Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Henüz değil, Bakan Fatma Şahin, sokakta çalışmaktan kurtarılan çocukların sığındığı Gençlik Merkezleri’nin kapatılmasını öngören yönetmelikte değişiklik sözü verdi ama; bu kesinleşmedi. Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği İstanbul Şube Başkanı Kahraman Eroğlu,“Çocuklar kurtuldu demek için yeni yönetmeliği görmek istiyoruz” diyor.
Malumunuz, konuyla ilgili kriz geçen hafta patlak verdi. Çocuk Gençlik Merkezleri’nin kapatılacağını duyunca “14 bin çocuk sokağa mı dönecek”diye sorduk. Sosyal Hizmet uzmanları Ankara’da kararı protesto etti. CHP konuyla ilgili soru önergesi verdi. Sonucunda da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin yönetmeliği gözden geçirme kararı aldı.
Şimdi bürokratlar, sosyal hizmet uzmanlarından gelen önerileri değerlendiriyor. Bun-lar arasında kapatılması istenen merkezlerin artırılması da var. Bakalım sonuç ne olacak?

Haberin Devamı

‘Bilgi edinme özgürlüğü yok’
Herkes bilgi edinme hakkına sahip. Kurum ve kuruluşlar da bilgi edinme başvurularını etkin, hızlı ve doğru sonuçlandırmakla yükümlü. Bu hakkı engelleyenlere ceza bile var. Yani; devlet sırrı olmadığı sürece her sorunun cevabını almak mümkün. Ama; deneyen uygulamayı bilir. Ya hiç cevap gelmez. Gelirse de içerik bilgiden çok, başka yere yönlendirme olur.
Vatandaşa böyle de vekiline farklı mı?
Yasayı yapan Meclis’te bile sorular cevapsız kalıyor. Muhalefetin hükümeti denetleme yöntemlerinden soru önergeleri bile geçiştiriliyor.Hafta sonu CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ile konuştuk. O da bu durumdan şikâyet ederek şöyle dedi:
“Önerge veriyorsunuz, cevap gelmiyor, geç geliyor ya da soruların karşılığı olmuyor. Bilgi edinme özgürlüğü konusunda ciddi anlamda bir baskı var. Daha doğrusu bilgi edinme özgürlüğü yok. Biz soruları laf olsun diye vermiyoruz ki. Sorgulamak görevimiz.”

Verisiz envanter olur mu?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yayımlanan “Çevre Sorunları Envanteri” 81 ilin öncelikli çevre sorunları ve önlemleri içeriyor. Yayımlanan dokümanın bilimsel verilere dayanmadığını savunan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, ise bunun envanter değil anket olduğunu söylüyor. Çevre mevzuatını düzenleyen, gerektiğinde ceza uygulayan bakanlığın kirlilik verilerinden “bi haber” olduğunu iddia eden Bozoğlu, şöyle diyor:
“Ergene, Gediz, Menderes havzalarındaki kirliliğe dair Çevre Bakanlığı’ndan bilgi istedik. Yetkinin Orman Su İşleri Bakanlığı’nda olduğu bildirildi. Su kirliliği ve kontrolü yönetmeliğini yayımlayan bir kurumun elinde kirlilik verisi olmaz mı? Ceza keserken verileri nereden alıyorlar.?”

Haberin Devamı

Tencereli protesto
İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği bünyesinde 27 bin kadın esnaf var. Kadınlar yoğun olarak kasap, bakkal, manav, kuaförlük yapıyorlar. Aralarında taksi şoförleri de var. Birliğe bağlı odalardan ikisinin (Güzellik Uzmanları ve Güzellik Salonu İşletmecileri, İstanbul Tekel, Gazete Bayileri ve Kurukahvecileri) başkanı da kadın. Esnaf dünyasında kadın olmanın, toplumun tüm kesimince henüz kabul görmediğinden yakınan kadınların öncelikli isteği ise kamu kurumlarında çalışan hemcinsleriyle aynı haklara sahip olmak. Birlik üyesi kadınlar 8 Mart’ta boş tencere ve tahta kaşık eylemiyle bu isteklerini dile getirecekler.