Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Akademik kariyerli otobüs şoförleri geliyor. Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksek Okulu bünyesinde kurulan Karayolu Taşımacılığı Hizmetleri bölümünde kaptanlık, host ve hosteslik eğitimi veriliyor. Öğrenciler genel kültürün yanı sıra matematik, fizik, tarih, coğrafya gibi temel dersler de görüyor. Ayrıca psikolojik testten geçiyor. Okul Müdürü Doç. Dr. Şerafettin Sevim, 'Trafik kazalarının boyutunun bu denli ürkütücü olmasının baş nedeni eğitim eksikliği' diyor.
Doğru... Bugün Türkiye'deki toplam araç sayısı yaklaşık 9 milyon... Diğer ülkelere bakıyoruz. Örneğin Japonya'da 85, Fransa'da 75, İtalya'da 45, ABD'de 150 milyon. Belçika'da bile bizim üç katımız (veriler Kütahya Meslek Yüksek Okulu) araç var. Buna karşın; yıllık kaza sayısında dünya rekoru bizde. Sadece 1998 yılında 440 bin 159 kaza meydana gelmiş. Ölümlü kazalar içinde de otobüslerin payı büyük. O nedenle bu okul son derece önemli. Sevim, şunları söylüyor:
"Türkiye'de yılda 150 milyon insan taşınıyor. Ve de dünyanın hiçbir yerinde olmayan ulaşım sistemiyle. İnsanları 1000 - 1500 kilometre otobüsle taşıyorsunuz. Yılda ortalama 300 bin kaza oluyor. Otobüslerin payı yüzde 3. Başka deyişle yılda 9 bin otobüs kaza yapıyor. Toplam otobüs sayısı ise 20 bin. Yani her iki otobüsten biri kaza yapıyor."

Yoğun ders programı

Sektörden 450 bin kişinin geçimini sağladığını belirten Sevim, Otobüsçülük Yüksek Okulu adıyla eğitim vermek istediklerini, ancak mevzuatın engel olduğunu belirtiyor. Kurdukları bölümün Otobüs Operatörlüğü, Host ve Hosteslik, Otobüs İşletmeciliği olarak üç ana başlıkta hizmet verdiğini anlatan Sevim, kaptanlık programındaki dersleri şöyle sıralıyor:
"Genel Kültür: Fizik, Matematik, Halkla İlişkiler, Davranış Bilimleri, Yabancı Dil (İngilizce - Almanca), Türk Dili, Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi, Meteoroloji, Beden Eğitimi, Sigorta Taşımacılık Hukuku.
Mesleki: Genel Trafik Bilgisi, İlk Yardım ve Sağlık Bilgisi, Sürüş Psikolojisi, Otobüslerde Teknik Sistemler, Kitle Taşımacılığı, Araç ve Yol Güvenliği.
Uzmanlık: Sürücülük Teknikleri, İleri Sürücülük Teknikleri, Uygulamalı Sürücü Eğitimi, Simülasyon Eğitimi."
Kısaca diğer okullardan eksiği yok, fazlası var... Okul ilk mezunlarını 1998 yılında vermiş. Halen 200 öğrenci okuyor.
Peki, mezunlar ne oluyor?
"Varan, Ulusoy gibi organize olmuş firmalarda çalışıyor. Yeni mezun hostesimiz 250 milyon lirayla başlıyor. Ayrıca Varan firması bizim mezunlarımızı 10 yıl süreyle istihdam etmeyi garanti etti."
Neden Varan otobüslerinin kaza yapmadığını anladınız mı?

Ekim'de 40 bin yeni kadro

Devlet memuru sınavında 70 ve daha yukarısı puan alanlara müjde. Ekim ayının ilk yarısında 40 bin yeni kadro geliyor. Devlet Personel Başkanı Nedim Kurtoğlu, 'Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı 25 bin öğretmen ve 5 bin sivil personel alacak. Böylece sınavı kazananların 100 bini (19 bin 783 işe başladı) işe yerleştirilmiş olacak' diyor.
Merkezi sınavla ilgili yankıların devam ettiğini mağdurların ağzından dile getirmiştik. Dün bizi arayan Başkan Kurtoğlu ise 'mağdur olmadığını' söylüyor. Nedenini de şöyle açıklıyor:
"Hazırlanan kılavuzu okumuş olsalardı, hiçbir şekilde mağdur olduklarını iddia etmeyeceklerdi. Merkezi sınava sadece genel şartları haiz olanlar başvurdu. Özel şartları daha sonra kurumlar ihtiyaca göre belirlediler. Kılavuzda 70 puan alan herkes memur olacak diye de taahhüt yok. Askerlik şartını da biz koymadık. Kurumun tercihi. İstemeyeni de var. Aday tercihini ona göre yapmalıydı. Kitapçıklarda hepsi vardı."
Ya Başbakanlık genelgesi? Karışıklığı gidermek için çıkarılmadı mı?
"O farklı. Öyle görev var ki; kadın da erkek de yapabilir. Biz cinsiyet ayırımını kaldırdık. Ama kurum illa erkek diye diretiyor. Aslında o genelgenin çıkışı belediyeler. Kendi bölgelerinden olan kişileri almak istiyorlardı. Diğer illerden yerleştirilince karşı çıktılar. Biz de almak zorundasınız dedik."


Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr