Semih İdiz

Semih İdiz

sidiz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile Milliyet Ankara Bürosu olarak partisinin kurultayı öncesinde yaptığımız söyleşide kendisine günün en sıcak konusu olan Suriye hakkında sorular yönelttik.
Kılıçdaroğlu hükümetin en başarısız olduğu alanların başında dış politikayı gösterdi. “Dış politikada çuvalladılar” diye konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin oyun kuran değil, “üzerine oyun kurulan devlet konumuna geldiğini” savundu.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Rusya’nın Suriye konusunda “izole edilmesini” istediğini de kaydeden Kılıçdaroğlu, çok sert bir çıkışta bulunarak, “Herhalde onu dinleyen pek çok ülke, affedersiniz, kıçıyla gülmüştür” diye konuştu.
Söyleşimiz sırasında hükümetin dış politikası nedeniyle Başbakan Erdoğan’ı sert ifadelerle eleştiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

‘Nasıl bir politikadır bu?’
“Suriye’de tümüyle güvenilirliğini yitirdi. Ömer El Beşir uluslararası katil bunu Türkiye’ye davet ediyorsunuz. Böyle bir ayıba TC’yi alet etmek Başbakana yakışmaz. Siz bir hukuk devletisiniz.” İran’ın “resmen düşman ilan edildiğini,” Rusya’nın ise “ilk vurulacak ülke olarak Türkiye’yi gösterdiğini” kaydeden Kılıçdaroğlu, “Nasıl bir politikadır bu. Türkiye son 4-5 yılda bu noktaya geldi” diyerek şöyle devam etti:
“Kendisine dünyanın egemeni olmak gibi bir rol biçti. Rusya’yı izole etmekten söz ettiler. Ayakları yerden kesilen, ağzından çıkanı kulağı duymayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Türkiye’yi kesinlikle bunlar yönetmiyor. Yönetici dediğiniz insan satranç oynar gibi konuşmak ve 3-4 adım sonrasında ne olabileceğini düşünmek durumundadır. Bari hedefi vursalar, hedefi bile vuramıyorlar. Ateş ediyorlar ama nereye ateş ettiklerini de bilmiyorlar.”

‘Suriye konusunda çuvalladı’
Erdoğan’ın kendisini “Esad yanlısı” ve “Baasçı” olmakla suçladığının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu Başbakan’ın Suriye konusundaki başarısızlığı nedeniyle CHP’ye saldırdığını söyleyerek şunları kaydetti:
“Sayın Başbakan Suriye konusunda resmen çuvallamıştır. Suriye konusundaki mağlubiyetini CHP’yi eleştirerek gidermek istememektedir. Hiçbir zaman Baas yönetimine destek vermedik. Hiçbir zaman Baas yönetiminin yaptığı katliamlara sahip çıkmadık. Daha önce yapılan katliamları AKP eleştirmezken biz eleştirdik.”
AKP’nin “güçlü ve bölgesinde oyun kuran devlet olma” sevdasıyla yola çıktığını sözlerine ekleyen Kılıçdaroğlu, “Güçlü devlet söylemi yerle bir oldu. Üzerine oyun kurulan devlet konumuna geldik” diye konuştu. “Siz iktidarda olsaydınız nasıl bir Suriye politikası güderdiniz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Suriye konusunda bir yıl önce bir teklifte bulunduk hükümete. Bir uluslararası konferans toplayın Türkiye’de. Rusya’yı ve Çin’i de davet edin. Suriye olayına nasıl çözüm üretebiliriz? Madem bölgemizde sözü dinlenen lider ülke olacağız, o zaman kendimize yakışanı yapalım. Bizim önerimiz AKP tarafından görmezlikten gelindi. Bu önerinin aynısını (Rus Dışişleri Bakanı) Lavrov daha sonra kendi ülkesinde yaptı.”
Başbakan Erdoğan’ın bu hafta Rusya’ya niçin gideceğini de merak ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Hangi gerekçeyle gidiyor? Uluslararası dengeleri bilmeden, BM Güvenlik Konseyi’nde alınan kararlar görmezlikten gelinerek, Suriye’nin Rusya için ne kadar yaşamsal bir alan olduğunu bilmeden dış politika mı üretilir?” diye konuştu.

‘Birçok ülke gülmüştür’
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, en sert sözlerini ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na yöneltti. Davutoğlu’nun Türk dış politikası üzerine “Stratejik Derinlik” adlı çalışmasına göndermede bulunarak şöyle konuştu:
“Derinliğin ne anlama geldiğini samimi söylüyorum bilmiyor. Mutlaka bir İngilizce metinden tercüme etmiştir. Nasıl bir akademisyendir bu? Dünya dengelerini bilmeden Rusya’yı izole etmekten söz ediyorsunuz? Herhalde onu dinleyen pek çok ülke affedersiniz kıçıyla gülmüştür.” Kılıçdaroğlu bu konudaki sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Ateşi elimizle tuttuk’
“Doğalgazda, petrolde Rusya’ya bağımlılığını biliyor musunuz? Kışın Rusya gazı kessin bakalım. Bir ülkeye enerjide bu kadar bağımlı olmayalım diye yıllar yılı söyledik. Nükleer santrali de verdik oraya. Başka ülkelerin çıkarları üzerine politika oluşturursanız buraya gelirsiniz.”
Sözü yeniden AKP iktidarının Suriye’ye karşı uyguladığı politikaya ve Başbakan Erdoğan’ın bu bağlamda CHP’ye yönelttiği sert eleştirilere getiren Kılıçdaroğlu bu şöyle konuştu:
“Hiçbir büyük ülke bir başka ülkeye müdahale ederken ateşi kendi eliyle tutmaz. Ateşi maşayla tutmak ister eli yanmasın ve söyleyecek son sözü olsun diye. Biz ateşi kendi ellerimizle tuttuk çünkü maşalık görevini yaptık. Recep Tayyip Erdoğan bunu görüyor, geldiği çıkmazı da biliyor. Tek yolu var, CHP’ye saldırmak.”