değişti, papaz bu sefer pilav yemez...

Haberin Devamı

Devir değişmedi

ODTÜ bahar şenlikleri rektörlükten yapılan dayatmalar yüzünden iptal edildi, diyor ODTÜ Uluslarararası Gençlik Topluluğu imzalı bildiri. Gerekçe “Gençler alkol içiyor”. Öfkeli gençler kafa kesiyor, anlayış. Öfkesiz barışçıl gençler alkol içiyor, iptal, yasak. Çok mantıklıyız.