YalovaTÜRKİYE’Yİ AİHM‘DE TAZMİNATA MAHKUM EDEN YALOVALI DEPREMZEDELER KONUŞTU:

TÜRKİYE’Yİ AİHM‘DE TAZMİNATA MAHKUM EDEN YALOVALI DEPREMZEDELER KONUŞTU:

19.11.2015 - 11:46 | Son Güncellenme:

.

TÜRKİYE’Yİ AİHM‘DE TAZMİNATA MAHKUM EDEN YALOVALI DEPREMZEDELER KONUŞTU:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye’yi mahkum eden Yalovalı depremzedeler, "Bu karar emsal teşkil etmeli. Bizler 17 Ağustos 1999’daki depremle ilgili Türkiye’nin sorumlular hakkında etkili soruşturma yürütmediğini dile getirmiştik. Şimdi mahkeme bizleri haklı buldu" dedi.
Çınarcık’ta 17 Ağustos 1999 depreminde Veli Göçer’in yaptığı sitede yakınlarını kaybeden aileler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne açtığı davayı kazandı. AİHM, Türkiye’yi, bu ailelere 124 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti.
Depremde yakınlarını kaybeden aileler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 2. maddesi uyarınca hayat hakkının ihlali ile 6. maddedeki adil yargılama ve 13. maddedeki etkin soruşturma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle 2005’te AİHM’e başvurmuştu. Yapılan başvuruyu karara bağlayan AİHM, "Türkiye’nin sorumlularla ilgili etkili soruşturma yürütmediğine" hükmederek "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin hayat hakkıyla ilgili 2. maddesinin ihlal edildiği" görüşüne vardı.
Başvuruda, binaları inşa eden şirket, "kötü ve eksik malzeme kullanmakla" suçlanmıştı. Türkiye’de Veli Göçer Arsa Ofisi adlı şirketin üç ortağıyla iki teknik uzmanı hakkında dava açılmış, ortaklardan ikisi mahkum olurken, bir ortak ve dava açılan diğer iki çalışan hakkındaki dava zaman aşımından düşmüştü. Binalara gerekli izinleri veren idari memurların yargılanması ise soruşturma izni verilmediği için gerçekleşmemişti.
17 Ağustos 1999 depreminde Veli Göçer’e ait binalarda anne ve babasını kaybeden Şehriban Yüce ve Mustafa Ergüden, AİHM kararı sonrasında yaptığı açıklamada, "Veli Göçer, ailesine, işine, evine kavuştu. Peki ya bizler” diyerek, deprem davalarında vicdanları tatmin edecek bir karar çıkmadığını, ancak AİHM’in verdiği bu kararın bir emsal olduğunu söyledi. Ergüden, "Türkiye’nin deprem davalarında sorumlularla ilgili etkili soruşturma yürütmediği mahkeme kararıyla somutlandırılmıştır. Umarız bu karardan sonra her şey eskisi gibi olmaz" dedi
Ergüden, "Bu karar emsal teşkil etmeli. Bizler 16 yıldan beri Türkiye’nin sorumlularla ilgili etkili soruşturma yürütmediğini dile getirmiştik. Şimdi mahkeme bizleri haklı buldu. Bizler, 6 aile olarak kamu görevlileri de dahil bir çok insanın yargılanması için hukuk mücadelesi verdik. Yıllar süren yargılanmaların ardından somut deliller ve bilirkişi raporları ile birlikte mahkemelere yaptıklarımız tüm başvurularımız Danıştay 2. Ceza Dairesi’nin aldığı karar ileri sürülerek, deprem davalarında hiçbir kamu görevlisi yargı huzuruna çıkartılamamıştı. Bunun üzerine Avrupa insan Hakları Mahkemesi’ne açtığımız davayı kazandık. Bu kararla müteahhitler ve kamu görevlisi ve belediye başkanları dahil hiç kimse artık sorumsuzca izin veremeyecek. Bu karar emsal olacak” diye konuştu.