Sağlıklı Beslenme Lezzetli olsalar da hiç de masum değiller! Damarlar yüzde 70 oranında tıkanıyor

Lezzetli olsalar da hiç de masum değiller! Damarlar yüzde 70 oranında tıkanıyor

22.10.2023 - 16:17 | Son Güncellenme:

Lezzetli börekler, hamur işleri, fast foodlar ve yemekleri tatlandıran yan ürünler masum görünüyor olsa da aslında hiç de sanıldığı gibi değil. Damarlarda tıkanıklığa ve kilo alımına sebep olan bu yiyecekler neler? Detaylar haberimizde.

Lezzetli olsalar da hiç de masum değiller Damarlar yüzde 70 oranında tıkanıyor

Damarlarınızı ve kalp sağlığınızı bozan ama vazgeçilmez denen yiyecekleri ne kadar tüketiyorsunuz? En lezzetli yiyecekler hep zararlı mı? Uzmanlar damar tıkanıklığına neden olan yiyecekleri listelediğinde azımsanmayacak kadar çok yiyecek listede yerini alıyor. Bunlar arasında sakatat, krema, mayonez, ketçap, bulyon, hamur işi ve kızartma, tereyağı, şarküteri ürünleri, kavurma eti, turşu, salamura besinler, tütsülenmiş gıdalar, hazır gıdalar ve soya sosu gibi yiyecekler bulunuyor.

Haberin Devamı

Lezzetli olsalar da hiç de masum değiller Damarlar yüzde 70 oranında tıkanıyor

HAMUR İŞİ VE EKMEK TEHLİKELİ

Bu yiyecekler çok lezzetli olsalar da kalp ve damar hastalarına zemin hazırladığı için uzak durmanız öneriliyor. Ayrıca herkesin en sık tükettiği gıdalardan olan ekmek konusunda uzmanlar, tam buğday unundan yapılan ekmekle beslenen kişilerde, diyabet, şişmanlık, damar tıkanıklığı ve kanser gibi hastalıkların daha az görüldüğünü belirtiyor.

Sedanter yaşam, tütün ürünleri kullanımı ve sağlıksız beslenme gibi faktörler de damar tıkanıklığını tetikliyor. Ayrıca ikramlık hamur işlerinin çok fazla şeker, yağ ve beyaz un içerdiği biliniyor. Ancak bu hamur işleri yediğinizde, şüphesiz ki kalbinize zararlı trans yağlar göndermiş oluyorsunuz.

TAVUK ASLINDA PEK DE MASUM DEĞİL

Tavuğun veya hindinin derisi de bu zararlı ürünlerin arasında yerini alıyor. Örneğin, tavuğun kanadı genellikle derisi soyulmadan kızartıldığında zararsız görünse de derideki kalori ve lipoprotein miktarı yüksek olduğundan masum bir yiyecek sayılmıyor. Keza peynir de doymuş yağ içeren bir besin olduğundan uzun vadede kalp damar hastalıkları riskini arttırabilir.

Haberin Devamı

Sürekli bu abur cuburlardan tüketen kişilerde ortaya çıkma olasılığı yüksek rahatsızlıklar ise obezite, diyabet, kanser, kolesterol, kalp krizi, damar tıkanıklığı, alzheimer, parkinson, karaciğer fonksiyon bozukluğu ve düşük doğum riski şeklinde sıralanıyor.

Lezzetli olsalar da hiç de masum değiller Damarlar yüzde 70 oranında tıkanıyor

YÜZE 70 ORANINDA TIKANIYOR

Damar hacminin yüzde 70'inin tıkanmasıyla birlikte kalbe akan kan miktarı ciddi oranda azalıyor. Bu durumda kalp yeterince kanlanmıyor ve ihtiyacı olan oksijeni alamıyor. Durumun ciddi olması halinde hasta kalp krizi geçirebiliyor ve yaşamını yitirebiliyor. Kolesterolün yükselmesine neden olan yağlı veya yağda kızarmış etler, sakatatlar, yağlı pastalar, kurabiyeler, karides ve midye gibi deniz ürünleri, tereyağı, peynir, kaymak, krema, sert margarinler, 500 gramdan fazla süt/yoğurt, alkollü içecekler ve meşrubatlar da bu tehlikeli duruma zemin hazırladığından dikkatli tüketilmeli.

Damar tıkanıklığın engel olmak için ise düzenli spor ya da çeşitli fiziksel aktiviteler, sağlıklı beslenme ve yüksek kolesterollü besinlerden uzak durma uzman önerilerinde ilk sırada yer alıyor. Ayrıca tütün ürünleri ve alkolden uzak durulması bu hastalığa yakalanmayı önemli ölçüde engelliyor.

Yazarlar