ABD Temsilciler Meclisi'ndeki "Ermeni badiresi"nin atlatılmasından üç hafta sonra, Fransız Senatosu, aynı yöndeki bir tasarıyı onayladı.
Fransa'nın "1915 Ermeni soykırımını açıkça tanıdığı"nı beyan eden bu tasarı, ABD'de ve diğer ülkelerde şimdiye kadar sunulan önerilerden daha vahim ve tehlikeli. Çünkü Fransız Senatosu'nun onayladığı metin, bir tavsiye kararı değil, bir yasa tasarısıdır.
Eğer Ulusal Meclis de bunu kabul ederse, ilk kez Fransa'da Ermeni soykırım iddiası "yasa değerinde" tescil edilmiş olacak ve bu, kuşkusuz başka ülkelerde de benzer girişimleri cesaretlendirecektir.
Daha şimdiden yeni girişimlerin işaretleri geliyor.
İtalya'da önümüzdeki hafta parlamento, ayrılıkçı Kuzey Birliği Partisi'nin Osmanlı döneminde Ermeni soykırımının gerçekleştiğini öne süren bir karar taslağını müzakere edecek. Daha vahimi, bir İtalyan milletvekili AB'nin aralık ayında Nice'te yapacağı zirve toplantısında bu sorunu ele almasını öneriyor.Kısacası, dünyanın çeşitli yerlerinde birdenbire Ermeni soykırım iddiasının gündeme getirilmesi yönünde yoğun bir hareket var.
* * *
ANKARA'nın bu durum karşısındaki stratejisi nedir?
ABD Temsilciler Meclisi Ermeni yanlısı tavrını aldığı zaman da belirttiğimiz gibi, bu tür badireleri ileride önlemek için, daha yaratıcı metodlar bulmak gerekiyor.Sanmıştık ki ABD'deki son tecrübeden sonra, Ankara hemen kolları sıvayıp "reaktif" davranmak (yani sadece tepki göstermek) yerine, inisiyatifi ele alacaktı.
Oysa Fransa'da olup bitenler, deneyimlerden hala gereken dersin alınmadığını gösteriyor.
Ankara, Fransız Senatosu soykırım yasa tasarısını görüşmeye hazırlanırken, son dakikada Paris'e bir parlamento heyeti gönderdi! Bu şartlarda heyet Senato başkanı ile görüşemedi ve etkili temaslar yapamadı. Bir heyet mensubu bunu "Fransızların küstahlığına, saygısızlığına" atfetti. Bir diğeri, Paris'e geç gönderilmenin kabahatini Dışişleri'ne yükledi...
Ankara "son dakikada" birkaç parlamenter göndermenin bir işe yaramayacağını bilmez mi? Partiler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri, işadamları neden zamanında devreye girmezler?.. Hani ABD'deki son olaydan sonra, bu işin "tarihçilere bırakılması" için bir kampanya açılacaktı? Son zamanlarda Türkiye'de ortaya atılan yapıcı öneriler ne oldu?..* * *
FRANSIZ Senatosu'nun kararından sonra - en azından Meclis'in aynı hatayı yapmaması için - Türkiye Paris'e sert uyarılarda bulundu, bunun ikili ilişkileri zedeleyeceğini bildirdi.
Bu yöntemle her zaman sonuç alınamayacağını, uzun yıllar süren çabalardan sonra geliştirilen ilişkilerin bir anda bozulmasından karşı taraf kadar Türkiye'nin de zarar göreceğini anlamak lazım. Türkiye Ermeni kampanyasına sahne olan her ülke ile kavgalı duruma düşmemeli. Artık bu sorunu farklı biçimde ele almak, daha yaratıcı ve etkin politikalar geliştirmek gerekiyor...Yazara E-Posta: skohen@milliyet.com.tr