Sağlıklı Beslenme Eğitim düzeyi yüksekler daha çok dışarıda yiyor

Eğitim düzeyi yüksekler daha çok dışarıda yiyor

16.01.2015 - 12:20 | Son Güncellenme:

Akademetre tarafından 12 ilde, 20 yaş üstü, ayda en az bir kez ev dışında yemek yiyen 1.363 kişi üzerinde Türk toplumunun beslenme alışkanlıklarını ortaya koymak amacıyla yapılan “Tüketicilerin Beslenme Alışkanlıklar Farkındalığı” araştırmasının sonuçları açıklandı.

Eğitim düzeyi yüksekler daha çok dışarıda yiyor

Yaş, sosyo ekonomik statü düzeyi ve eğitim seviyesi arttıkça beslenme konusuna daha çok dikkat edildiğinin görüldüğü araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de her 10 kişiden 1’i düzenli olarak günlük kalori hesabı yapıyor. Bu durum kadın ve erkek olarak ayrı ayrı ele alındığında ise, her 10 kadından 2’sinin, her 10 erkekten 1’inin tükettikleri gıda ve içeceklerin kalorisine dikkat ettiği görülüyor. Yine araştırma sonuçlarına göre tüketilen gıda ve içeceklerin kalorisine dikkat edenlerin %76,3’ünün besin tablosu okuduğu dikkat çekiyor.

Eğitim düzeyi yükseldikçe, öğünlerin ev dışında gerçekleşme sıklığı artıyor

Eğitim düzeyinin yükselmesiyle birlikte, öğünlerin ev dışında gerçekleştirilme sıklığının arttığını gözlemlediklerini söyleyen Akademetre Genel Müdürü Alev Bayrak; “Araştırmamızda haftada 6-7 öğünü ev dışında karşılayanların, genel kitle içerisinde en fazla oranı oluşturduğunu gördük. Bu da bize ev dışında yemek yeme sıklığının eskiye oranla artmış olmasına rağmen, ülkemizde hala geleneksel beslenme tarzının devam ettiğini gösterdi. Yine araştırmamızın sonuçlarına göre, en çok kahvaltının evde yapılmasına dikkat edildiğini gözlemledik.

Araştırmamızda kahvaltı öğününü dışarıda asla yapmam diyen %19,5’luk bir kesim olduğu ortaya çıktı. Sadece evde kahvaltı eden bu kesimin ise %30’unun ev hanımı, %23,8’inin ise emekli olduğunu gördük. Kahvaltı konusunda daha geleneksel olan insanımızın öğle ve akşam yemeklerinde ise değişkenlik gösterdiğini gözlemledik. Bunda da hane içerisindeki çalışan sayısının artmasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Çalışanların ev dışında öğünlerini gerçekleştirme sıklığının arttığını gördüğümüz araştırmada, özellikle öğle yemeklerinin dışarıda yenildiğini gözlemledik. Araştırma sonuçlarımıza göre çalışmayan kesim öğle yemeğini ayda 18,4 kez evde gerçekleştirirken, çalışanlar ayda 21,8 kez ev dışında gerçekleştiriyor. Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise, spor yapanların da öğünlerini ev dışında gerçekleştirme sıklığının artmış olması ” şeklinde konuştu.


Giderek oranı azalsa da, her gün 5 öğünün hepsini düzenli olarak yapan bir kesim hala var

Gün geçtikçe oranı azalmış olsa da, günümüzde hala 5 öğünü her gün düzenli olarak yapan bir kesim olduğunun araştırmanın en çok dikkat çeken başlıklarından olduğunu vurgulayan Bayrak; “Araştırmamıza göre her gün, 5 öğünün hepsini düzenli olarak yapanların oranı %4,4. 5 öğünün hepsini haftada 2 gün ve daha sık yapanların oranı ise %20,6’dır. 5 öğünün hepsini haftada 1 gün yapanların oranı %5,1 iken, 15 günde bir ve daha seyrek yapanların oranı ise %64,1 olarak görülmektedir. Yine araştırmamızın sonuçlarına göre 5 öğünün hepsini hiçbir zaman yapmayanların oranının ise %0,4 olduğunu gördük” dedi.

Yazarlar