CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, 12 Eylül intiharları için meclis araştırması istedi.
Resmi rakamlara göre, 43 diye açıklanan, ancak daha fazla olduğu tartışılan 12 Eylül intiharlarıyla ilgili kuşku 30 yıldır giderilmedi. Meclis darbe komisyonu bile raporunda bu konuya dikkat çekti. Ama kimse çıkıp da, bu işin gerçeği nedir? Bu insanlar atladı mı, atıldı mı, canına mı kıydı, yoksa kıyıldı mı diye araştırmadı. Sorumluların üzerine gitmedi. Ya da gidemedi. “Sormadı” demiyorum, çünkü 30 yıldır ısrarla soranlar var.
Atıldılar mı ?
O nedenle Hacettepe Üniversitesi eski öğretim üyelerinden Doç. Dr. Temel Pamir’in 1983 yılında Yenimahalle Cumhuriyet Savcılığı kayıtlarında yaptığı intihar araştırması önemliydi. Pamir’in tespitlerine göre; 1979-82 yılları arasındaki 80 intiharın 16’sı Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün 5, 6 ve 7. katlarından (2. Şube ve siyasi şubenin bulunduğu bölüm) atlamaydı! Ama kayıtlarda diğerlerinin aksine, bu 16 olayla ilgili tek bir detay ve olay yeri fotoğrafı yoktu. Nasıl atladı, olay saat kaçta oldu, yanında kimse var mıydı, gören oldu mu? Dahası, ölüm raporları bile bulunmuyordu.
Pamir’in bu tespitlerinin var olan kuşkuları desteklediğini belirten Öğüt,TBMM Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesinde darbe komisyonunun çalışmasına da atıfta bulunarak, şöyle dedi:
“TBMM bünyesinde kurulan komisyon ülkemizin bu karanlık tarihinin sorumlularının hesap vermesi noktasında umut verici olmuştur. Birçok isimle görüşülmüş, bilgi ve belgeler incelenmiş , 2 ayrı komisyon raporu hazırlanmıştır. Bu raporlarda da darbe döneminde birçok kişinin intihar süsü verilerek öldürüldüğü yazmaktadır. Doç. Dr. Temel Pamir’in ifadeleri de bu şüpheleri destekler niteliktedir. TBMM bünyesinde oluşturulacak bir komisyon konuyla ilgili bilgi ve belgelere rahatlıkla ulaşabilecek, dönemin tanıklarını dinleme noktasında daha rahat hareket edebilecek ve böylelikle 12 Eylül intiharları ile intihar süsü verilen ölümlerin aydınlanmasına büyük katkı sağlayacaktır.”
Ölümü tamamlama görevi
Boğaz köprüleri gözbebeğimiz. Üzerlerinden her gün binlerce araç, milyonlarca insan geçiyor. Ama güvenliğini sağlamakla görevli polisler için sürgün yeri.
Çünkü; yaz - kış çok soğuk ve de yalnızlık var. Klimalı kulübeler olsa da içinde durmak yasak. O nedenle köprülerin teşkilat içindeki tanımı; “uyumsuz” personelin görevlendirildiği yer. Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer’e göre; uyumsuzluktan kast edilen psikolojik bozukluk. İntihara teşebbüs eden polisin bile köprüde görevlendirildiğini belirten Sezer, “Kendini vurduktan sonra psikolojik tedavi gören bir arkadaşımızdı. Yarım bıraktığım işi tamamlamak için mi buraya verdiniz diye dilekçe yazınca apar topar başka yere atandı” diyor.
İntihar vakalarının en sık yaşandığı yere böyle görevlendirmeler akıl alacak iş değil. Köprüleri Türkiye’nin ikiz kuleleri olarak değerlendiren Sezer devam ediyor:
“Burada yapılacak bir eylem dünyada ses getirir. Buranın özel eğitimli, donanımlı, ücreti farklı polislerce korunması gerekir. Biz ise en hassas yeri uyumsuz olanlara emanet ediyoruz. Bu nasıl ikilemdir”.
-DZKK Deniz Kurdu Tatbikatı tarihleri 20 mayıs 2 haziran arası, Açık Öğretim Fakültesi final sınavları ise 1 -2 Haziran da yapılacak. AÖF sınavına neredeyse tüm dzkk kıdemsiz astsubayları giriyor. O kadar çalışıyoruz, para yatırıyoruz ama; yönetenlerimiz tatbikatın tarihini iki gün önceye çekemiyorlar. Astsubayların önünü kesmek değil midir bu? Recep Yılmaz
- Giresun Görele Ortaokulu öğretmenleri olarak bu sene faaliyete başlattığımız okul kütüphanemizi zenginleştirmek adına kitap göndererek yardımcı olursanız öğrencilerimiz çok sevinecek. Ramazan Günaçtı -
0505 856 32 62
Özay Şendir
Netanyahu için sonun başlangıcı…
18 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Eğitim vezir de eder rezil de!..
18 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Toparlanmanın devamı gelir mi?
18 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Hande Subaşı: Modellikten geliyorum, ama modayı hiç takip etmiyorum
18 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Yunanistan’ı anlamama sendromu
18 Mayıs 2025