Sağlıklı Beslenme Demir eksikliğine iyi gelen besinler

Demir eksikliğine iyi gelen besinler

29.01.2018 - 15:31 | Son Güncellenme:

Sürekli yorgunluk hissediyor, sık sık başınızın ağrımasından şikâyet ediyor ve aynaya baktığınızda solgun gözüktüğünüzü düşünüyorsanız, halk arasında “kansızlık” olarak bilinen demir eksikliğini yaşıyor olabilirsiniz. Eğer öyleyse özellikle tüketmeniz gereken bazı besinler mevcuttur. ,

Demir eksikliğine iyi gelen besinler

Ispanak

Haberin Devamı

Ispanak demir denildiğinde akıllara ilk gelen besinlerden biridir. Çocukluğunuzda izlediğiniz çizgi film Temel Reis’te olduğu gibi ıspanak gerçekten de güç veren bir besindir. Pişirme şekliniz nasıl olursa olsun düzenli ıspanak tükettiğinizde demir oranınızın yükseldiğini göreceksiniz. Daha hızlı sonuç almak için ıspanakları tüketmeden önce çok fazla pişirmemeye özen gösterebilirsiniz.Böylelikle besin değerlerini daha iyi muhafaza etmiş olursunuz.

C vitamini

C vitamini içeren besinler demirin bağırsaklardan emilimini arttırır. Bu besinlerin başında portakal, domates, yumurta gibi bol vitaminli yiyecekler gelir. Gün içinde tüketilmesi muhtemel çay/kahve gibi kafeinli içecekler demir emilimini azaltacağından tavsiye edilmez. Onlar yerine portakal, limon gibi c vitamini yönünden zengin besinlerdemireksikliğinize iyi gelecektir.

Haberin Devamı

Kuru meyveler ,

Kuru meyveler kolayca yanınızda taşıyabileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklardır. Bazılarının demir eksikliğine iyi geldiği de gözlemlenmiştir. Özellikle kuru siyah üzüm tam bir kanyapıcıdır. Bunun yanında yeşil üzümün de kurusu, en az siyahı kadar faydalıdır. Ayrıca dut kurusu, kuru kayısı gibi besinler de demir eksikliğine iyi gelen yiyecekler arasındadır.


Yeşillik

Yeşilliğin her türlüsü sağlık deposudur. Demir eksikliği çekenler için asıl önemli olan husus ise et tüketirken yanında özellikle salatayı bol tutmaları gerektiğidir. Çünkü etin yanında tüketilecek yeşillikler demir emilimini dengeler. Yemeklerin yanında tüketilmelerinin yanında tek başına da marul, roka, maydanoz gibi yeşil besinlerdemir bakımından oldukça besleyicidir.

Baklagiller

Kuru baklagil ve tahıllı yemekler demir eksikliğinize iyi gelir. Özellikle yanlarında tüketilecek yeşillik, domates ya da limon soslu salatalar demir emilimini arttıracağından, demir eksikliği yaşayan insanların öğünlerini bu şekilde tüketmeleri tavsiye edilir.

Pekmez

Pekmez tek başına dahi demir yönünden çok zengindir. Eğer sabah kahvaltılarınızda yaklaşık 1-2 tatlı kaşığı pekmez yerseniz günlük demir ihtiyacınızın çoğunu karşılamış olursunuz. Pekmez kan yapıcı sağlıklı bir besindir.

Yazarlar