Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Romanya yapımı ‘Colectiv’, hem belgesel hem de uluslararası film dalında Akademi Ödülleri’ne aday oldu. Ünü kulaktan kulağa yayılan yıldız belgeselini mercek altına aldık.

93. Akademi Ödülleri’nin adayları önceki gün açıklandı. Adaylar arasında “Mank”, “Nomadland” ve “Minari” gibi kurmaca filmler, adaylık sayılarıyla ön plana çıktılar. Adaylar açıklandığı ilk anlarda bu filmlerin gölgesinde kalsa da, geçen yıl “Honeyland”de olduğu gibi hem belgesel hem uluslararası film dalında aday olan “Colectiv”, ünü festivalden festivale, kulaktan kulağa yayılan, yıldız bir belgesel.

Belgesel dalında BAFTA adayı olan ve Avrupa Film Ödülleri’nden En İyi Belgesel Ödülü kazanan Alexander Nanau imzalı film, aynı zamanda Romanya’nın ilk Oscar adayı.

Haberin Devamı

Oscar adaylarının  gizli cevheri: Colectiv



2019’da prömiyer


Türkiye’de İstanbul Film Festivali’nin çevrimiçi gösterimlerinde izleyiciyle buluşan “Colectiv”, dünya prömiyerini 2019 yılında Venedik Film Festivali’nde yaptı. Festivallerde izleyicilerle buluşmayı sürdüren ve eleştirmenlerden tam puan alan belgeselin yükselişi onu iki dalda Oscar adaylığına taşıdı.

Romanya’daki yozlaşmanın fotoğrafını çeken belgeselin çıkış noktası 2015 yılında Colectiv gece kulübünde çıkan ve hükümetin istifasıyla sonuçlanan yangın. Kulübün yangın çıkışının olmamasının sonucu ağırdır: 26 kişi hayatını kaybeder, 150 kişi yaralanır. “Colectiv”, adını bu kulüpten alsa da hikayesi sonrasında başlar. Yaralıların 38’i bakteriye bağlı enfeksiyonlar nedeniyle tedavi gördükleri hastanelerde hayatlarını kaybeder.

Bir spor gazetesinde yazan gazeteci Catalin Tolontan, olayın sağlık tarafını araştırmaya başlar. Araştırmaları hastanelere satılan dezenfektanların yoğunluğunun söylendiği gibi olmadığını ortaya çıkarır. Sağlık Bakanı’nın istifasıyla sonuçlanan bu haberlerin ardından “Colectiv”, göreve getirilen genç ve aktivist Sağlık Bakanı Vlad Voiculescu’nun peşine takılır. Voiculescu’nun sistemi şeffaflaştırma çabaları, yozlaşmanın ne kadar derine indiğini göz önüne serer.

Kurbanların aileleri, gazeteciler ve Voiculescu’yu takip ederek resmi genişleten “Colectiv”in önceki günkü başarısının ardından Nanau, zaferin araştırmacı gazetecilere ve yozlaşma ifşacılarına ait olduğunu ifade etti. Sinema açısından zafer ise “Colectiv”in sinema dili ve etik olarak durduğu yerle yükselip iki Oscar adaylığına uzanması ve bu sayede daha geniş kitlelere ulaşacak olması olarak nitelendirilebilir.