Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

AKIL TUTULMASI
Tam tansiyon düşüyor derken, film 15 gün öncesine sardı. Taksim savaş alanına döndü.
Oysa Vali’den gelen özür, iknaya yönelik çözüm arayışlarıyla nasıl da umutlanmıştık.
Vali Bey, Gezi Parkı’na çay içmeye gidecek, gençleri dinleyecekti.
Ama dün sabah kendisinden önce yine tweetter mesajı geldi;
“Gençler hepinize hayırlı sabahlar diliyorum. Saat 8.00 itibarıyla bir çalışmamız olacak.Kesinlikle Gezi Parkı’na müdahale söz konusu değil. Sizlere asla dokunulmayacak.tahriklere kapılmayın.”
Bir iyi seyirler eksik.
Çayınızı simitinizi alın Meydanı izleyin
Gezi Parkı’nın çevresinde bombalar patlıyor, gazlar atılıyor, polisin şiddetinden kaçanlar parka sığınıyor,onları takip eden polisler parka dalıyor. Kimin kim olduğu belli değil.İnsanlar yerlerde sürünüyor “Sedye” diye bağırıyor. Bundan ala provokasyon tahrik ortamı olur mu?
Bu ateşle barutu yanyana koymak değil mi?
Ya parka dalan polis kendini tutamasa. Örgüt üyelerine yardım yataklık suçlaması yapsa
Barikatı yıkıyorum diyen Toma çadırlara yönelse.
Olacakları düşünmek bile ürkütücü.
Dün Gezi Parkı’nda, Taksim Meydanı’nda, Divan Oteli kavşağında yaşananlara bizzat tanık oldum. Eğer günlerdir çapulcu, alkolik diye suçlanan o gençler,sağdulu davranmasaydı, iktidarın dediği gibi tahriklerin peşinden koşsaydı, inanın ortaya çıkacak enkazın altında hepimiz kalırdık.
O nedenle; dünkü operasyonun gerçek niyetini kestirmek zor.
Tek amaç marjinal örgütlerin bayrak ve pankartlarını kaldırmak mıydı?
Yoksa, Gezi Parkı eylemcileri ve destekçilerine gözdağı vermek miydi? Eğer örgütlerin pankart ve bayraklarıysa, neden bu kadar süre beklendi. Üstelik Gezi Parkı eylemcilerinin başından beri buna tapki gösterdikleri, siyaset istemedikleri açık. Bunu sürekli dile getiriyorlar. Sadece iktidar anlamamakta direniyor. Gezi Parkı’nın gençleri dün de aynı duyguları paylaşıyorlardı.Ama arada kalmışlardı.
Gelelim, ikinci şıkka;
Her ne kadar Vali, “Sözüm söz Gezi Parkı’na dokunulmayacak” dese de “Ama istersek kaldırırız mı” denildi. Eylemcilerin Türkiye genelindeki destekcilerine de “Ne diyordum ben size. alın size örgüt. Bu hiç de masum bir eylem değil” mesajı mı verilmek istendi. Malum iktidarın bugün Ankara’da Gezi Parkı eylemcilerinin temsilcileriyle görüşmesi var. Herkesin beklentisi kavgasız çözüm ama başbakanın tavrı net ve konuşmaları ortada.