Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in 97’nci doğum günü, Prof. Dr. Uğur Türe başta olmak üzere değerli hekimlerin katıldığı bir partiyle kutlandı. Geceye, Prof. Dr. Türe’nin, “Beyninizi pozitif düşünceyle koruyun” sözleri damga vurdu.

Geçen hafta meslek hayatımın en önemli etkinliklerinden birisine katıldım. Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in 97’nci yaş günü partisine… 

Dünyada en tanınmış Türk olan, modern nöroşirurji bilimini kurmuş ve geliştirmiş bir bilim insanının yeni yaşına girişine tanıklık etmek, çok heyecan vericiydi. 

Haberin Devamı

Sürpriz doğum günü mesajı telefonlarımıza Prof. Dr. Hatice Türe’den düştü. Hoca - öğrenci ilişkisinde Uğur Türe - Gazi Yaşargil filmlere konu olur. Önce onların ilişkisini yazmak isterim. 

İyi ki doğdun Yaşargil Hoca

İstanbul’dan Zürih’e 

Ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Uğur Türe, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde nöroşirurji asistanlığına başlıyor. O yıllarda da tüm dünyadaki yüzlerce nöroşirurji uzmanı Zürih Üniversitesi’nde Prof. Dr. Gazi Yaşargil hocanın kliniğini en azından ziyaret ederlermiş, kimsenin yapamadığı imkânsız ameliyatlar nasıl yapılıyor diye bakarlarmış. 

Uğur Türe de birçok meslektaşı gibi Yaşargil’in kliniğine mektup yazmış. Kabul gelince de 1990 yılında Zürih tıp fakültesi nöroşirurji departmanında araştırma görevlisi olarak eğitimine başlamış.  

Birlikte ABD’ye 

Bu arada Uğur Türe, dünyanın birçok farklı ülkesinden gelen araştırmacılarla birlikte laboratuvarda da çalışma imkânı bulmuş. Zürih’te 1990 yılında başlayan ve devam eden çalışmalar, Yaşargil’in emekliliğinden sonra 1994 yılı sonunda ABD’ye gitmesi ile de devam etmiş. O tarihlerde artık nöroşirurji uzmanı olan Uğur Türe, Profesör Yaşargil ile birlikte Arkansas Üniversitesi’ne gitmiş. 

Ekolü sürdürdü 

32 yıldır devam eden birliktelikte, 2013’te Gazi Yaşargil, Arkansas Üniversitesi’nden, Yeditepe Üniversitesi’nde Prof. Dr. Uğur Türe ile çalışmak için Türkiye’ye döndü. Uğur Türe, Yaşargil ekolünü devam ettirerek kliniğinde kurduğu mikroşirurji laboratuvarında gençleri yetiştirmeye devam ediyor. 

Haberin Devamı

Gençleri teşvik ediyorlar

Yeditepe Üniversitesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe, hocası Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in hocasının adına, mikroşirurji teşvik ödülünü de organize etti. Genç kuşakların bilime katkılarını desteklemek ve mikroşirurjide bilimsel çalışmaları teşvik etmek için yapılan yarışmada ödül alan gençler, ödüllerini bizzat Yaşargil Hoca’nın elinden doğum gününde aldılar. Birincilik ödülünü alan Dr. Pelin Kuzucu ve ikincilik ödülünü paylaşan Dr. Enes Gürses ve Dr. Emrah Çeltikçi’nin isimlerini ileride daha sık duyacağımız kesin.

İyi ki doğdun Yaşargil Hoca

PTT, adına pul bastı

Sürpriz haberi Cengiz Kuday’dan aldık. Tüm dünyanın saygı duyduğu ve ABD’de “yüzyılın beyin cerrahı” olarak üstün bir ödülle adını tarihe yazdıran Prof. Dr. Gazi Yaşargil için ülkemizde “anı pulu” basılması için yapılan çalışmalar, Prof. Dr. Cengiz Kuday tarafından gerçekleştirildi. PTT, bu pulu bastırarak, her fırsatta ülkesi ve milleti ile gurur duyan hocamıza bir görevi yerine getirmiş oldu.

Haberin Devamı

Şifa, pozitif düşüncede

Gecede ortaya attığım soru, beyne en çok neyin zarar verdiği idi. Uğur Hoca beyni üzüntüden korumak ve hayata hep pozitif bakmamız gerektiğini söyledi. Aynı gün Dr. Ekrem Karakaya’nın hasta yakını tarafından katledildiği haberini almıştık. Her birini pamuklara sarmamız gereken Gazi Yaşargil, Cengiz Kuday, Uğur Türe, büyük zorluklarla Yeditepe Tıp Fakültesi’ni kuran Bedrettin Dalan, geceye katılan 70 çok değerli hekimin tümü çok üzgündü, öfkeliydi. Öyle bir anda dahi, bir hekimin, şifanın pozitif düşüncede olduğu bilgisini paylaşması, adanmışlıklarının büyüklüğünü bir kere daha ortaya koydu.

Pilevneli, Yalıkavak’ta sanatı ‘zirveye’ çıkardı

Galeriler, taş evler, gurme lezzetler… Güzel bir rüya gibi ama gerçek! 

Geçen hafta Yalıkavak Pilevneli Galeri’yi ziyaret ettim, İtalya’da dahi böyle bir konsept görmedim. Muhteşem gün batımında Yalıkavak’ın tepesinde 5 kota oturan sanat yerleşkesinde sanat, gastronomi, güzel insanlar podyumda geçiş yapıyordu sanki… 

Murat Pilevneli muhteşem bir işe imza atmış. Yalıkavak’ın tepesini sanatla işleyip galericiliğe eşik atlatmış. 

Toskana stili inşa edilmiş, beş ayrı kota oturan taş evler, galeri alanları… Yalıkavak Marina’ya bakan tepede konumlanan Pilevneli Galeri, 6.5 dönümlük arazi içinde yer alan yedi bağımsız yapıdan oluşuyor. 

Dünyadan eserler 

Sanat eserleri, galeri alanları yanı sıra müthiş bir peyzajla düzenlenmiş bahçede daha bir görkemli duruyordu. Pilevneli Galeri Refik Anadol, Ali Elmacı, Esra Gülmen gibi kendi temsil ettiği sanatçıların yanı sıra iş birliği yaptığı König Galerie ve Galleria Continua’nın temsil ettiği sanatçılara da yer vermişti.  

Zaaf sürprizi 

İstanbul’dan Bodrum’a transfer olan Zaaf da Pilevneli Galeri’de açıldı. Galeri ziyaretlerinin ardından muhteşem gün batımında çoğu koleksiyoner yaklaşık 100 konuk masalardaki yerini aldı. Müzik, gün batımı, Zaaf’ın enfes yemekleri eşliğinde sanat sohbeti bir harikaydı. 

İyi ki doğdun Yaşargil Hoca

Ücretsiz gezilebiliyor

Pilevneli Yalıkavak’ta bir de mağaza var. Galeri bünyesindeki sanatçılardan Esra Gülmen, Ali Elmacı, Tarık Töre ve Mehmet & Kazım’ın Les Benjamins, Misela, Monsieur Chaussette, Mergim ve Anim markalarıyla iş birliklerinden doğan ürünler yer alıyor.

Pilevneli Yalıkavak pazartesi günleri hariç gezmek isteyen herkese açık ve ücretsiz. Saat 14.00 ile 22.00 arasında galeri alanları gezilebiliyor. Pilevneli’ye, muhteşem günbatımı manzarası saatlerinde gidin ve sonra eserleri görün. Akşam yemeğine kalmak isterseniz de Zaaf’ın restoranına oturun.