Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sitede oturup da aidatlardan yakınmayan yok. Ortak giderlerin lüksü de el yakıyor halk tipi de. Öyle paralar toplanıyor ki; insanlar kendi evlerinde kiracı oldu. Gerçek kiracı gibi bırakıp gitme şansı da yok. Ödedin ödedin, yoksa anında icra takibi ya da satış sözleşmesi feshi.
Eskiden yöneticilik angarya gelir, yapacak adam bulamazdın. Şimdi tam bir rant kapısı oldu. Sitelerin çoğunda yönetim şirketlerin elinde. İşi konut üretmek olan TOKİ ve KİPTAŞ bile, yöneticilik sevdasından vazgeçmiyor. Örnek; Başakşehir ve Kayaşehir Konutları.
En acı tarafı da bunu vatandaşa diretmeleri. CHP Başakşehir ilçesi Hukuk İşlerinden sorumlu başkan yardımcısı avukat H.Özgür Parmaksız’a göre, bunun nedeni hizmet değil tamamen duygusal! İlçede birçok sitenin yönetim danışmanlığını da yapan Parmaksız, sadece Başakşehir 4. etap site bütçesinin yıllık 7 milyon (trilyon) olduğunu belirtiyor.

Yönetimi istemezsek
Maalesef öyle bir seçenek yok. Çünkü; TOKİ ve KİPTAŞ’tan ev aldığında “gayrimenkul satış vaadi” sözleşmesi yapıyorsun. Borcun bitene kadar da tapunu alamıyorsun. Doğal olarak da tapuları elinde bulunduran TOKİ (bazı müteahhitler de yapıyor) kat maliki sıfatına sahip en büyük güç olarak söz sahibi oluyor. Yani sen evin sahibi görünüyorsun ama söz hakkın bulunmuyor. Bu sözleşmede açık ve net belirtiliyor. Vatandaşın yönetimin tasarruflarına itiraz şansı da yok. Ama TOKİ’nin yetkiyi istediği şirkete devretme hakkı var.
“Satılamaz şerhi” düşülerek tapuların baştan verilmesi gerektiğini söyleyen Parmaksız devam ediyor:
“Başakşehir’de tapular verilmesine rağmen 15 yıldır site yönetimi Boğaziçi A.Ş’de. Çünkü insanlar örgütlenemiyor. Şimdi Kayaşehir’de ciddi şikâyetler başladı. Üstelik orada ısınma, sıcak su giderleri de ortak gidere dahil edilmiş. Aylık ödemeler 500-1000 liraya çıkmış.”
Herkes yaktığını ödeyecekti?
Doğru, payölçer zorunluluğu var. TOKİ ihaleyle bir şirketten alıp taktı. Şimdi aynı şirkete her ay daire başına 3,5 lira da okuma bedeli ödeniyor. 20 bin daireden hesaplayın sadece okumadan gelen para 60-70 bin (aylık) lira.”

Haberin Devamı

‘Kahve’den çağrı
“Kahve” bir sokak köpeği. Onu diğerlerinden ayıran özellik Yeditepe Üniversitesi’nin maskotu olması. Üniversite’nin Kayışdağı’ndaki kampüsünde “Kahve”yi tanımayan yok. Yediği önünde yemediği arkasında. Sevgi desen, had safhada. Ama şu sıralar pek mutsuz. Sokaklardaki, barınaklardaki arkadaşlarını düşünüyor.
O nedenle de kampüs teyakkuzda. İletişim Fakültesi girişi ve sosyal tesisler önünde kurulan stantlarda gençler Kahve’nin arkadaşları için yardım topluyor. Beklenti de para pul değil, “Kuru- yaş mama, makarna, gazete, halıfleks, mukavva eski battaniye ve giysi.” Toplananlar ihtiyacı olan barınaklara gönderilecek. Belki katkı yapmak istersiniz www.facebook.com/Yeditepelisesimi duyuyor musun.

Haberin Devamı

- Bizler Esenler Belediyesi’nin güvenlik görevlileriyiz. Maaşımız 1175 lira, yine Esenler Belediyesi’deki taşeron başka bir firmanın çalışanlarına ödediği ücret ise 1700 lira. Bu konuda belediye başkanımızın bilgisi var mı bilmiyoruz. Çünkü kendisine ulaşamıyoruz. Müdürlere verilen lüks makam araçları ile son model cep telefonlarına ayırılan paranın bir kısmı da bizim maaşlarımıza yansıtılamaz mı?