Serpil Çevikcan

Serpil Çevikcan

scevikcan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bozdağ: ‘CHP kararını vermeli’
Haberin Devamı

ABD Elçiliği’ne yönelik eylemin şokunu atlatırken Suriye sınırındaki saldırının şifrelerini çözmeye çalışan Ankara’da gündem ısınıyor.
Başkent koridorlarında, dün bunu fiziken de görmek mümkündü.
AK Parti grup toplantısı öncesinde, İçişleri Bakanı Muammer Güler, bir ara TBMM’den hızla ayrıldı, Başbakan Erdoğan’la birlikte geri döndü. Belli ki sıcak bir bilgi, toplantı öncesinde paylaşılmıştı.
Diğer yanda, ikinci İmralı ziyaretini ertelemek için, isimler üzerinden bahane oluşturulduğunu düşünen BDP’de, Eş Başkan Selahattin Demirtaş, İmralı’ya giden Mardin milletvekili Ahmet Türk ve Türk’le birlikte DTK Eş Başkanı olan Aysel Tuğluk’la görüşüyordu.
CHP cephesinde ise, eski Genel Başkan Deniz Baykal, kapalı grup toplantısında beklenen konuşmasını yapıyor ve yeni anayasa uyarılarını sıralıyordu.
Sondan başlarsak; Baykal’a göre, AK Parti’nin, yeni anayasa ile yapmak istediği şeyin adı rejim değişikliği ve ulus devletin sırtına bıçak saplanması.

Baykal’ın çıkışı
Bu eksene oturttuğu konuşması CHP’li vekillerin çoğunluğu açısından uyarıcı bulundu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, partideki bir grup tarafından, yeni İmralı süreci konusunda “edilgen” görüldüğü bir dönemde de olsa Baykal’ın çıkışı “ben gittim böyle oldu” diye değerlendirilmedi.
Baykal da parti bütünlüğünün önemini vurgulamaya özen göstermiş. Kılıçdaroğlu’nun neden salonda olmadığını izah etme gereği duymuş.
Sohbet ederken anlattı. Kılıçdaroğlu, program sıkışıklığından sözederek, “Dinlemek istiyorum ancak gelemeyeceğim. Siz konuşmanızı erteleseniz” demiş. Bugün İngiltere’ye yapacağı ziyareti hatırlatarak, cuma günü için kapalı bir toplantı önermiş.
Baykal, “Yanlış anlaşılmasın diye bu diyaloğu arkadaşlara da anlattım. Cuma günü Meclis açısından uygun değildi. Ayrıca bu konuşma bir an önce yapılmalıydı. Daha fazla ertelemek istemedim” diyordu.
Yeni anayasa gündemin ilk sırasında.
Başkanlık sistemine “evet” deme karşılığında ne alacağı tartışılan BDP’nin “bölgesel başkanlık” formülü kamuoyuna yansırken, iktidar temsilcileri, gelişmeler tersini zorlasa da “AK Parti-BDP anayasası olmayacak” tezini işliyor.
Meclis’te sohbet ettiğimiz Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da 4 partili uzlaşmayı tercih ettiklerini vurgulayarak, “367’yi bulacağımız bir ittifak önceliğimiz” dedi.

Takvim sıkıştırıyor
Bozdağ, Başbakan Erdoğan’ın, “BDP ile ittifak” derken, “şartların, bir partiyle yola devam etmeyi zorunlu kılması halini kastettiğini vurguladı.
Bozdağ, takvim dayatmasına dikkati çekti:
“Takvim sıkıştırıyor. Uzlaşma Komisyonu Mart sonuna kadar bitirirse Anayasa Komisyonu ve Genel Kurul aşamaları gelecek. Genel Kurul’dan referandum kararı çıkarsa bunun da saatli takvimi var. Propaganda süresi vs, 2 ay gerekiyor. Yeni anayasa 2013 sonuna kadar yetişmeli. 2014’e kalırsa yerel seçimler, ardından Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçim var. Yerel seçim takvimi açıklandığı andan itibaren seçim çalışmaları yoğunlaşacak. Bu ortamda anayasa nasıl ilerleyecek?”
CHP’nin kararını vermesi gerektiğini söyleyen Bozdağ, partideki kafa karışıklığını vurgulayarak, “Baykal’ı mı dinleyeceğiz Kılıçdaroğlu’nu mu, başkalarını mı” dedi.

Özel bir toplantı
Kulislerde, ikinci BDP heyetinin bugün-yarın İmralı’ya gideceği belirtiliyor.
BDP açısından ikinci önemli beklenti 4. yargı paketinin, KCK tutuklularının salıverilmesini sağlayacak mahiyette şekillenmesi. Erdoğan, dün bu konuda özel bir toplantı yaparken, BDP’liler de MYK’da pozisyon belirliyorlardı.
Ankara, bir yandan da, Öcalan’ın yakalandığı tarihin yıldönümü olan 15 Şubat cuma gününü bekliyor. Bu günün salimen atlatılması önemli. Aynı gün, Erdoğan’ın, AK Parti İl Başkanları toplantısında barış sürecine ilişkin önemli mesajlar vermeye hazırlandığını da not edelim.