Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen yıl Cannes’da yarışan “Burası Cennet Olmalı”, Elia Suleiman’ın yolunun Filistin’den Paris ve New York’a uzanması üzerinden dünyayı absürt bir mizahla yansıtıyor.

“Burası Cennet Olmalı/
It Must Be Heaven”
Yön.: Elia Suleiman
Oyn.: Elia Suleiman (ES), Tarik Kopty (Yaşlı komşu), Kareem Ghneim (Genç komşu), George Khleifi (garson)
Sen.: Elia Suleiman
Gör.: Sofian El Fani

Suleiman’dan sessiz komedi




Sessiz komediyi politik bir güce dönüştüren Filistinli sinemacı Elia Suleiman, kendisinin başrolünde yer aldığı filmler ve kara mizah dolu kariyeriyle biliniyor. Sinemacı yeni filmi “Burası Cennet Olmalı/It Must Be Heaven”da da bilindik çizgisinde bir film sunuyor. Bu yıl Cannes Film Festivali’nde yarışan ve FIPRESCI Ödülü’nü kazanan “Burası Cennet Olmalı/It Must Be Heaven”ın başrolünde Suleiman, kendi alter egosu olarak karşımızda.

Nasırali ES, buradaki evini terk eder ve filmi için yapımcılarla buluşmak için önce Paris’e ve ardından New York’a uzanır. ES, gittiği her yerde askerî geçit törenlerinden bireysel silahlanmaya uzanan benzer sorunları absürt bir bakışla inceler. Bu ortak dertlerin yanı sıra ziyaret ettiği şehirlerde kendisini yabancılaştırıcı durumlar içinde de bulur.

“Burası Cennet Olmalı”, Suleiman’ın komedisinin tanıdık anlayışıyla örülmüş skeçlerden oluşuyor. Skeçlerden bazıları çiğ veya garip dururken bazıları insani ve kırılgan anlarla çağın ruhunu mizahla gören durumlar yakalayabiliyor. Filistinli kimliğinin bir yapımcı, aktör Gael Garcia Bernal ve bindiği bir takside tartışılması üzerinden bütün filmi Filistin kimliği ve sinemacının peşini bırakmaması üzerine görmek mümkün. Sonuç itibarıyla “Burası Cennet Olmalı”, Suleiman’ın dünyayı görüş şeklini ilginç bulan sinemaseverleri hayal kırıklığına uğratmayacak yeni bir Elia Suleiman filmi.

Kozmetik devine karşı

Suleiman’dan sessiz komedi



Miguel Arteta’nın yönettiği komedi filmi “Like a Boss/Patron Gibi”nin başrollerinde Tiffany Haddish, Rose Byrne ve Salma Hayek bulunuyor. Film güzellik endüstrisinde geçiyor. Bir kozmetik firmasını yöneten çok farklı karakterlerdeki iki arkadaş, firmada borca batarlar. Bir endüstri devi gelip işi onlardan almaya çalışır. İki arkadaş farklılıklarını bir kenara koyup endüstri devine karşı birlikte mücadele eder. Film komedi konusunda yetenekli oyuncu kadrosu ve bağımsız sinema kökenli yönetmenine rağmen iyi eleştiriler almadı.