Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

30 yıldır önde gelen iş kadınlarını giydiren modacı Figen Özdenak, giyim ve kariyer arasındaki ilişkinin kodlarını açıkladı

Terfinin rengi kırmızı

Her sabah masum bir şekilde geçtiğimizi sandığımız ofis kapısından aslında büyük bir stresle giriyoruz. Yaşadığınız bu strese mükemmel olmak stresi de diyebiliriz. Mükemmellik diktatörlüğünün revaçta olduğu günümüz dünyasında sizden beklenen sadece işinizi iyi yapmanız değil elbette. iyi bir iş kadını olmanın yanı sıra, iyi bir anne, iyi bir eş, iyi bir evlat, iyi bir yurttaş ve en nihayetinde de mükemmel fiziksel ölçülere sahip biri olmalı, iyi giyinmeyi, yemeyi ve gezmeyi biliyor olmalısınız.
Özellikle kilo konusuna da dikkat etmelisiniz. Yapılan araştırmalar kilolu insanların iş bulmakta güçlük çektikleri gibi terfi edemediklerini de gösteriyor.

Terfiyi bile etkiliyor
İş hayatında belli ki erkeklerin terfi edebilmesi için yerine getirilmesi gereken kriterler kadınlarınki gibi sert değil. Bütün bunların yanı sıra bir de kadınların kendi arasında yaşadıkları kıskançlık stresini de unutmamak gerekir.
Erkekler dünyasında var olmaya çalışırken bir yandan da birbirleriyle ‘uğraşıyor’ kadınlar... İş hayatında üstünüzden çok daha şık giyiniyor olmanız hele yöneticiniz bir kadınsa beklediğinizin tam tersi bir etki yaratabilir. Bazı durumlarda terfinizi dahi engelleyebilecek kadar önemlidir bu konu.

Terfinin rengi kırmızı


ABD’ye kadar uzandı
Şık ama rahat ve minimale yakın sadelikteki tasarımlarıyla tanınan Figen Özdenak ile buluşmamızda lafı buradan açıyorum... Özdenak, 30 yıldan bu yana iş hayatında gördüğümüz üst düzey birçok kadın profesyonelin tasarımlarını giydiği bir tasarımcı... Ancak ortalarda görünmeyi sevmiyor.
Hal böyle olunca houte couture yanında perakende zinciri haline gelip, Amerika’da mağaza açıp GEN markasıyla ihracata başlasa da göz önünde olmadığı için çok tanınmıyor. Giydirdiği Tansu Çiller beyazlar, sarılar içinde meydanlarda modern tarzıyla bir dönemi kapatırken, Özdenak tasarımıyla Meclis’e ilk kez pantolonu sokarken de ortalarda görünmeyi tercih etmedi. Bu röportajda da kendisinden giyinen üst düzey kadın müşterilerinden bahsetmek istemedi.

Yönetici giysisinden alma!
Ancak Özdenak, Sabancı Müzesi’nde geçen ay açılışı yapılan Miro sergisinde Güler Sabancı’nın sadeliğine karşın ışıl ışıl ışıldayan beyaz giysili fotoğrafını Facebook sayfasına koyduğu için anmakla yetiniyorum. Renksiz renklerde zamansız tasarımlarıyla özdeşleşen GEN markasının yaratıcısı ve sahibi Figen Özdenak ile plazalardaki hayatı moda üzerinden konuştuk.

İş hayatında üst düzey kadın yönetici dünyasında hangi kırmızı çizgilere dikkat etmek lazım?
Genel anlamda üstünüzden daha şık giyinmemelisiniz. Fazla göze çarpmamalısınız. Kadın ağırlıklı bir şirkette çalışıyorsanız daha da dikkat etmelisiniz.

Kadın kıskançlığı mı?
Kadın çok tutkuludur. Hiçbir kadın üzerindeki giysiyi bir başkasının üzerinde görmek istemez. Kadın kişiye özeli sever. Mücevheri, giysisi, erkeği konusunda çok hassastır. Sosyal hayatta kimse pişti olmak istemez.
Bu sadece kıyafeti giyeceği ortamı da kapsamaz. Aynı sektörde rakip iki yönetici veya üst düzeydeki bir yönetici atölyemizden çıkarken daha alt kademedeki profesyonel veya rakibiyle karşılaşmamalı. Randevuları çakıştırmayız. Aynı şirkette üstün aldığı giysiyi bir alt kademe almak istediğinde nazikçe uyarırız.

Peki yılbaşı yaklaşıyor. Malum terfi zamanı. Bugünlerde nasıl giyinmeli kadın?
Ben biliyorsunuz siyah, beyaz, gri gibi daha renksiz renkleri seven bir modacıyım.
Çok sevmememe karşın söylemek zorundayım kırmızı iyidir terfi zamanlarında. Enerjisi yüksektir kırmızının. Hem dikkat çekici hem de ateş enerjisidir.

Haberin Devamı

30 yıllık sırrını açıkladı: Zayıf görünmek!

Sizin kıyafetleriniz hep çok zayıf gösteriyor? Nasıl başarıyorsunuz, birkaç tüyo verseniz?

Bütün meslek hayatım boyunca 38 beden de karşımda, ‘Kilo aldım’ dedi, 48 beden de, ‘Kiloluyum’ dedi. Bu tartışmasız şekilde kadın ister ince, ister kilolu olsun öncelikle düşündüğü şey.
Kadın, bir beden küçük göstersin her türlü stili giyebilir, yeter ki ince göstersin. Ne yazık ki böyle bir şey var. 30 yılda tecrübeyle oluşmuş birtakım yöntemlerim var tabii ki. Kilo probleminiz varsa mutlaka tek renk giyinmelisiniz. İkinci kural ise hoşlanılmayan bölgeleri kamufle etmek.

Tam da bunu soruyorum. Nasıl edeceğiz?
Ama siz de bütün meslek sırlarımı soruyorsunuz! Mesela basen bölgesi büyükse aşağı doğru daralan bir pantolon giymeli... Kilo, basen ve kalça bölgesinde toplanmışsa ve omuzlarınız da dar ise omuzları geniş gösteren üst seçimleri yapmalısınız. Çünkü omuzlarınız ne kadar dar ve düşük olursa kalçalarınız o kadar daha büyük durur.
Böylece dikkati yukarıya çekersiniz. Daha geniş gösteren bazen hatta hafif vatkalı giysiler seçilmeli ki kalça küçük görünsün. Ayak bilekleri kalınsa sonra, mümkün mertebe pantolon giyilmeli daha çok. Etek giyecekseniz de önü açık ayakkabı giyin mutlaka.

Fazla mesailer boşa gidebilir!

İş hayatında deli gibi çalışıp bir yere gelemeyen kadın sayısı o kadar fazla ki...
Kadın yardımcısı olsa dahi sabah çocuğu okula, erkeği işe hazırlarken bir de kendisine ayıracağı zaman kalmıyor. Kimse öyle saatlerce hazırlanıp işe gidemiyor. Gitmesi gerekiyor mu o da ayrı bir konu. Ancak maalesef kıyafet, görsellik iş hayatında olması gerekenden fazla bir değer görüyor. Hele Türkiye gibi gelişmesini tamamlayamamış, yüzünü Avrupa’ya dönmüş olsa dahi özünde bir şark toplumu olan ülkelerde... Türkiye’de iş hayatlarımızdaki kılık, kıyafet önemli birisinden alınmış referans mektubu gibi kabul görüyor.
Galiba en doğrusu buna bir paket olarak bakmalı kadın. Deli gibi çalışırken fiziki görünüm, bakım, kıyafeti derli toplu tutmalı. Biliyorum zor, biliyorum ahtapot kollar gerektiriyor böyle her yere yetişmek ama oyunu da kuralına göre oynamadığınızda bütün o fazla mesailer boşa da gidebiliyor.

Haberin Devamı

Talep olsa Bağcılar’a da giderim

Haberin Devamı

Bağdat Caddesi, İş Kuleleri, Göktürk, Bebek... Mağazalarınızın olduğu lokasyonlar hep lüks lokasyonlar...
Ben çalışan, stili önemseyen, özgüvenli kent kadınına tasarımlar yapıyorum. Şık ama sade tasarımlar her şeyden önce. Kendinizi rahat ve özgüvenli hissedeceğiniz tasarımlar.
Talep göreceğini bilsem Bağcılar’da da mağaza açarım. Bu elitist bir tavır değil yani.

İşyerinde taytı Zuckerberg giysin

Bir kadın yöneticinin işlememesi gereken iki kıyafet günahını sorsam size...
Çok genç değilse asla dizlerini açıkta bırakan etek giymemeli. Çok şeffaf, cinsel kimliğini öne çıkaran dikkat çekici giysilerden uzak durmalı.

İş hayatında cuma günleri kıyafet serbestisi var çoğu şirkette... Giyim serbestliğinde sınır ne olmalı?
Kıyafet de kurumsal kimliğe dahil. 1990’lı yılların ortasında pek CEO kıyafet kodları getirmeye başladı. Giyim kuşamı kurumsal imajın bir parçası olarak görmeye başladılar.
Hatırlarsanız Erol Aksoy bankasında kahverengi renk görmek istemediğini söyledi. Yanılmıyorsam Akın Öngör, Garanti Bankası çalışanlarına danışmanlara seminerler verdirdi. Benim cuma serbestliği içinde görmek istemediğim şey jean üzerine tişort görmek olur.
Jean giyebilirsiniz ama üstünde bence spor bir gömlek olmalı. Spor ayakkabı, terlik, şort, tayt, dekolte tişörtleri cuma günleri de olsa doğru bulmuyorum. Facebook’un kurucusu giyebilir o zaten home ofis çalışıyor!

İş dünyası neden sizi tercih ediyor?
Bu kadınlar gün boyunca ofiste çalışıyor, yemeklere katılıyor. Kalıp gibi göstermek uğruna rahat hissettirmeyen bir tasarım giydirirseniz bir yerden sonra daralıyor. Rahat giyim kesinlikle iş hayatında verimliliği artıran bir unsur. Kolları sıkan ceket giyen bir yönetici masaya ne kadar hakim olabilir. Benim elbiselerimle yemek çıkışında topukluları çıkarıp koşmaya başlayabilirsiniz.
Hakikaten bu rahatlıkta tasarımlar yapmaya çalışıyorum. Günümüzün profesyoneli bu rahatlığı arıyor artık. Kimsenin yönetici, güçlü görüneceğim diye kalıp gibi durmaya niyeti de yok, gücü de. Benim farkım şıklık ve rahatlığı bir arada sunan konsepti meslek hayatımdan bu yana uyguluyor olmam sanırım. Bu tarz 30 yılda o kadar talep gördü ki, houte couture’cü olmama rağmen talebe yetişemediğim için mağazalaşmaya gitmek zorunda kaldım...

Beyaz İpek bluz ve ceket gİy, İşİ kap!

İş görüşmesine giderken ne giymeli?

Derli toplu olmak zorundasınız her şeyden önce. Kırmızı giymeyin ama. Kırmızı fazla iddialı ve ben buradayım mesajı veren bir ton. Onu terfi zamanı giyin! İdeal kıyafet, koyu tek renk bir kostüm içinde beyaz ipek bluzdur. Her zaman iş dünyasında kadını hoş gösteren bir kostümdür. Şeffaklık, güven, dürüstlük bir çok mesajı bir arada tutar bu görsellik.
İnci bir kolyeniz de olursa. İnci kolyeniz varsa bir de küpe takmayın derim. Ha bu arada asla ağır makyaj yapmayın tabii. Abartıdan uzak durun.
Bu parçalar aslında bir iş kadınının gardırobunda olması gereken ideal parçalar aynı zamanda. Tabii en önemlisi gardıropda düz, yakasız, kolsuz küçük bir siyah elbise de mutlaka olmalı.