Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul’da 70 bin kişiye bir ambulans düşüyor. Bu bazı bölgelerde 100 bine kadar çıkıyor. Bir başka deyişle koca İstanbul’da 112 Acil Yardım hizmeti veren ambulans sayısı 210. Bunun 50’si de son iki ayda hizmete girmiş. Kilometrelerce yol, Avrupa yakası, Anadolu tarafı, çıldırtan trafik, ne derseniz deyin. Tablo bu. İnanması güç ama; bunu söyleyen İstanbul İl Sağlık Müdürü olunca başka şansınız kalmıyor.
Bahçeşehir’de kalp krizi geçiren İbrahim Evrenk’e ilk yardımın geciktiğini yazmıştık. Çünkü on binlerce insanın yaşadığı Bahçeşehir’de 112 istasyonu yoktu. Ambulans Küçükçekmece’den yola çıkmıştı.

Hepsinde hekim yok
Konuyu inceleten İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, ambulansın ihbardan 15 dakika sonra ulaştığını, bildirdi. Neden Küçükçekmece sorusu üzerine de şu gerekçeleri sıraladı:
“Ambulanslarda görev yapan hekim sayısı 170. Dönüşümlü olarak ambulansların ancak üçte birinde hekim oluyor. Bu örneklere göre yüksek sayılabilir. Amerika’da, Avrupa ülkelerinin çoğunda yok. Fransa’da bazı şartlarda oluyor.
Bir de paramedik denilen grup var. Bunlar hekim değil ama çok deneyimli ve ilaç verme yetkisi olan görevliler. Kalp krizi gibi vakalarda en yakın bölgeden hekimli ambulans yönlendiriliyor. Bu olayda da hekimli ambulans Küçükçekmece’de varmış.
Ambulans planlaması ise vaka ve hasta sayısının yoğunluğu dikkate alınarak yapılıyor. Örneğin İstanbul’un merkezi Taksim’de 50 bin kişiye bir ambulans düşerken Bahçeşehir’de 100 bin kişiye çıkıyor.
Her bölgede ambulansı bekletecek yer bulmak da zor. İtfaiye yerini paylaşmak istemiyor. Hiçbir kamu kurumu da gel ambulanslar burada beklesin diye destek vermiyor. Büyük bir zorluk yaşıyoruz. O nedenle ambulansı uzak yerden getirmek zorunda kalıyoruz. Ama Bahçeşehir’in sorununu çözdük. Ispartakule’de 112 istasyonu için yer belirlendi ve projelendirildi.”

Haberin Devamı

Dolandırıcılar boş ev peşinde
Nüfus müdürlüklerinde adres kayıtlarında iki yöntem uygulanıyor. Beyan ya da elektrik, su, telefon, doğalgaz faturası (sözleşmesi), noter tasdikli kira kontratı gösterilmesi. Amaç hileli kayıtları önlemek.
İstanbul Muhtarları Dayanışma Derneği ise bu sistemin dolandırıcıların işine yaradığı ve istismara açık olduğu iddiasında. Başkan Selami Aykut anlatıyor:
“Vatandaşın bildirdiği adres sistemde boş olarak görünürse (burası başka birine ait kullanılmayan bir mülk de olabilir) orda gerçekte oturup oturmadığına bakılmaksızın kaydı yapılabiliyor. Boş adreslerin dolandırıcı paravan şirketler, banka kredilerinde gösterilecek sahte adresler ve çocuğunu istediği okula kaydettirmek isteyen veliler tarafından kullanıldığı tarafımızdan tespit edilmiştir.
Yine, hazırlanan sahte kontratı noterden onaylatıp o adrese kendilerini kayıt yaptıranlar var. Türk Telekom’a başvurarak beyan üzerine bir telefon sözleşmesi yapıp kendilerini istedikleri adrese kayıt ettirenler de oluyor.
2010 yılında İstanbul’da 40 bin hileli kayıt ortaya çıktı. Nüfus müdürlüğüne yapılan kayıtların gerçek olup olmadığı muhtarlardan soruluyor, ancak listelerin ulaşması 45 günü buluyor. Bu da yasa dışı iş yapanların amacına ulaşmasına yetiyor.
İşin ilginç olan tarafı bu adreslerde ikamet eden gerçek kişiler bu yöntemle nüfus müdürlüğü tarafından silinip mağdur oluyorlar.”
Özetle, İstanbul’daki 783’ü mahalle, 151’i de köy olmak üzere toplam 934 muhtar, yetkinin kendilerine verilmesini istiyor.

Haberin Devamı

70 bin kişiye bir ambulans

- TÜİK’in son rakamlarına göre; 20 bin 655 kişi Kütahya’dan başka illere göç etmiş. İlimize yatırım yapıldığını iddia edenlere sormak gerekir; yatırım varsa bu göçler neden? TÜİK’i yanlış bilgi vermekle eleştiren Hasan Fehmi Kınay (AKP Milletvekili) “TÜİK hatasını bir an önce düzeltmeli” demişti. Ancak TÜİK’ten sonuçların doğru olduğu cevabı geldi. Buna rağmen kılı kıpırdamayan vekillerle yönetilmek ne Kütahya ilimize katkı sağlar, ne de bu ülkeye.
Ali İhsan Nazlı, Kütahya Tüketici Hareketi Derneği Genel Başkanı

Haberin Devamı

Kadıköy
Deprem testinden geçen 51 bina riskli çıktı. İkisi Bağdat Caddesi’nde 6 binanın daha yıkımı kesinleşti. Caddedeki bir bina da geçenlerde yıkılmıştı.
Kadıköy’de toplam 30 bin bina var. Bunların sadece 2 bin 800’ü yeni (deprem yönetmeliğinin değiştiği 1998 sonrası yapılmış), geri kalanının ise dayanıklılık testinden geçmesi şart. Bu konuda 9 üniversite, belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yetkilendirilen 48 kuruluş hizmet veriyor. Şimdilik süre ve zorlama yok. Yıkımı kesinleşen 6 binadan ikisi Suadiye ve Göztepe’de. Diğerleri Cemil Topuzlu Caddesi’nde.

BEYKOZ
Beykoz Konakları’nın bulunduğu Saip Molla Özel Ormanı’nda K9 köpeğini ilaçla uyutup “yol operasyonu” yapan belediyeden yanıt geldi. Çevre rahatsızlığı vermemek için dozerlerin sabahın köründe çalıştırıldığını savunan Beykoz Belediyesi şöyle diyor:
“Yıkım çevre rahatsızlığına engel olmak ve ekiplerin rahat çalışması için erken yapılır. Saat 05.00 değil 06.00’da yapılmıştır.
Ağaçlar kesilmemiş, yerleri değiştirilmiştir.
K9 köpeği veteriner hekim nezaretinde uyutulmuş, sonra sağlıklı bir şekilde site yönetimine teslim edilmiştir.”