Kedilerde böbrek yetmezliği

9 Ağustos 2021

Böbrekler, omurganın bel bölgesinde her iki tarafta fasulyeye benzer şekilde bulunan, kendi küçük ama işlevi ve önemi büyük bir organlardır.

Ne iş yapar bu böbrekler;

En önemli işi ağız yoluyla alınan gıdaların sindirilmesi sonucu oluşan bazı zararlı atık maddelerin idrar ile süzüp dışarı atılmasını sağlamaktır. Bununla beraber, vücuttaki suyun ve bazı minerallerin dengesini sağlar. Önemli hormonlar salgılar ki, bu hormonlardan biri RENİN’dir. Reninin görevi TANSİYONU dengelemektir. Diğer önemli hormon ise ERİTROPOİETİN’dir. Bu hormon ise kemik iliğini uyararak kan yapımını sağlar.

Böbreğin yapısının ve fonksiyonunun bozulmasına bağlı hastaların anemiye girme sebebi bu hormonun salgılanmıyor olmasıdır. Böbrekler, D vitaminini kullanılabilir hale getirerek, kanda ki ca-P oranını dengeler. Böbreklerin, yapısal ve fonksiyonel kayıpla karakterize olan, geri dönüşümsüz ve progresif bir şekilde bozulması ile görevlerini yerine getirememesine bağlı olarak böbrek yetmezliği oluşur. Diğer akademik bir tanımla, glomerüler filtrasyon değerinde azalmanın

Yazının Devamı

Kedi ve köpekler için tehlikeli besinler

5 Mart 2021

Düşünün; hevesle yemeğinizi seçmişsiniz, kurulmuşsunuz masanın en güzel köşesine, karşınızda minik dostunuzun masum ve beklenti dolu bakışları! Hayır, asla yumuşayıp yemeğinizden bir parça vermeyin çünkü bu hareket ile ona iyilik yaptığınızı sanırken büyük kötülüğün temelini atıyor olabilirsiniz! Biz insanlar için çok yararlı olan yiyecekler, kedi ve köpekler için oldukça zararlı olabiliyor.

Soğan ve sarımsak

Hiçbir köpek “Şöyle soğan söğüş, sarımsaklı yoğurtlu bir mantı olsa da yesem” falan demez sanıyoruz. Soğan familyasının tüm bileşenleri, köpeklerin bünyesini zehirliyor ve bu etki hemen değil, 3-4 gün içerisinde görülebiliyor. Yani köpeğin belki de kurtarılması için çok geç olabilir. İyisi mi siz köpeğinizi bu familyadan tamamen uzak tutun!

Alkol ve çiğ hamur işi

Alkollü içecekler ve alkol içeren yiyecekler kediniz için tehlikeli olabilir. Alkol; kusma, ishal, titreme, oryantasyon bozukluğu, solunum

Yazının Devamı

Köpeğim benden neden kaçıyor?

28 Kasım 2020

Köpekler, atın ardından ilk evcilleşen hayvanlar ve bizim en yakın dostlarımız.

Köpeklerin insanlar tarafından bu kadar çok sevilmesinde şüphesiz köpeğin son derece sadık olması büyük rol oynuyor. Sadık oldukları kadar hassas ve duygusal canlılar aynı zamanda.

Köpeği kaçması sanıldığı gibi sadece korktuğunun göstergesi değildir. Köpekler bazı duygularını ya da isteklerini kaçarak ya da kaçıyor gibi yaparak dile getirirler. Yani köpeğin sahibinden kaçıyor olmasının altında yatan nedenler sanıldığı kadar karmaşık olmayabilir.

Köpeğiniz sizden kaçıyorsa bunun nedenini kendinize sormalısınız. “Ben ne yaptım ki köpeğim benden kaçıyor?’’ diye sorduğunuzda bu sorunun yanıtını yine bir köpek ile yaşayan sizler verebilirsiniz.

Beraberinde soracağınız sorular:

*Köpeğinizle yeterince ilgileniyor musunuz?

Köpeğiniz belki de sizden kaçmak yerine sizi başka bir noktaya götürüyor olabilir. Bu noktada sormanız gereken soru ise “Mama ve su kabı dolu veya içindekiler taze mi?” olmalıdır. Özellikle maması ve suyu

Yazının Devamı

Havayolu sendromu

1 Ekim 2020

Brachio- kısabasık, cephalic – yüz anlamında olup, brachiocephalic kelimesi kısa ve basık yüzlü anlamındadır.

Bu tanımlamaya uyan ırklar, Pug, Pekinez, Boxer, Bulldog, Shıh-tzu, French Bulldog’dur.

Bu ırklarda alt çene normal, üst çene ise basıktır. Bu nedenle solunum ile ilgili ciddi sorunlar oluşur. Solunum güçlüğü nedeniyle egzersizin tolerasyonu oluşur ve köpeğiniz basit hareketlerde bile çabuk yorulur.

Gelişim çağında bu ırklarda üst çene uzamazken alt çene kemikleri ve ağız içindeki yumuşak dokular gelişmeye devam eder. Anatomik olarak dar olan ağız içindeki bu fazla gelişen dokular rahat nefes almayı engeller.

Burun deliği darlığı, yumuşak damak uzaması, soluk borusu darlığı, geniş dil yapısı (pug) gibi nedenlerde bu sendroma neden olabilir.

Klinik belirtiler arasında horlama, rahat nefes alamama, zaman zaman strese bağlı olarak tıkanma en belirgin olanlarıdır. İleriki dönemlerde aşırı hava yutmaya bağlı olarak mide gazları yemek borusundan çıkarak öz afagite (yemek borusunun yangısına) ve kalp büyümesine neden olur.

Tedavisi,

Yazının Devamı

Kedilerde görülen alerjik hastalık: Eozinofilik Granülom

22 Eylül 2020

Eozinofilik granülom kompleksi terimi, kedilerdeki bir grup enflamatuvar (yangısal) cilt problemidir, bir tür alerjik (AŞIRI DUYARLILIK) problemdir. Bu kompleks; sızan kitleler, sarımsı pembe ülserler veya büyük tümör benzeri şişlikler içerebilir.

Sebebi tam olarak bilinmese de yangısal ve mekanik irritasyonların etkisiyle farklı tipte yangı hücrelerinin (eozinofillerin) reaksiyona neden olduğu düşünülmektedir.

Alerjiler, parazitler (pire ısırığı) veya mikroorganizmalarca tetiklenen antijenanti korreaksiyonları da nedenler arasındadır.

9-12 aylık kedilerde daha sık görülür.

Farklı klinik formları olsa da altta yatan enflamatuvar yanıt hepsinde benzerdir. Lezyonlar genelde kaşıntılıdır ve kedinin bu lezyonları yalaması ve kaşıması ile daha da kötü bir hal alabilir.

Eozinofilik granüloma kompleksi: Eozinofilik ülser veya ağrısız ülser, eozinofilik plak ve eozinofilik granülom olmak üzere 3 farklı formdadır.

-Eozinofilik ülser: Üst dudak kenarında (tek veya çift taraflı) oluşur. Belirgin bir şişkinlik ve ülser meydana gelir.

 Eozinofilik ülser gö

Yazının Devamı

Veteriner tıpta kök hücre

24 Ağustos 2020

Kök hücreler, vücudumuzdaki bütün organ ve dokuları oluşturan ana hücrelerdir.

Bir canlının embriyonal döneminden başlayarak yaşamı boyunca her türlü doku ve organların gelişiminde ve yenilenmesinde rol alırlar.

Uzun süre kendini yenileme kapasitesi olan, belli sinyaller eşliğinde farklı hücrelere dönüşebilen "farklılaşmış" hücrelerdir.

Kök hücreler değişme yeteneklerine göre üç grup altında toplanabilir.

Totipotent: Embriyoda ilk 4 gün içinde bulunan hücreler değişme yetenekleri en fazla olan hücrelerdir. Tüm canlı vücüdunu oluşturabildikleri gibi her türlü doku ve organa da dönüşebilirler.

Pluripotent: Bu dönem, totipotent dönemi izleyen 5-6'Incı günden itibaren vücudu oluşturacak sistemlerin (sinir, beyin, kemik, kıkırdak, bağ doku ve yağ dokusu gibi) başladığı dönemdir.  Pluripotent dönem kök hücreleri, gelişimde rol alırlar ancak bir canlıyı tümü ile oluşturamazlar.

Multıpotent: Anne karnındaki bebeğin doku ve organlarının hızla büyümeye başlaması sırasındaki

Yazının Devamı

Köpeğiniz sürekli kaşınıyor mu?

15 Ağustos 2020

Beyin; kafatasının içinde,omurilik ise omurlar arasındaki kemik bir kanal içindeki sıvıda bulunmaktadır. Bu sıvı, beyin omurilik sıvısı yani BOS'tur. Beyin-omurilik sıvısı, serebrospinal sıvısı, beyindeki ventirküllerde ependimal (gliya hücreleri) tarafından üretilen, renksiz vücut sıvısıdır. Ventirküller, beynin iç kısmında bulunan boşluklardır. Bu sıvı her gün belirli miktarda üretilip ventriküllerden belli aşamalarla omuriliğe geçer ve burada devir daim olarak zararları etmenleri perifere göndererek beyinden uzaklaştırır. Korteks için yastık veya tampon gibi bir işlev görmekle birlikte kafatasının içindeki beyne mekanik ve immünolojik koruma sağlar.

Beyin omurilik sıvısı beyni çevreler ve beyin onun içinde yüzer. Böylece olduğundan çok daha hafif hissedilir ve yukarıdan aşağıya bir basınç oluşmaz.

BOS’un bir diğer görevi de çarpmalara karşı beyni korumaktır.

BOS’taki aksaklık sinir sistemine zarar verebilir!

Beyin omurilik sıvısı, beyin hücreleri arasındaki madde alışverişinde çok önemli bir rol

Yazının Devamı

Dişsiz'in köklü tedavisi

31 Temmuz 2020

O sırada aklıma yaşlı ressam Behrman geldi. Hani hastane odasında yaşama umudunu pencereden gördüğü ağacın yapraklarına bağlayarak son yaprak düştüğünde öleceğine inanan Johnsy…

14 Nisan’da başladı onlarla hiç unutmayacağım hikayemiz. Hikayemin kahramanı ise 2.5 yaşındaki dişsiz isimli kedi. Bir akşamüzeri Gökçe Hanım eşi, telaşlı bir şekilde ellerinde tekir bir kedi ile geldiler kliniğime. Dişsiz'in kısa bir sürede zayıfladığını, giderek iştahsızlaştığını, bazı günlerde hafif titremeler, seğirmeler gözlemlediklerini ve halsiz olduğunu söylediler. Gökçe Hanım, gergin ve epeyce stresliydi. Gözlerinden yorgunluğunu, umutsuzluğunu ve biraz da güvensizliğini okuyabiliyordum.

“FIP olabilir dediler '' dedi. Müdahale edilmiş ancak durum her geçen gün kötüye gitmiş. Böbrek ve karaciğer değerleri de yükselmeye başlamış üstelik.

Evde üç kedileri daha vardı ve onların sağlık durumları gayet iyiydi.

Önce ben de FIP olabileceğini düşündüm. Suratım düştü. Onları dinlediğim masamdan aniden kalktım,

Yazının Devamı