Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son dönemde yabancılara art arda yaptığı hisse satışlarıyla dikkat çeken, buradan gelen kaynağı da gelecek gördüğü yeni iş alanlarındaki büyük çaplı yatırımlara aktaran Akfen Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, şehir hastaneleri ve enerjide iddialı. Karaköy’de Fransız Accor grubuyla açtığı Novotel’in terasındaki Mehmet Gürs imzalı Mürver’de bir grup gazeteciyle akşam yemeğinde bir araya gelen Akın, hisse satışlarıyla ilgili olarak, “Bizler şirketi kurup, büyütüyoruz, bu yapıda ortağız. Zamanla bu yapı değişmeli. Değişmezse şirket kendini yenileyemez. Yenilenme şirketin ömrünü uzatır. Biz şirketleri satarak aslında ölümsüzleştiriyoruz. Satmazsak şirket benimle birlikte ölecek çünkü” diyor.

Haberin Devamı

‘Vatana ihanettir’

“TAV’ı satmasaydım, TAV benimle beraber ölürdü. Ama şimdi sıkıysa ölsün” ifadelerini kullanan Akın, şöyle devam ediyor:
“Hisseleri alanlar (Fransız ADP) 1 milyar dolardan fazla para koydu içine. Onu yaşatmak için çok daha fazla çaba sarf edecekler. General Electric’i (GE) 1890’da Thomas Edison kurmuş. Edison mu var şimdi, 50 defa değişmiş. Satmazsan sahibiyle birlikte gider. Şirketleri belli bir noktaya getirdikten sonra satmamak vatana ihanettir. Kime sattığın önemli değil.”

Bukalemun örneği

Hisse satışları sonrası şirketlerin ‘Türk’ olmaktan çıkmadığını anlatan Akın, “Mesela TAV, İstanbul Borsası’nda kayıtlı, vergisini Türkiye’de ödüyor, çalışanlarının yüzde 98’i Türk, hisseleri ‘Fransız’da. Şimdi buna Fransız şirketi mi diyeceğiz? Her halükarda Türk şirketi. Yarın ABD’li gelir alır, onların olur. Sonra Türk’ün birisi olur, o da geri alır” ifadelerini kullanıyor.
Akın, yurtdışına satışın ülkeye direkt yabancı sermaye getirmek anlamına geldiğinin altını çiziyor:
“Bu satış adeta ihracatla eşdeğer. Tabii içeriden biri ister, alır. ‘Vermem’, demem. Ama dışarıdan birisi isterse kendimi daha değerli hissederim. Şirketler satmakla ölümsüzleşiyor. Bir bukalemunun, bir yılanın kabuk değiştirmesi gibi... Değiştirdikçe ömrü uzuyor. Türkiye ancak böyle modellerle büyür.”

Haberin Devamı

3 büyük satış yaptı

*‘Akfen Yenilenebilir Enerji’nin %33’ünü EBRD ve IFC’ye sattı.
*TAV Havalimanları Holding’deki %8.1 hissesini Fransız Aeroports de Paris aldı.
*Mersin Limanı’ndaki %50 hissenin %40’ını Avustralyalı IFM Investors’a devretti.
* Bu satışlardan gelen para 6.9 milyar TL’yi bulacak yeni yatırımlarda kullanılacak.

Şirketlerimiz ‘satılamazsa’ bizimle ölür
Konutta balon yok, faiz çok!

Geçtiğimiz günlerde ‘yeni başlayacak konutların yerine, bitmiş projelerden ev almak daha avantajlı’ söylemiyle dikkat çeken Hamdi Akın, bunun gerekçesini şöyle özetliyor:

“Piyasada son iki senedir hiç kimse konutlara zam yapamadı. Yıllık yüzde 9-10 enflasyon var. Bu da iki yılda yüzde 20 konut fiyatları ucuzladı, demektir. Bundan daha fazla da ucuzlayamaz. Daha ne olsun. Temelden almak yerine bitmiş konut bu yüzden şimdi daha kârlı. Onlar satılmadan da piyasanın önü açılmayacak.”

Akfen’in 2 bin konutluk projesi bulunurken, işadamı Akın, grupta ana işlerinin bu olmadığının altını çiziyor.

Güçsüzler sıkıntılı

Piyasada işi bilmeyen inşaatçıların kol gezdiğini, güçsüz olanların hepsinde sıkıntı olduğunu dile getiren Akın, buna karşılık konutta bir balon olmadığını, yaşananların yüksek faizden kaynaklandığını anlatıyor Akın, “Faizler aylık yüzde 1’i görünce kimse kredi kullanmıyor” diyor.

Haberin Devamı

Şirketlerimiz ‘satılamazsa’ bizimle ölür
‘Bakır’ için dev yatırım 300 milyon $

Madencilik işadamı Hamdi Akın’ın merakıydı. Fırsatını bulunca da Kastamonu’da yatırım aşamasında bir bakır işletmesine ortak oldu.
2011’de İlbak grubu Kastamonu’da Asya Maden olarak yatırıma başladı. 2016’da Akfen ortaklığıyla birlikte, şirketin ismi Acacia Maden olarak değiştirildi. İşletmede yönetim hakları Akfen’de. Madendeki bakır açık ocak işletmeciliği yöntemiyle çıkarılacak.

2 milyar $ ciro

Üretimin 2028’e kadar sürmesi öngörülüyor. Bakır rezervlerinin işlenmesiyle Türkiye bakır ihtiyacının yüzde 10’unun karşılanması hedefleniyor. Projede 24.5 milyon ton görünür, 12 milyon ton muhtemel bakır rezervi tespit edilmiş.
Bu rakamlar, Türkiye’de özel sektör tarafından bulunan en büyük bakır rezervi olarak hesaplanıyor. Bu noktada Hamdi Akın, “Hanönü bölgesinde üretime başlıyoruz. Faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin en büyük açık ocak bakır madeni olacak. 300 milyon dolarlık bir yatırım. Bunlar Türkiye’yi uçuracak işler. 10 yılda 2 milyar dolarlık ciro elde etmeyi hedefliyoruz” görüşünü paylaşıyor.