Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Uluslararası Barış Araştır-maları Enstitüsü’nün yayımlandığı rapora göre Çin, 2019 yılında İHA ihracatını yüzde 1430 artırarak bu alanda dünya birincisi oldu.

Libya’da Hafter güçlerine destek olması için Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kullanılan Çin yapımı Wing Loong 2 tipi SİHA, ASELSAN yapımı 50 kW güç üreten lazer silahı tarafından vurulup düşürüldü. Bu haberi 12 Ağustos 2019 tarihinde, global bir savunma haberleri sitesi olan ArmyRecognition verdi. Bu gelişmeyi “Dünya savaş tarihinde bir ilk” diye duyurdular.

Haberin Devamı

Türkiye’nin lazer silahı dünyada bir ilk...

Bu olay 2019 yılında yaşandı ama lazer silahı sistemleri işi giderek yükselen bir değer haline geldi. Dağlık Karabağ savaşında savunma sistemleri Türk yapımı SİHA’lara karşı etkisiz kalan Rusya, 2018’de envanterine aldığı Peresvet Lazer Savunma Sistemi’nde iyileştirmeye gideceğini açıkladı.

ABD, 2014 yılından bu yana çeşitli lazer silahı programları üzerinde çalışıyor. SHIELD adlı program, lazer silahının F-35’lere monte edilmesi ve bu uçakların tek başına göreve çıkabilmesi mantığına dayanıyor. LWSD adını verdikleri İHA ve SİHA’lara karşı savaş gemilerine monte ettikleri sistemleri var. Bunun da ilk testini 10 ay önce Pasifik’te yaptılar. HELIOS adı verilen sistem de havada kullanılacak.

Türki-ye’nin lazer silahı alanında yürüttüğü üç ayrı projesi var. Işın Projesi, TÜBİTAK BİLGEM tarafından yürütülüyor. Kara araçları ve gemilere monte edilebilen Armol envantere girdi bile. ASELSAN’ın ürettiği LSS, insansız hava ve deniz araçlarına karşı kullanılacak. ROKETSAN’ın ürettiği ALKA da diğer proje ve o da sürü İHA’lara karşı etkili.

İngiltere, Japonya, Almanya gibi ülkeler de lazer silahları üzerine çalışan ülkeler ve amaç küçük boyutlu yüksek enerji sağlayabilen lazer silahları üretmek. Ama sadece silahı üretmek yetmiyor, optik sistemler, otonom çalışma ve hedefe kilitlenme gibi başlıklarla da sistemlerin geliştirilmesi gerekiyor.

Bugün Bayraktar TB2 ve ASELSAN üretimi Akıncı’nın sahada gösterdiği başarı bir sürü ülkede İHA ve SİHA’lara karşı önlem arayışı başlattı, lazer silahları da bu arayışta ilk sırada geliyor. Türkiye bu alanda şu ana kadar oldukça mesafe almış durumda.

Haberin Devamı

Türk İHA ve SİHA’lara karşı o ülke, şu, bu ülke o silahı geliştiriyor haberleri arasında gözden kaçan bir alanı bilmek gerekir diye yazdım.

Şarj kablosu krizin yaşamsal ürün hali

Marketlerde hangi ürünün satılıp satılamayacağı genelgesiyle beraber geldiğimiz nokta şu:

Cep telefonu şarj kablosu bozulan biri bunu yakındaki bir marketten alamayacak ama internetten sipariş verip, iki gün telefonsuz kaldıktan sonra telefonunu tekrar şarj edebilecek.

İçki satış yasağı “Kapalı tekel bayilerine haksız rekabet oluyor” gerekçesiyle gelmişti ya, şimdi yasaklar genişledi.

Bu son kararlar haksız rekabeti ortadan kaldırmadı, aksine derinleştirdi.

Oyuncak, küçük ev aletleri, elektronik ürünler, bahçe mobilya ve aksesuarlarına kadar bir sürü alanda, dükkânlar kapalı, marketlerde satış yasak ama internet sitelerinde satış serbest ve meydan tamamen onlara kaldı. İçki satış yasağını ticaret hukuku gerekçesiyle açıklamak yerine keşke toplumsal fayda üzerinde durulsaydı.

Haberin Devamı

Mesela kapanma döneminde alkolün ev içi şiddet ve yaralanma vakalarını artırmasından söz edilebilirdi.

Ya da küresel salgının zirve yaptığı bir dönemde ambulans ve hastanelerin alkol kaynaklı olaylara zaman ve yatak ayırmasının doğru olmayacağı fikri işlenebilirdi.

Bunlar olmayınca, küresel salgın yüzünden tam kapanma yaşanan bir ülkede, ilaç satışı yapan eczanelerin değişen çalışma saatlerini değil, marketlerdeki içki satışını konuşuyoruz.

Enerjimize yazık demekten başka çare gelmiyor insanın elinden.

Youtube’a bak, ağla ağlayabildiğin kadar

Futbol spor dallarından biridir normalde ama bizim memlekette öyle değil.

Futbol, boks, karate, judo, güreşle birlikte yapılan bir spor dalı Türkiye’de, özellikle de amatör liglerde.

Youtube’da amatör küme maçlarında çıkan olayların videoları var.

Kırmızı kart görünce yerde yatan rakibinin suratına tekme atan “sporcular” var bu ülkede.

Bu adamların bırakın futbolcu olmayı, seyirci olarak bile maçlara alınmaması gerekir normalde.

Umarım birileri raporluyor ya da bakıyordur, bu çığırından çıkmış işlere.