11.05.2025 - 18:43 | Son Güncellenme:
DHA
Yağmur ÖNGÜN / İZMİR, (DHA)-İZMİR Glutensiz ve Organik Yaşam Derneği tarafından 9 Mayıs Dünya Çölyak Haftası kapsamında 3. Glutensiz Yaşam Şenliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan İzmir Glutensiz ve Organik Yaşam Derneği Başkanı Erkan Canoğlu, “Çölyak hastaları toplumda her alanda sosyalleşemiyor. Bizim tüketebildiğimiz ürünler her alanda bulunamıyor. Bu sebeple çölyaklı insanları bir araya getirip sosyalleşmesini sağlamaya çalıştık" dedi.
İzmir Glutensiz ve Organik Yaşam Derneği, tarafından 9 Mayıs Dünya Çölyak Haftası kapsamında Glutensiz Yaşam Şenliği düzenlendi.3'üncüsü bu yıl düzenlenen şenliğe İzmir'in dışında Aydın, Manisa, Uşak gibi çevre illerden de katılım sağlandı. Etkinlikte yaklaşık 600 çölyaklı birey, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen firmalar ile bir araya geldi. Etkinlikte katılımcılara, firmalar tarafından gluten içermeyen yiyecekler ikram edilirken çocuklara yönelik birçok oyun ve yarışma düzenlendi.İzmir Glutensiz ve Organik Yaşam Derneği Başkanı Erkan Canoğlu etkinlikteki konuşmasında, "Çölyak, halk arasında ince bağırsak hastalığı olarak adlandırılıyor. Buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein, ince bağırsağımıza zarar veren bir bağışıklık hastalığı diyebiliriz" dedi.
'ÇÖLYAKLI BİREYLERİN SOSYALLEŞMESİNİ SAĞLAMAYA ÇALIŞTIK'
Etkinlikteki tüm ürünlerin glutensiz olduğunu ve yiyeceklerde mısır, patates ve pirinç gibi malzemelerin kullanıldığını belirten Canoğlu, “Çölyak hastaları toplumda her alanda sosyalleşemiyor. Bizim tüketebildiğimiz ürünler her alanda bulunamıyor. Bu sebeple çölyaklı bireyleri bir araya getirip sosyalleşmesini sağlamaya çalıştık. Özellikle çocuklar kendilerini yanız hissetmekte, durumun olmadığını göstermek için bir etkinlik düzenledik” sözlerine yer verdi.
'FARKINDALIĞI ARTIRMAK ÇÖLYAKLI BİREYLERE KOLAYLIK SAĞLAYACAK'
İzmir Glutensiz ve Organik Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Şeyma Şahin ise "Üniversite yılarında tanı aldım ve 4 yıldır çölyaklıyım. Çölyaklar toplumdan uzak kalmayı tercih ediyorlar. Çünkü insanlar kendilerine yemek bulmadıkları masalarda yer de bulamıyor. Çölyaklı olmak farkındalık eksikliği olduğu için zor bir durum. Ancak gerekli bilinç sağlandığında kolaylaştırılabiliyor. Buradaki etkinliğin amacı da bu farkındalığı artırmak, insanların bir araya gelmesi, ulaşılabilir olduğunu görmek. Çünkü bilinç ve farkındalık artınca çölyaklı bireyler okul ya da iş hayatında da kolaylık sağlanabiliyor" diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI