Diyarbakır Diyarbakır’ın “Yabanardı-Şeyhandede” şelaleleri tabiat parkı ilan edildi

Diyarbakır’ın “Yabanardı-Şeyhandede” şelaleleri tabiat parkı ilan edildi

09.12.2021 - 14:50 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’ın “Yabanardı-Şeyhandede” şelaleleri tabiat parkı ilan edildi

Diyarbakır’ın “Yabanardı-Şeyhandede” şelaleleri tabiat parkı ilan edildi

Selim KAYA/DİYARBAKIR, (DHA)- DİYARBAKIR’ın Çermik ilçesinde bulunan Yabanardı-Şeyhandede şelaleleri ile arasındaki vadi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edildi.

Diyarbakır’ın keşfedilmemiş doğal güzelliklerini ortaya çıkarmak ve kentin turizm potansiyelinden daha fazla pay alması için yoğun çaba sarf eden Vali ve Belediye Başkan Vekili  Münir Karaloğlu’nun girişimleriyle Yabanardı-Şeyhandede şelalelerini kapsayan vadi  “Yabanardı- Şeyhandede Tabiat Parkı” oldu.

Diyarbakır merkezine 125 kilometre uzaklıkta bulunan alanla ilgili Çermik Kaymakamlığı, Büyükşehir Belediyesi, Çermik Belediyesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğünce ortak çalışma başlatıldı. Yaklaşık 6 ay süren çalışma sonucu 86 hektarlık, 2 büyük ve 1 küçük şelale, 2 mağara ile arasında orman ve akarsu ekosistemlerinin bir arada bulunduğu vadinin, doğa yürüyüşü, dağcılık, tırmanma, kamp, flora ve fauna gözlemciliği, yaban hayatı seyir terası ve kuş gözlemciliği gibi birçok etkinliğe imkân tanıyacak potansiyele sahip olduğu tespit edildi. Bunun üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü'nce, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapıldı.

Genel Müdürlük, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yaptığı başvuruda alanın taşıdığı tabii kaynak değerleri ve rekreasyon potansiyeli sebebiyle Milli Parklar Kanuna göre alana tabiat parkı statüsünün verilmesinin uygun olacağını belirtti.

BAKANLIK OLUMLU KARAR VERDİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 7 Aralık’ta verdiği olurla, “Yabanardı-Şeyhandede” şelalelerini kapsayan vadi tabiat parkı olarak ilan edildi. Alınan kararla bölge koruma altına alınarak herhangi bir tahribatın oluşması engellenecek.

Vali Karaloğlu, Diyarbakır'ı yaşam kalitesi daha yukarı çıkmış bir kente dönüştürmek için gece gündüz demeden çalıştıklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI