Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Azerbaycan ordusu Dağlık Karabağ’da işgal altındaki topraklarını kanıyla, canıyla kurtarırken, Ermenistan’ın Başbakanı Nikol Paşinyan’ın kirli planı neydi? Elindeki füzelerle sivilleri vurarak doğrudan Ermenistan topraklarına müdahale yapılmasını sağlamak ve Rusya’yı oyuna katmak. Bu bağlamda da sivil yerleşim yerlerine attığı füzelerle kadınları, çocukları katlederek resmen savaş suçu işledi. Gelen tepkileri görünce de mağdur edebiyatı yaptı. Hem de hiç utanmadan, sıkılmadan. Ve son olarak eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile yaptığı tartışmasından da anladık ki Paşinyan aslında “misket bombası, termobarik, yüksek patlayıcı parçalanmalı ve birçok farklı konvansiyonel savaş başlığı” bulunan Rus yapımı İskender füzelerini de kullanmak istemiş. Yani niyeti alçaklık ve kalleşlik boyutunu daha tırmandırmakmış. Fakat dediğine göre, İskender füzeleri yüzde 10 isabetliymiş, bazen patlayıp, bazen de patlamıyormuş, o nedenle de işine yaramamış! Alçaklık gerçekliği dışındaki füzelerle ilgili teknik detaylar doğrudur, yanlıştır bu Ermenistan ile Rusya’yı ilgilendiren bir konu ama o füzelerin bumerang gibi dönüp kalleşlikte sınır tanımayan Paşinyan’ı vurduğu çok net. Niyesini İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu anlatıyor:

Haberin Devamı

“İskender füzeleri Rusya’nın geliştirdiği önemli bir füze sistemi. Bunları ihraç ediyor, satıyor, silah pazarında önemli bir yeri var küresel anlamda. Paşinyan’ın Rus silah sistemi aleyhine açıklama yapması, silah sistemini ve Rusya’nın silah satışını olumsuz etkileyecek konuşması bardağı taşıran son damla oldu. Çünkü bunlar aynı zamanda Rusya’yı küçük düşürücü sözler. Dolayısıyla da zaten Batı ve ABD yanlısı Paşinyan’dan kurtulmak isteyen Rusya hamle yaptı. Ve kontrolü elinde olan Ermenistan ordusuna bunu istifaya çağırın dedi.”

Rusya’dan habersiz Ermenistan Genelkurmayı yapamaz mı?

“Mümkün değil. Çünkü orada iki üssü, beş bin askeri var Rusya’nın. İkincisi, Ermenistan ordusunun önemli kademelerinde Rusya’nın askeri danışmanları bulunuyor. Bir de Rusya ile Ermenistan arasında çok sayıda ikili askeri anlaşmalar var. Yani Ermenistan ordusunu Rusya kontrol eder durumda şu anda. Dolayısıyla, Ermenistan ordusunun Rusya’dan habersiz ya da onayı olmadan böyle bir hamle yapması mümkün görülmüyor. Rusya karar vermiştir. Paşinyan’ı istifayla darbeyle ya da herhangi bir şekilde tasfiye edecektir. Belki halkı tedirgin etmemek için birden olmaz ama Putin mutlaka bunu başaracaktır. Putin’in Rusya’sı ABD’nin, NATO’nun ya da BM’nin herhangi bir açıklaması, kınaması ya da suçlamasını da önemsemeyecek, kulaklarını tıkayacaktır. Şu anda Paşinyan oynayacağı son taşları oynuyor...”

Haberin Devamı

Peki ya Dağlık Karabağ? Olası gelişmelere bağlı olarak etkilenir mi? Babüroğlu devam ediyor:

“Etkilenmez. Çünkü Putin’in Rusya’sı Azerbaycan’la Ermenistan’la beraber ateşkes anlaşması yaptı. Ve Karabağ’a Rusya belirli sayıda asker ve silah sistemleri konuşlandırdı. Yani Putin bu hamleyle güney Kafkasya’ya pençesini atmış durumda. Şimdi Rusya Ermenistan’daki olası bir iktidar değişikliğinde Karabağ’da Rusya’nın askeri varlığının elde ettiği bu konumu, inisiyatifi olumsuz etkileyecek herhangi bir değişiklik istemez. Kurduğu ya da kurmakta olduğu denklemin bozulmasına izin vermez. Onun için etkilemez.”

Haberin Devamı

Türkiye açısından durum?

“Türkiye’yi de etkilemez. Çünkü Türkiye Karabağ’da Rusya’yla beraber iş birliği yapıyor. Dolayısıyla, Rusya’da orada şu anda bir değişiklik istemiyor. Yani mevcut durumu korumaktan yana. Onun için de Türkiye’yi etkileyecek olumlu ya da olumsuz bir durum söz konusu değil. Kaldı ki sonuçta Paşinyan giderse, Ermenistan’ın başına gelecek isim Rus yanlısı bir aktör olacak. Böyle bir durumda Karabağ’da Türkiye ile Rusya arasındaki iş birliği bozulacak mı? Hayır...”