Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbullulara, en iddialı projelerinden biri olan ‘Haydarpaşa’ya yüzen sahne’ müjdesini veren AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, “Arnavutköy’e yeni açık hava tiyatrosu yapacağız” ifadelerini kullandı

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ile dün Sarıyer’de buluştuk. Sadece yeni vaatlerini değil, İstanbul’un mevcut sorunlarını da konuştuk. İstanbul Kart’a ilave bakiye tanımlamaktan tutun da, İDO’nun kaldırdığı iç hat seferlerine müdahaleye kadar bir sürü başlık çıktı konuşmamızdan.

Haberin Devamı

Binali Yıldırım’ın en iddialı projelerinden birisi de Haydarpaşa’ya kurulacak, 100 metre çapında, 7 bin 857 metrekare bir alanı kapsayacak olan “Yüzen Sahne”. Benzerleri İtalya’da Como Gölü ve Hollanda, Amsterdam’da bulunan bu sahnenin tamamı şeffaf olacak. Yüzen sahnede konser ve sahne sanatı etkinlikleri düzenlecek. Hareket edebilen bu sahne Boğaz’da yüzer halde farklı noktalara taşınacak ve Boğaz siluetinde etkinliklerle dünyada İstanbul’un adı daha çok duyulacak. Uluslararası festival ve büyük organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek donanıma sahip, dünya sahnesi ve açık hava tiyatrosu da Arnavutköy’e inşa edilecek.

Yüzen sahne ve yeni açık hava

‘Limit tanımak lazım’

Yıldırım, şunları anlattı: “İstanbul Kart’ın “Yetersiz bakiye” diye bağırdığı meselesi bana da geldi. Tekonolojinin bu kadar geliştiği bir devirde ya o kartı kullanmayacaksınız ya da o kartı verdiğiniz insanlara ilave bir limit tanımak lazım. O garabeti ortadan kaldıracağız.

Karton bardak yol üstü büfelerde falan olur ama vapurda olmaz. Ben çayı hiç porselen fincanla falan içmem, olmadığı yerde de yanımda taşırım, veririm, öyle getirirler. Çay cam bardakta içilir. O kültürün yaşaması lazım. Eğer vapurlarda karton bardak veriyorlarsa o iş değişecek. Geçmişi muhafaza edip geleceği onun üzerine inşa edeceğiz.

Anadolu yakasında bir, Avrupa yakasında iki tane cep otogarı yapacağız. O cep otogarlarını da toplu ulaşımla besleyeceğiz.

Denizi iki türlü kullanacağız. Toplu taşıma ve eğlence, dinlenme için. Eğlence ve dinlemede çok alternatif olacak. Denizin sınırsız bir hacmi yok. Şu anda 3 köprü var, Marmaray var, Avrasya Tüneli var. Denizin yükünü aldık biraz. Üç katlı su tünelli projesi de hayata geçecek. Toplu ulaşımı denizle çözeriz demek işi bilmemek demektir.

Haberin Devamı

Deniz ulaşımı şu anda 400 bin kişiyi taşıyor, bu olsa olsa 700 bin kişiye çıkar. Boğaz’da denize paralel taşımacılık olmaz. Hem zaman maliyeti hem de 3 katı bulan yakıt maliyeti var. İDO’nun Bostancı-Bakırköy seferi çok güzel bir seferdi ama şu an yapılamıyor. Şirketin verdiği ticari bir karardır ama buna müdahale edilecek. O hatlar yeniden tesis edilecek.”

Yüzen sahne ve yeni açık hava

‘İki Silikon Vadisi’

“Kabiliyetli gençlerin akıl terlerini, iyi fikirleri ticarileştirmek isteyen sermayedarlarla buluşturucağız. Bir Avrupa bir de Anadolu Yakası’nda iki ayrı Silikon Vadisi benzeri kümelenme yerleri oluşturacağız. Yazılım, oyun yazılımı, robot teknolojisi, sürüsücüz arabalar gibi projlere yoğunlaşarak iki alan oluşturacağız... Ancak fark yaratarak zenginleşebilir, İstanbul 4.0 sözümüzün içini doldurabiliriz.

Haberin Devamı

En acil konu İstanbul’un trafik konusu, önce o işi rahatlatacağız daha sonra şehir içinde kalan fabrikaların taşınması da dahil şehrin imarına dair işleri ele alacağız ama İstanbul’u bu şehirde yaşayanlarla birlikte yöneteceğiz.”

‘Bizde ithal aday yok’

Son olarak medyada çıkan, “Binali Yıldırım ilçe adaylarından memnun değil, o yüzden kampanyaya asılmıyor” iddialarını sordum. “Öyle bir şey yok, çok kuvvetli bir ekibimiz var” dedi ve devam etti: “Bakın rakip partide aday listeleri verildi ama kavga bitmedi. Bizde seçmene, teşkilata rağmen aday gösterilmez. Her ilçede meclis üyelerinin de o ilçede oturmasını önemsedik. Hizmeti ancak öyle üretebilirsiniz.

Halen Binali Yıldırım seçimi kazanıp, sonra bırakıp gidecek diyorlarmış. Benim kitabımda öyle şey yok. Milyonlarca insanı hayal kırıklığına uğratmam ben. Bu şehre 11 yaşında geldim, iş kurdum, yuva kurdum, şimdi şehrime olan borcumu geri ödeyeceğim...”

Yüzen sahne ve yeni açık hava

ALKIŞLAR ARASINDA SALONA GİRDİ

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ile randevuma yaklaşık 1 saat önce gittim. Önce Sarıyer İlçe binasında sonra çevredeki mekanlarda oturan insanların arasına karıştım, neler söylediklerini dinledim. Hem partide, hem de yakındaki bir kafede, “Korumalarına talimat vermiş, yanıma gelmek isteyen herkese izin vereceksiniz” sözünün parti üyelerini mutlu ettiğini fark ettim.

Hepsi Binali Yıldırım ile resim resim çektirmek için telefonlarının şarjlarını kontrol ediyorlardı. Kulak misafiri olduğum masadaki isimlerden biri kızdı bu hazırlığa. İlk teşkilat toplantısında “Birbirini tanımayan insanlar, birbirinden nefret eder demiş Binali bey, biz nasılsa oyumuzu vereceğiz, bırakalım da bize oy vermeyecek insanlarla buluşsun” dedi. Masadakiler çok mutlu olmadılar bu sözden ama itiraz da etmediler. Alkışlar ve sosyal medya hesaplarından yapılan canlı yayınlarla girdi Binali Yıldırım.