Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mektubun adresi Chemical Brothers. İmza Roger Waters’ın da içinde bulunduğu bir İngiliz sanatçı topluluğu. Waters’ın bu konuda önceden beri tavrı belli. Bu çağrıyı daha önce de defalarca başka sanatçılara yapmıştı. Ancak mektup yeni. Bakalım ne deniyor Chemical Brothers’a:

“Plak şirketiniz Virgin EMI size 12 Kasım’da Tel Aviv’de çalmanın çok cool bir şey olduğunu söylüyor olabilir. Ama Tel Aviv’in hipster ortamları, 1948’den bu yana Filistin nüfusunu sistematik olarak evinden kovan ve geri dönmelerine izin vermeyen derin bir güvenlik devletinin su yüzeyindeki kabarcıklarıdır.”

Haberin Devamı

Roger Waters kafamızı karıştırdın


Yani canlı kültürel hayat görünümünde bir makyaj var ama orada yıllardır Filistin halkı adına bir dram yaşanıyor ve devlet bu kültürel aktivitelerin varlığını kullanıyor deniyor. Benim ilgimi çeken bölüm de burası zaten:

“Chemical Brothers gibi uluslararası sanatçılar İsrail’in kültürel mekanlarında konser verdiğinde bu, İsrail’in diğer bütün ülkeler gibi normal bir ülke olduğuna dair yanlış bir inancın oluşmasına neden oluyor. Sanatçılar ve medya devamlı barış ve birlikte yaşamak temalı mesajlarla doluyor. Bu önerme aslında şunu içeriyor: İşgalci ve işgal altında olan bir arada yaşayabilir. Ancak bu durum İsrail’in işgalci ve ayırımcı (apartheid kavramı kullanılmış, ırkçılık olarak da okunabilir) politikalarını aklamaktan başka bir işe yaramıyor.”

Waters ve dahil olduğu sanatçı grubu şunu demek istiyor İsraillilere ve dünyaya: “Siz istediğiniz kadar hayat normalmiş gibi davranın, Filistinliler bu halde oldukça hayat normal değil.”

Gerçekten de bugün Tel Aviv irili ufaklı pek çok grubun ve sanatçının turne rotasında yer alıyor. Hatta çoğu zaman İstanbul’dan sonraki durak oluyor bu turnelerde.
Çuvaldızı kendimize batıralım o zamanSanatçılar İsrail’e gidip konser verdikçe İsraillliler arasında ve elbette dünyada “Burası güvenli bir ülke” imajı oluşuyor. Bu doğrudur. İsrail devleti de Filistinlileri kendi vatanlarında tecrit eden politikalarını bu yolla dünyada meşrulaştırmış, normalleştirmiş oluyor. Yaşanan sorun da bu şekilde sanki sıradan
bir tür iç siyaset sorunu gibi algılanıyor.

Haberin Devamı

Bu konu ne zaman açılsa ben arada kalır, boykot doğru mu yanlış mı bir türlü karar veremem. Mesela Leonard Cohen İstanbul’daki ilk konserini verdiğinde alana girişte protesto vardı ve bu konular o zaman da açılmıştı. Ben o zaman da bu konuda kesin bir karara varamamıştım.

Çünkü ben şöyle düşünüyorum. Devlet ve hükümet politikalarından dolayı halkı cezalandıracaksak o zaman çuvaldızı kendimize batıralım. Mesela birisi çıkıp Türkiye’ye gitmeyin, sonra onlar kendilerini normal sanıyor dese ne düşünürüz? Masum insanlar devletlerinin, hükümetlerinin yaptıklarından sorumlu mudur? İsrail’de içtenlikle barış isteyen insanların kültürel hayatlarını yaşamaya, devletlerinin politikalarını eleştirmeye ve hayatlarına devam etmeye hakları yok mudur? Yoksa böyle bir lüks çağımızda çoktan yürürlükten kalkmış mıdır?

Ah Roger Waters gördün mü yaptığını, durduk yere karıştırdın gene kafamızı...

Kasımda The Radio Dept. dinlenir

Haberin Devamı

Roger Waters kafamızı karıştırdın

Nordik usulü melankoli (ki en yakışanıdır bu mevsime), muhtelif ve muhteşem albümlerle dile geliyor bu aylarda. Bakın İsveçli “pasif isyancılar” The Radio Dept. yeni bir albümle çıkageldi. Adı “Running Out Of Love”. Ben iki haftadır gündüzleri başka bir şey dinleyemiyorum. Bulutlar ortama hakim oldu mu kulağımda mutlaka bu albüm oluyor. “We Got Game” ilk favorimdi. İkinci aşkım “Swedish Gun”. Katıksız lo-fi dream pop.

Şu ara dinlemeniz gereken 4 şarkı

Roger Waters kafamızı karıştırdın

“World Horizon” - The Away Days: The Away Days’in ilk albümü Pasaj Müzik etiketiyle yakında piyasada olacak. Bu ilk single’ın dünya prömiyeri The Independent’ın web stesinde yapıldı. The Away Days ismi ülke sınırlarını aşan yerli ekiplerden. Albüm şimdiden merakla bekleniyor .

“Fast Silver” - TOY: İngiltere’nin tatil beldesi Brighton’dan çıkan TOY, 70’lere bina ettiği shoegaze rock tarzını 2016 model yeni şarkılarla icraya devam ediyor. “Fast Silver” yeni albümün tripli, sahilde yürüyüşlere çıkmalı parçalarından .

“Kötü Şoför” - Hakan Kurşun: Kurşun’un yeni albümü önceki iki albüm “Kaos” ve “Kütle”nin izinden gidiyor genel itibarıyla, bu şarkı dışında. Kurşun elektronik dans beat’leri, funk bas ve gitarı üzerine klarnet koyarak dikkat çeken bir karışım yaratıyor, triplerden triplere koşuyor .

“To Her Door” - Empire Of The Sun: Avustralyalı elektro pop ikilisinin yeni albümü şu günlerde gündemde. “To Her Door”, albümdeki ender “moody” dans şarkılarından biri. Fleedwood Mac’ten Lindsey Buckingham da gitarıyla eşlik ediyor. n