Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Van
Hakkari’de ekonomi cephesindeki olumsuz havanın ardından bu kez durağımız Van. Komşu şehir Hakkari sonrası Van adeta bir Paris...
Van’ın sıkıntısı çok. Yatırım problemleri var, potansiyelini açığa çıkaramıyor, yaşadığı depremin getirdiği sıkıntıları atlatmanın arayışı içinde ve tabii ki kaçakçılık, terör ve güvenlik sorununu bir türlü üzerinden atamayan bir şehir, Van. Ama açık söyleyelim bir Hakkari değil.
Milliyet’in Anadolu’nun onlarca şehrinde altına imza attığı “Geleceğe Yatırım, Türkiye’ye Yatırım” toplantılar serisinin Van ayağında görüyoruz ki, bölgede yatırımı bulunan yüzlerce işadamı büyümenin ve geleceğin planlarını yapıyor.
İşadamlarının ortak görüşü, gelecekte başarı adına öncelikli şartın Batı’daki Van algısının değişmesi gerekliliği. Van’da hayatın normal olduğunu, tarih ve turizmle kaplı coğrafyada yatırım adına bakir bir Van’ın Batı’yı beklediğini söyleyen Vanlılar, “Bunu yerinde görmek için Van’a bir kez gelin” çağrısını yapıyorlar. Bu çağrı sadece yatırımcıya değil, yerli turistlere de ulaşsın istiyorlar. Hatırlatalım, İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri ve Antep yönünden şehre günlük 12 uçuş yapıyor.

Van Denizi’ne marina
Sanayi yatırımlarında lojistik sıkıntısından büyük firmaları kendisine çekemeyen Van, çözüm sürecinden umutlu.
Toplantımız Vanlıların tabiriyle ‘Van Denizi’ne bakan Rescate otelinde yapılıyor. Salonda problemlerin aşılmasıyla başta tarım, hayvancılık ve turizmde atağa kalkmak isteyen bir Van iş dünyası var. Ekonomik tarafta ‘çözüm süreci’ olarak adlandırılan ve Van’ı da içine alan 6. bölgenin teşvik avantajları şehirde bir canlanmaya yol açtı mı? Bu sorunun yanıtı, kısa ve net olarak “Hayır” oluyor.
5. bölge olarak belirlenen illerdeki Organize Sanayi Bölgeleri’nde yapılan yeni yatırımların, 6. bölge koşullarına sahip olmasının Van’ın önünü tıkadığına inanılıyor.
Buna karşılık Van’da tekstil ve turizm alanında yatırım planları var. Özellikle turizmde şehir ilk marinasını bekliyor. Devlet yapacak, özel sektör işletecek. Buradaki hedef başta Akdamar Adası olmak üzere Van Gölü (denizi) çevresindeki müthiş coğrafyanın gelire dönmesinin önünü açmak.

Hayvancılığın başkenti
Terörle birlikte boşalan meraların yeniden dolmaya başlayacak olması ve yeni kurulan organize hayvancılık tesisi, işadamlarının ticarette en önemli koz olarak gördükleri hayvancılıkta atılım adına umutlarını artırıyor. Şehrin bu alandaki iddiasını bir kaç işadamından art arda duyduğum şu cümleyle aktarayım: “Şu sorunlar bitsin. Coğrafyası ve hevesiyle Van hayvancılığın başkenti olur...”
Neden olmasın...