Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Her şey dilde başlıyor. Dil dönüyor, davranışı etkiliyor. Eskiler “İki düşün, bir söyle” demiş. Ama günlük hayatta, düşünmeden demeyeyim ama yerleşik kalıplarla iletişimimizi sürdürüyoruz. Neredeyse sözlü iletişim kadar yaygın hale gelen mesajlaşma ve şirket yazışmalarında da bu böyle... Belki bu sırada biri bizi, “Böyle de söyleyebilirsin” diye uyarsa cinsiyetçi bir kalıp kullandığımızı fark edeceğiz. Arçelik toplumun bu ihtiyacını görmüş ve buna bir çözüm üretmiş. Şirket, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmaları kapsamında “Eşit Sözlük ile Eşitle” projesini hayata geçiriyor. “Eşit Sözlük” uygulamasıyla günlük konuşma ve yazışmalarımızda, farkında olmadan kullandığımız ayrımcı ve cinsiyetçi sözcük ve söylemlere dikkat çekerek farkındalık yaratmayı hedefliyorlar. Sözlük, cinsiyetçi ve ayrımcılık yaratan sözcük ve söylemlere eşitlikçi öneriler sunarak dili eşitliyor.

Haberin Devamı

Eşitlik mi demek istediniz

Hem cepte hem bilgisayarda

Mobil cihazlar ve bilgisayarlarda kullanılabilecek “Eşit Sözlük” uygulaması, cinsiyetçi sözcük ve ifadelerle ilgili uyarı yaparak yerine kullanılabilecek sözcükleri öneriyor. Uygulamadaki klavye; cinsiyetçi, kadını veya erkeği küçümseyen, dilde ayrımcılık yaratan ifadelere karşılık eşitlikçi bir dil yaratmak adına kullanıcılara yol gösteriyor. Bu çözüm odaklı uygulamayı kullanmak için “Eşit Sözlük” ve “Eşit Sözlük klavyesi” yazılımlarını masaüstü bilgisayar ya da IOS/Android tabanlı mobil cihazlara yüklemek yeterli oluyor.

WhatsApp’ta da kullanılabiliyor

Arçelik’in projeyi tanıtmak için düzenlediği toplantıda uygulamayı denedik. WhatsApp yazışmasına ‘insanoğlu’, ‘işini adam gibi yap’, ‘er meydanı’, ‘devlet adamı’ kelimelerini yazdığımızda cinsiyetçi kelimelerin altı çizilip sırasıyla, ‘insan nesli’, ‘doğru düzgün yap’, ‘mücadele alanı’, ‘devlet kurumu çalışanı’ kelimelerini önerdi.

17 bin Arçelikli onunla yazışacak

Bu hafta öncelikli olarak 17 bin Arçelik çalışanının bilgisayarına yüklenecek Eşit Sözlük uygulaması sayesinde Outlook, Word başta olmak üzere tüm Microsoft programlarındaki yazışmalarda cinsiyetçi bir ifade kullanıldığında sistem uyarı verecek. Sözlükte yer alan söylem önerileri Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi ve KOÇ-KAM Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin destekleriyle geliştirildi.

Haberin Devamı


Herkese açık, ücretsiz uygulama


“Eşit Sözlük” uygulaması bugün itibarıyla ücretsiz olarak herkesin kullanımına açılıyor. Sözlüğe kelime eklemek isteyen kullanıcılar, http://esitsozluk.com/ web adresinde ya da Microsoft Word ve Outlook eklentilerinde yer alan “Söylem Ekle” butonlarına tıklayarak cinsiyetçi söylemi ve doğru kullanım önerisini iletebilecek. Arçelik, bu harekete katılarak şirket bilgisayarlarına Microsoft Word ve Outlook yazılımlarını yüklemek isteyen kurumlara ücretsiz destek verecek. destek@esitsozluk.com’dan kurum talepleri gönderildiği anda, IT ekipleriyle iletişim sağlanacak.

Teknoloji ve kararlılık

“Eşit Sözlük ile Eşitle” projesinin nasıl doğduğunu anlatan Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere kurumsal kültürümüzü dönüştürürken, teknolojinin gücünü toplumsal eşitliği sağlama yolundaki kararlılığımızla birleştirerek sözlük projesini geliştirdik” dedi.

Haberin Devamı


Kadınlar Arçelik’te her yerde

Arçelik’te hemen her kademede kadın çalışan bulunduğunu belirten Can Dinçer, sözlerine şöyle devam etti: “Arçelik’te Fork lift operatöründen kaynakçıya, Ar-Ge uzmanından üst düzey yöneticiye kadar, kadınlar her kademede görev yapıyor. Şirketimizde üst yönetimde kadın temsil oranı yüzde 30 ile Türkiye ortalamasının üstünde.”


Sosyal inovasyon

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere çıkılan yolculukta çok önemli bir adım daha attıklarına dikkat çeken Arçelik Kurumsal İletişim Direktörü Zeynep Özbil ise, “Kullanımı kolay bir sosyal inovasyon olan sözlük, dilde eşitliği sağlamaya yönelik diğer projelerden farklı olarak bilinç yaratmakla kalmıyor, çözüm de getiriyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan herkesi ‘Eşit Sözlük’ü kullanmaya ve katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Sözlük, kullanıcılardan gelecek önerilerle sürekli gelişecek” dedi.