Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, dijital dönüşüm gücünü arkalarına alarak yeni iş alanlarına girmeyi sürdüreceklerini açıkladı. Murat Erkan, Turkcell’in yerli ve yabancı stratejik ortaklıklarla art arda milyar dolarlık şirketler çıkaracağını söyledi.

Las Vegas - Türkiye’de “teknoloji” denildiğinde akla gelen ilk marka olmayı başaran Turkcell, sade bir telekom operatörü olmadığını göstermek için çıktığı CES 2022 yolculuğu hedefini açıkladı:  “Dünyadaki en gelişmiş teknolojileri tüm Türkiye ile buluşturmak.”

Haberin Devamı

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan’ın, yönetim ve teknoloji takımıyla çıktığı yolculuğun nihai hedefi ise Türkiye’den ardı ardına milyar dolarlık Unicorn’lar çıkarmak.
Bu hedef doğrultusunda Paycell, BiP, Superonline, veri merkezi ve oyun işleri başta olmak üzere uluslararası yatırımcılara stratejik ortaklık için kapıyı araladıklarını söyleyen Erkan, şimdilik masaya koydukları üç şirkete Amerika, Asya ülkeleri ve Ortadoğu’dan büyük fonların ilgi gösterdiğini açıkladı.
Erkan, “Biz kesinlikle finansal yatırımcı aramıyoruz yurtdışında yayılımı hızlandıracak bir ortak arıyoruz. Global pazarlarda bize değer katacak yatırımcılarla görüşüyoruz. Olursa yüzde 10 civarında hisse satışı olur, değerlemelere bakılacak. Önümüzdeki 3 ay hareketli olacağız. Her anlamda aslında hareketli bir 6 ay yaşayacağız. 30 yıllık kariyerimdeki en heyecanlı yıla giriyoruz” dedi.

Paycell’de hisse satış sürecinin yönetimi için JP Morgan’a yetki verilirken, 10’a yakın yatırımcı grubu masada. İşlemin yılın ilk yarısında sonuçlanması bekleniyor.

Yeni nesil veri merkezlerine de 2.5 milyar TL’den fazla yatırım yaptıklarını vurgulayan Erkan, son olarak Eylül 2021’de Tekirdağ’da hayata geçirdikleri Turkcell Avrupa Veri Merkezi’nin aynı zamanda yüzde 75 yerlilik oranıyla Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çekti. 4 farklı veri merkezi bulunan şirket, uluslararası büyük oyuncularla işbirliği için de bir dizi görüşmeler sürdürüyor.

Kripto ve oyun adımı

Oyun pazarı ve kripto alanına iddialı giriş yapmayı hedeflediklerini anlatan Murat Erkan, şöyle devam etti: “Şirketlere ortaklık olur, satın alma olur, unicorn şeklinde yatırım olur. Girişimcilik ekosistemine kendi alanımızla ilgili yatırım yapmak istiyoruz. Fişe takılabilen alanlara yatırım yapacağız. Kripto işinde yetkinlerimiz var. Nasıl gireceğiz, bakacağız. Oyunla ilgili bir yaklaşımız oldu. Cloudgame konusunda ciddi yatırım yaptık. Ama kurlar hareketli, global fiyatlama yapmak gerekiyor. Nasıl şekillenecek göreceğiz. Bize kol mesafesindeki işlere bakacağız. Kurt puslu havayı sever. Böyle dönemlerde stratejisi olanlar başarılı olur, biz takımımızla yola çıkıyoruz.”

Haberin Devamı

Hedefleri aşıyor

2021 yılının üçüncü çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22.3 artışla 9.4 milyar TL gelir elde ettiklerini, ilk 9 ayda 2.5 milyon müşteri kazandıklarını belirten Murat Erkan, “Toplamda yeni müşteri hedefimizin 3 katına ulaştık. Bu hedefi yeni yılda da sürdüreceğiz. Döviz açık pozisyonlarımızı sınırlandırdık, bilançomuz güçlü. Kasada para var. Rüzgar karşıdan bile esse biz gemiyi götüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Turkcell’in hissedarı olan Rus milyarder Mikhail Fridman'ın şirketi LetterOne’ın yönetim kuruluyla ilgili şikayetini ve yeni isim önerilerini değerlendiren Erkan, “Bunu oturup hissedarların konuşması ve çözmesi gerekir. Turkcell’in ana sözleşmesinde her şey yazılı” dedi.

Togg’da daha çok hisseye talip

Türkiye’nin Otomobili (Togg) projesini ortaklarından biri olan Turkcell, CES 2022’de aracın gördüğü ilgiden oldukça memnun. “Şu anda Togg’da en mobilite 7-8 tane iş alanı var. Onların hepsinde de Turkcell oyuncu” diyen Murat Erkan, “Togg’a yatırım yaptığımızda sorgulayanlar olmuştu, şimdi sorgulanmıyor. Togg’da hissemizi yüzde 19’dan 23’e çıkarmıştık. Hatta imkan olursa daha da çıkarsak” ifadelerini kullandı.

1.5 milyar TL’lik ek ‘fiber’ yatırımı

“2021’de Kahramanmaraş, Afyon, Uşak, Ordu ve Sivas illerimizde altyapı çalışmaları başlattık. 270 milyon TL’lik yatırımla 110 bin haneye daha ışık hızında internet erişim sağlayacağız. Bu yatırımla toplam fiber altyapımızın uzunluğu 53 bin km’yi aşacak” açıklamasını yapan Murat Erkan, şöyle devam etti: 

“Son 10 yılda fiber altyapıya 7.6 milyar TL yatırım yaptık. Bu yıl yaklaşık 1.5 milyar TL ek yatırım gerçekleştireceğiz. Fiber seferberliğimiz yeni illerle devam edecek.”

Kadın futbolu ve yeni projeler

Kadın Futbol Süper Ligi’ne destek verdiklerini ve bu alanda yeni projelere hazırlandıklarını belirten Murat Erkan, Süper Lig için yapılması planlanan yayın ihalesine ise ilgilerinin olmadığını söyledi.

Erkan, “Türkiye’de farklı bir bakış açısı gerekiyor. Daha kollektif olmalı, kitlelere yaymak lazım. Futbolu resmi olarak izleyen 1 milyon kişi var. Ama herkes bir şekilde izliyor. Yayınların tüketiciye ulaşması önemli. Artık sadece TV’den izlenmiyor. Aynı şekilde bir ihale olacaksa biz bu ihaleyle ilgilenmiyoruz” dedi.

Turkcell büyük oynuyor ‘Unicorn’ rüzgârı esecek

Murat Erkan

Turkcell büyük oynuyor ‘Unicorn’ rüzgârı esecek

 

CES 2022 fırtınası esti 

Konu teknoloji olduğunda ayakta kalan en büyük fuar olarak öne çıkan “CES 2022” pandemi gölgesinde geçen son iki yılla birlikte kimileri için heyecanını kaybetmiş gibi görünse de dünyanın geleceğinin gittiği yeri anlamak adına oldukça önemliydi. Fuar bu sene de oldukça yenilikçi ürünlerin sergilendiği bir etkinlik oldu.

1 trilyon dolarlık piyasa değerinin hakkını veren Tesla, çılgın tünel projesi hyperloop’un sade bir örneğini canlı olarak bizlere deneyimleme imkanı sunarak bu yılki etkinliğin yıldızı olmayı başardı.

Otonom araçlar başta olmak üzere elektrikli otomobillere olan ilgi gerçekten muazzamdı.

Tesla’ya göre henüz yolun başında olmasına karşın Türkiye’nin otomobili Togg da aradan geçen süre içerisinde ne kadar mesafe alındığını göstermek için CES sahnesindeydi. Yerli, yabancı ziyaretçilerin ilgisi görülmeye değerdi. Drone Savaşları diyecek olsak hiç de abartmayacağımız seviyede birbiriyle teknolojisini yarıştıran yeni nesil hava araçları bir diğer yıldız adayı olarak fuarda yerlerini aldı.
5.5 saatlik havada kalma süresini başararak 500 kilometre mesafe uçabilen hidrojen yakıt hücre teknolojisiyle çalışan DJ25 adlı drone muazzamdı. Henüz tasarım ve geliştirme aşamasında olan araç 2025 yılında göklerde olmaya hazılanıyor.

Her yerde 'VR' var

Elbette Facebook’un “Meta” açılımı sonrası, CES 2022, “VR” yani sanallaştırılmış gözlüklerin hücumuna uğramış gibiydi. Her bir geliştiricinin “Bizim cihaz en gerçekçisi” diye tanıtımını yaptığı bu kategorinin gelecekte hayatımızda çok daha fazla yeri olacağı ortada.

Minicik olmasına karşın teknolojide devleşerek 1080p çözünürlük sağlayan Samsung ile Hisense’in projeksiyon cihazları, TCL firmasının tam 98 inch boyutundaki akıllı TV macerası, Garmin’in ileri zekalı akıllı saatleri, Jlab’in kablosuz kulaklıkları ve incecik laptop modelleri fuarda yine ilgi çekmeyi başaran ürünler arasında yerlerini aldı.

Aslında bir kez daha CES fuarı bizlere şunu gösterdi ki; geleceğe, yeniliğe ve dijital dönüşüme hızlı ayak uyduramayan şirketler, bu eğlenceli ve bol kazançlı teknoloji oyununda kendilerine yer bulamayacak.

Son bir not da Las Vegas’tan: Virüs dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ABD’de yaygınlığını korurken, Vegas’ta hayat “maskeli” ama bir o kadar “eğlenceli” şekilde sürmeye devam ediyor.

Turkcell büyük oynuyor ‘Unicorn’ rüzgârı esecek

Turkcell büyük oynuyor ‘Unicorn’ rüzgârı esecek