Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları


Astsubaylar neden yakınıyor: eşitsizlik, mobing, keyfi uygulamalar, ücret adaletsizliği.
Çözüm diye sunulan ne?
Dert dinlemek üzere komutan tarafından atanan astsubaylar. Emir-komuta zincirindeki bu askerler, birlik birlik dolaşıp, sorunları kayıt altına alacaklar, sonra da komutanlarına “arz edecekler”
Bunun adı da “ombudsmanlık” olacak!
TEMAD (Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği) Başkanı Ahmet Keser, yeni diye ortaya atılan “kuvvet astsubayları”nın deniz ve hava kuvvetlerinde 10 yıldır var olduğunu söylüyor. 2012 Mayıs’ından bu yana da Genelkurmay ile kara ve jandarma komutanlıklarında dert dinlediklerini belirten Keser, “Çözüm buysa son üç ayda 9 astsubay neden intihar etti” diye soruyor.
Keser’e göre; atılan bu adım, astsubayların tepkilerini azaltmaya yönelik. Daha da açığı, gaz almak. Çünkü; o kadar itiraza rağmen, iki dudak arasındaki cezaları artıran disiplin yasası onaylandı. Bu da astsubaylar arasındaki rahatsızlığı katladı. Keser şöyle diyor:
“Komutan istediğini atıyor, onlar da komutan adına veri topluyor. Böyle ombudsmanlık mı olur? Bu yapıyla on yıldır hangi sorun çözülmüş ki.
Kuvvet subaylığı neden yok? Çünkü sorunlarını çözüyorlar. Astsubayları da dinlemekle yetiniyorlar. Tam bir oyalama taktiği.
Mayıs ayından beri insanları dinliyorlar. İki hafta önce iki dudak arasındaki cezaları artıran yasa çıktı, ona karşı ne yaptılar? İyileştirmeye yönelik sistem diyorlar, ama uygulama kendisiyle çelişiyor. Sıkıntıları bütünüyle görmek istiyorlarsa bizi çağırıp dinlesinler.”

Haberin Devamı

Altı yıldır neredeydiniz?
Korucuyucu aile’nin yanından alınarak başka bir ildeki yuvaya gönderilen Balıkesirli Sıla ve Ali, için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Balıkesir Valiliği’nden nihayet açıklama geldi. Birbiriyle örtüşen açıklamalara göre; İlknur-Murat Demir çiftinini koruyucu aileliğinin sonlandırılma nedeni, “Sosyal ilişkiler açısından toplumun norm ve değerlerine aykırı düşen davranışların gözlenmesi.“Bunun gerekçesi de baba Demir hakkında isimsiz bir mail ihbarıyla “Müstehcen yayın üretmek ve satmak” iddiasıyla 29 Ocak 2013 te açılan dava... Başından beri vurguladığım gibi suç ve suçlu varsa cezasını çeksin. Zaten üç gün sonra da davanın ilk duruşması görülecek. O nedenle olayın hukuki boyutuna çok girmiyorum
Ancak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve , Balıkesir Valiliği’ ne bazı sorularım olacak.
Bildiğim kadarıyla her koruyucu aile periyodik aralıklarla denetleniyor. Komşuların, öğretmenlerin, esnafın görüşü alınıyor. Demir ailesi en son hangi tarihte denetlendi? Sosyal hizmet uzmanları raporlarında ne yazdı? Sözünü ettiğiniz “Toplumun norm ve değerlerine aykırı düşen davranışlarını” altı yıldır görmediniz mi? Baba isimsiz mail ihbarındaki gibi biriyse, dava açılana kadar geçen süreçte (bir yıl) çocukları neden o evde bıraktınız?
Elbetteki çocukların yüksek yararı her şeyden önce gelir. Ama bu eşya gibi görülüp cezalandılmadıkları sürece...

Haberin Devamı

Minibüs Şikayet Hattı
Ayakta yolcu alan, vatandaşa kaba davranan, yüksek sesle müzik dinleyen, trafik kurallarını ihlal eden minibüs şoförleri için “kara liste” oluşturulacak. Listeye giren minibüs, taksi ve servis araçlarında çalışamayacak. İstanbul Minibüscüler Odası Başkanı Koray Öztürk,“Şikâyetler için her aracın arkasında görünür bir şekilde telefon numaraları olacak’ diyor.
İstanbul’da odaya kayıtlı 6247 minibüs var. Şoför sayısı da 12 bin civarında. Geçenlerde kapısı açık giden bir şoförü meslekten men ettiklerini anımsatan Öztürk, şöyle konuşuyor:
“Eskiden yetkimiz yoktu. Artık her şoför SSK’lı. Muhatabamız da mal sahibi. Kural ihlali yapan sürücüyü mal sahibine bildiriyoruz. Başka şoför bulmadan da aracın çalışma ruhsatını yenilemiyoruz.”