Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Büyük kuramcı Karl Marx’ı merkeze alan Haitili yönetmen Raoul Peck “Genç Karl Marx / Le jeune Karl Marx”ta, onun Friedrich Engels’le arkadaşlığını ve kuramın oluşma sürecini işliyor.

Bu yıl belgesel dalında Oscar adayı “I Am Not Your Negro”nun yönetmenliğini de üstlenen Peck, bu filmde ABD’de siyahların hak mücadelelerini konu alırken “Genç Karl Marx”ta da tarihin başka bir dönüm noktasını işliyor.

1840’lardayız. Eşi Jenny ve çocuklarıyla yeni bir gazete kurulunca Almanya’dan Paris’e gelen Marx, burada Engels’le arkadaşlık kurar. Marx ve Engels dönemin politik ortamında kendi seslerini ve ideolojilerini yavaş yavaş ve emin adımlarla bulurlar. Marx’ın eşi Jenny de bu iki arkadaşın kuramlarını geliştirmelerinde önemli bir rol oynar. Film, onların Paris yıllarında başlayıp “Komünist Manifesto”yu yazma sürecine uzanıyor.

Haberin Devamı

Peck’in amacı iki kuramcının hayatını rahat akan ve izlenen bir biyografiye çevirmek. Yönetmenin “Komünist Manifesto”nun yazım süreci veya politik tartışmalardan heyecan yaratma çabası çoğunlukla sahte hisler yaratsa da filmin dönemi işleme açısından ilginç olduğu söylenebilir. Film, Marx ve Engels’in yanı sıra değişimin eşiğindeki Avrupa’da ideolojilerin doğum sürecinin karakter ve tartışmalarını hatırlatması açısından da değerli. “Genç Karl Marx”, hakkında birçok biyografi kaleme alınmış ancak onu merkeze alan çok az ve bilinmeyen filmler çekilmiş Marx’ı ve dönemin tartışmalarını izlemek isteyenlere hitap ediyor.

“Genç Karl Marx / Le jeune Karl Marx”

Yön.: Raoul Peck Oyn.: August Diehl (Karl Marx), Stefan Konarske (Friedrich Engels), Vicky Krieps (Jenny von Westphalen), Olivier Gourmet (Pierre Proudhon), Hannah Steele (Mary Burns) Sen.: Pascal Bonitzer, Raoul Peck Gör.: Kolja Brandt Müz.: Alexei Aigui

Karl Marx’ın genç bir  adam olarak portresi

Bir savaş hikayesi

Danimarkalı yönetmen Lone Scherfig’in yeni filmi “Aşkın Çekimi / Their Finest”, izleyicisini II. Dünya Savaşı’nın İngiltere’sine davet ediyor. Oyuncu kadrosunda Gemma Arterton, Sam Claflin ve Bill Nighy’nin bulunduğu yapım, İngiltere lehine bir propaganda filmi çeken bir ekibe odaklanıyor. Film, “Their Finest Hour and a Half” adlı kitabın sinema uyarlaması.

Haftanın diğerleri

Karl Marx’ın genç bir  adam olarak portresi

Haberin Devamı

- Joseph Ruben’in yönettiği “Osmanlı Subayı / The Ottoman Lieutenant”, Selçuk Yöntem ile Haluk Bilginer’in de rol aldığı bir dönem filmi.

- Cameron Cairnes ve Colin Cairnes’in yönettiği “Kanlı Oyun / Scare Campaign”da, bir şaka yarışmasının sınırları aşması anlatılıyor.

- “Saftirik Greg’in Günlüğü: Bende Bu Şans Varken! / Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul”, bir kez daha Greg’i merkeze alıyor.

- Yusuf Güven’in “Hızlı ve Tüplü”sü arabalara meraklı iki arkadaşın öyküsü. Ergin Yılmazer’in komedisi “Bahtiyar Bahtıkara”da başroller Kadir Çöpdemir ve Yeşim Salkım’ın. “Her Şey Mümkün”ün kozu Yetkin Dikinciler. Doğan Özmekik’in filmi “New York Masalı” bir komedi.

- Çin yapımı “Kahramanlar Takımı / Monkey King: Hero is Back” çocuklar için.