R.Hakan Kırkoğlu

R.Hakan Kırkoğlu

pembenar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kova’lar bağımsız, bildiğinden şaşmayan, orijinal mahluklardır

Kova insana tek kalamayacağını, tek başına başarıların insanı bir yer götüremeyeceğini anlatır. Burcun sembolünde elindeki bir amforadan sular dökülen bir genç erkek figürü vardır. İnsan figürü burcun geleceğe bakışını, ümitleri olabileceğini anlatır. Kova gerçekten de hep gelecekle, idealize edilmiş olanla ilgilidir.
Jules Verne’in bu burçta doğmasına şaşmamak gerekir. “Ay’a Yolculuk” ya da “Dünyanın Merkezine Yolculuk” ancak Kova gibi kaçık, yenilikçi ve sezgisel bir burçtan çıkabilir. Kova’lar hep bağımsız, bildiğinden şaşmayan, orijinal mahluklardır. Çocukluğunda bir frank ödeyerek kiraladıkları bot üzerinde gördükleri gemiler onun hayal gücünü ateşlemiş, yolculuk ve keşif fikri ile heyecan duymuştur. Babası onun hukuk okumak yerine yazmaya ilgi duyduğunu görünce parasal desteğini çekmiş; Verne’in şansı -aynı zamanda Victor Hugo’nun, Balzac’ın, Zola’nın yayıncısı olan- Pierre-Jules Hetzel’le karşılaşması ile dönmüştür.
Kova burcunun başka bir klasik örneği Virginia Woolf’tur. Bu burcun kadınlarında feminist bir vurgu dikkat çeker. Woolf “Bir kadının parası olmalı ve eğer yazacaksa kendi odası olmalı” der. 25 Ocak 1882 doğumlu yazar, 20’nci yüzyıl edebiyatındaki modernist akımın temsilcilerinden de birisidir. Romanlarında yoğun lirik ifade dikkat çeker.
Bu burçta avangard bir tutum dikkat çeker. Aynı zamanda bir doktor olan Anton Çehov gelenekseli yıkan bir anlayış kullanan ilk yazarlardandır. Bilinç akışı tekniğini kullanan James Joyce da yine bir Kova’dır. Colette dikkat çekici diğer bir örnektir. Daha Satürnvari bir Kova yazarı ise Viktorya döneminin ünlü İngiliz gotik romancısı Charles Dickens’tır. Oliver Twist, David Copperfield gibi ikonik karakterlerin yaratıcısı olmuştur. 10 Şubat 1898 doğumlu Alman oyun yazarı Bertolt Brecht burcun epik yönünü sergiler.
Kova çoğu zaman başta baba olmak üzere, otorite figürleri ile, kurallarla, baskılarla uğraşmak durumundadırlar. Gizliden gizliye, kolayca açamadıkları bir kahraman olma hayalleri olabilir. Nede olsa Kova, kralcı Aslan burcunun karşısında yer almaktadır ve karşıt burçlar her zaman psikolojik bir gölge oluştururlar.
Türk edebiyatının özgün yazarı Onat Kutlar yine bu burçtandır. Hukuk, ardından da Paris’te felsefe okumuştur. Dokuz kısa hikayeden oluşan “İshak” kitabında sürrealist ve mistik ögeler dikkat çeker. 1965’te Sinematik’in kurucuları arasında yer almış, ülkemize dünya sinemasının taşınmasında büyük rol oynamıştır. “Hakkari’de Bir Mevsim”, “Hazal”, “Yusuf ile Kenan” gibi pek çok ödüllü filmin senaryosunu yazmıştır.

Buluşçuluk, yenilikçilik kanında var
Lord Byron, John Grisham, Lewis Carol, Sinclair Lewis, Somerset Maugham, Romain Rolland, Sidney Sheldon, Georges Simenon, Gertrude Stein ve Stendhal burcun renkli ve orijinal yönlerini ortaya koyarlar.
Unutmamak gerekir ki Kova evrensel, humanist ve geleceğe bakan, vizyoner bir burç olarak çoğu zaman yaşadığı dönemde yanlış anlaşılan, baskılar gören, ilkeli bir karakter çizer. Buluşçu ve yenilikçi olmak onun kanında vardır.