Yıldız Teknik Üniversitesi
II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruyor. Karar dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Hayırlı olsun.
Otoriterliği, baskıyı, jurnalcilik sistemini, Meclis kapatmayı, Anayasa’yı askıya almayı, yerine gelen polis ve istihbarat devletini araştıracaklar sanıyorsanız yanılıyorsunuz.
Her türlü farklı sesi, hareketi
ve örgütlenmeyi hain ve devlete karşı tehdit ilan ederek şiddetle bastırmaya girişmeyi de
araştırmayacaklar.
Mütemadiyen komplo teorileri üretip buna karşı sert tedbirler alarak 42 yıl tek adam olarak ülke yönetmenin tarihimize, insanımıza faturasını da araştırmayacaklar.
II. Abdülhamid’in siyasi
dehasını araştıracakmış bilim adamlarımız.
Bu “siyasi deha”nın bedelini insanlar ne şekilde ödedi, torunları ne şekilde ödedi o kısma girmeyecekler; Resmi Gazete’de yer alan ilanda yer aldığı haliyle anladığım, bir tür “tek adamlığın faydalarını araştırma enstitüsü” olacak bu. Metinler hazırlanıp uluslararası platformlara sunulacakmış. Dünya da zaten bu bilimsel çalışmaları heyecanla bekliyordu.
*
Yıldız Üniversitesi rektörüne göre II. Abdülhamid bağımsız
Türkiye Cumhuriyeti fikrinin de sahibiymiş.
“Şişli Etfal Hastanesi’nin, PTT’nin, ulaşım ağının o dönemde inşa edildiğini biliyoruz. Ve o dönemdeki fikirler, yapılan çalışmalar doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık mücadelesinin geliştiğini görüyoruz. Tüm bunlara baktığımızda Sultan Abdülhamid Han’ın siyasi dehası tartışılmaz”
diye konuşmuş rektör.
Az daha uğraşsa Kurtuluş
Savaşı’nı da komple Abdülhamid’e ciro edecek sayın rektör, hepimiz rahatlayacağız.
*
Meclis, yargı, muhalefet gibi şeyleri gelişmemize ayakbağı olan sevimsiz unsurlar olarak görmemiz konusunda hayli yüreklendirildiğimiz bir dönemdeyiz.
Başkanlık sisteminin tartışıldığı günlerde Abdülhamid Araştırma ve Uygulama Enstitüsü haberi de hoş bir tesadüf.
Dünya geleceğe nanoteknoloji, biyoteknoloji, nöroteknoloji, dijital teknoloji alanlarında yapılan bilimsel çalışmalara destek vererek hazırlanıyor. Ekonomik, siyasi ve stratejik merkezler bu alanlardaki bilgilere odaklanıyor.
Biz de geleceğimize II. Abdülhamid Han’ın siyasi dehasını araştırarak ulaşmış olacağız.
“Bilim yuvası” üniversitelerimizin ve yöneticilerinin bilimsel araştırma perspektifine dair bir örnek vermek istedim. Diyeceğim budur.
Restoranlardaki kazığı ortaya çıkaran uygulama
Sağda solda birilerini önlerindeki şarap şişesinin fotoğrafın çekerken görüyorsanız bunun nedeni Vivino isimli uygulamadır. Şişenin etiketinin fotosunu çekiyorsunuz, uygulama veritabanındaki milyonlarca sayfa bilgiyi tarayarak size o şarap hakkındaki muhtemel fiyat / kalite bilgisini getiriyor. Şarabın kökenini, üretici firmayı söylüyor. Dahası bu şaraba dair yapılan yorumları görüyor, siz de yorum yazabiliyor ve not verebiliyorsunuz. Bütün bu bilgiler hesabınızda duruyor ve kişisel bir şarap arşiviniz oluşuyor.
Sizin beğendiğiniz şarabı beğenen kişilerin diğer beğendiklerini size önerebiliyor uygulama. Yakında bu uygulama aracılığıyla doğrudan üreticiden sipariş vermek de mümkün olacakmış. Sahibi Heini Zachariessen isimli bir girişimci. Çok basit bir fikirden yola çıkmış: “Şaraptan anlamıyorum, bilgi edinmenin pratik bir yolu olamaz mı?” Valla bu sayede Türkiye’deki restoranlardaki kazığı çok daha net gözlemleyebilirsiniz. Bu ücretsiz uygulamayı bir ara deneyin.