Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçmişteki hatalara dair bir helalleşme süreci başlatacakmış.

Öyle çok eskilere ya da farklı ideolojilere gitmeden önce,

“Bu ülkede Atatürkçü ve sosyal demokrat kimlikli Cumhurbaşkanı adayı yok muydu?” dedirten Ekmeleddin İslamoğlu adaylığı için tabanıyla helalleşmeli.

“Ben parti değiştirdim, çizgi değiştirmedim” diyen, CHP Sosyalist Enternasyonel’den atılsın diye imza veren
Mehmet Bekaroğlu için, iktidarın ekonomi politikalarının ilk belirleyicisi ve uygulayıcısı Abdüllatif Şener’i bütçe maratonunda CHP adına konuşturduğu için de tabanla helalleşmek gerek.

Haberin Devamı

CHP iktidar olursa, iktidarın ekonomi politikalarını daha düzgün uygulama iddiasında mı yoksa CHP’yi katıldığı iki seçimde de birinci sıraya yükselten Ecevit’in hakça bölüşüm felsefesinden mi yürüyecek?

Sonra kurultayda delegenin üzerini çizdiği isimlere partinin en önemli koltuklarını teslim etmek de bir helalleşme ister.

Siyasi ve mesleki kariyerleri ANAP Genel Başkanı rahmetli Mesut Yılmaz’ca belirlenen yeni CHP’liler, onların partideki etkisi de aslında helalleşme sürecinin parçası olabilir kolaylıkla.

Deniz Baykal, eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin’i milletvekili adayı yapmadı ama Kemal Bey, “Eski Genel Başkan’ın adaylığı geri çevrilmez” diyerek Deniz Baykal’ı milletvekili yaptı.

Helalleşme önemlidir, Kemal Kılıçdaroğlu’nun fikrine itirazım yok ama önce CHP’nin Atatürkçü ve sosyal demokrat tabanıyla helalleşme gerek.

HAZİRAN’DA ÖLMEK ZOR, SOMA’DA ÖLMEK KOLAY

Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal’e ithafen yazdığı kitaba 1977 yılında Haziran’da Ölmek Zor şiirini koydu Hasan Hüseyin Korkmazgil.

Sayfada gördüğünüz fotoğrafı cumartesi sabahı Soma’dan geçerken çektim.

Termik santralin bacasından çıkan dumanlar koca bir ilçeyi yutmuştu, caminin minaresini ancak resmi büyüttüğümde görebilince, yazmasam olmaz kategorisine girdi Soma.

Kabul edilebilir bir görüntü değil bu fotoğraftaki görüntü.

Bacaya hangi filtreyi takarsanız takın, bu dumanı soluyanların yaşamı sağlıklı olmaz.

Haziran’da Ölmek Zor 1977 yılında yazıldı, Soma’da ölmek kolayın fotoğrafı Kasım 2021’de çekildi.

Haberin Devamı

Dünya 2030’da kömüre veda edecek deniliyor ya, 2030 yılında bazılarımız için çok geç olacak.

Kemal Bey önce kimlerle helalleşmeli

İNSAN FARKI

Kendi aracımla gidip döndüğüm Milas Zeytin Hasadı Şenlikleri’ne insan üzerinden bakmaya çalıştım.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak bahçelerin ıslah hikâyesine kadar konuları takip ediyor.

Vali Orhan Tavlı tarlada, zeytinyağı fabrikasında ayakkabılarını kirletmekten çekinmedi, şaşırdım.

Milas Kaymakamı Mustafa Ünver havalimanı avantajına sığınmayıp, zeytini baş tacı etmeye uğraşıyor.

Bir iş yapsa da yapmasa da aynı maaşı alan insanların fark yaratma çabalarının kıymetini bilmek gerekiyor.

KUMSAL-GÜNEŞ-ÇOCUK KÖYÜ

Pandemi döneminde Bodrum’da yazlık alan bir hanımefendiyle tanıştım pazartesi günü, “Burada evimiz var ama gelecek yaz biz de bu otelde kalacağız” dedi.

“Eviniz varken niye otelde kalacaksınız?” diye sordum, “Buradaki çocuk eğlence merkezi Candy City ve kaydırak havuzları için” dedi hanımefendi.

Milas’ta konuştuğum turizm şirketi sahipleri de ailelerin artık deniz ve kumsal kadar çocuk konforunu da önemsediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Dün, 15 Temmuz Derneği’nin Land Of Legend’a getirdiği şehit yakını çocukların mutluluğunu izledim.

Okullar tatil ya, neredeyse her ilden bir araç vardı otoparkta.

Çocuk köylerine gerçekten bu kadar ilgi var mı diye, dünyadaki üç büyük Tema Parklar Fuarına da sponsor olan Outdoor Factory Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Yedigöz’ü aradım. Söylediğinin özeti şu: Türkiye’de çocuk parklarına ilgi artıyor ama müşteriler eskiden sadece eğlence odaklı parklar isterdi, şimdi global eğlence ile yerel kültürü birleştiren işler isteniyor. Bu, tasarımda fark yaratmayı gerektiriyor ve Almanya’dan Katar’a ve Türk Cumhuriyetlerine kadar bir sürü yere bu sayede iş yapıyoruz. İşin özeti şu: Yıllar önce evdeki televizyon kumandasını ele geçiren çocuklar şimdi de tatil planlarının belirleyicisi olmuşlar.