Sağlık Limonlu su bir ‘iksir’ mi?

Limonlu su bir ‘iksir’ mi?

12.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Her sabah ılık limonlu su içip şifa buluyorum” diyen çok. Ama beslenme uzmanları, “Susuzluğunuzu giderir, biraz da C vitamini alırsınız” yorumuyla limonlu suyun rolünü sınırlıyor!.

Limonlu su bir ‘iksir’ mi

Türkiye’de konu komşu birbirine sağlıklı bir hayat için her sabah bir bardak ılıklı suç içmesini tavsiye eder. Dünyada da durum aynı. Öyle ki Hollywood yıldızları ve ünlü modeller bile güne bir bardak limonlu suyla başlıyor. Oyuncu Jennifer Aniston, model Gisele Bündchen, Naomi Campbell bu içeceğin tutkunları arasında. Şarkıcı Beyonce ise “Lemon Perfect” adıyla şişelenmiş limonlu suya yatırım yaptı. Birçok kişiye göre limonlu su vücudu toksinlerden arındırıyor, cildi nemlendiriyor, kilo kaybını destekliyor, vücudun pH dengesini düzenliyor. Peki bunlar doğru mu? Limon suyu, her derde deva bir iksir mi?

Haberin Devamı

‘Mucize yaratmaz’

Kaliforniya Üniversitesi’nin beslenme bölümünden Dr. Debbie Fetter, “Guardian”a şunları söyledi:

“Limonlu su, elbette mucize bir içecek değil. Ama bir zararı da yok. Temel faydası, sabah uyandığınızda susamış vücudunuza sıvı almanız. Ama sade bir bardak su içmekten çok daha nemlendirici değildir. Sıcak, soğuk, ılık içmek fark yaratmaz, vücudun pH’ını da düzenlemez. Ama tabii limon, antioksidan görevi yapabilen, vücudumuzdaki hücreleri sağlıklı tutan C vitamini açısından zengindir. Ancak bir bardak sudan aldığınız C vitamini, cildinizi, vücut kompozisyonunuzu ve genel sağlığınızı kökten değiştirmeye yeterli değildir.”

‘Tek başına yeterli değil’

■ ABD’deki National Institutes of Health’e (Ulusal Sağlık Enstitüleri) göre, günlük C vitamini ihtiyacı erkekler için 90 mg, kadınlar için 75mg’dır.

Haberin Devamı

■ Ancak bir limonun suyu ortalama 18,6 mg C vitamini sağlar. Bu önemlidir ama yeterli değildir.

■ Dr. Debbie Fetter’in tavsiyesi “Dengeli beslenin ve sizi motive ediyorsa, bir bardak limonlu suyu için” şeklinde.

■ Fetter, çok fazla limonlu su içmenin ise limonun asidi nedeniyle zayıf diş minelerine zarar verebileceğini, içtikten sonra dişleri fırçalamak gerektiğini belirtti.

■ Dr. Kera Nyemb-Diop da “Limonlu suyun yararları abartılıyor ama vazgeçmek için de bir neden yok” dedi.

■ Dr. Diop da “Limonlu suyu içenler, vücudunun detoksifikasyona ihtiyacı olduğunu düşünebiliyor. Ama böbreklerimiz gibi bazı organlarımız zaten kanımızdaki toksinleri filtreleme görevi yapıyor. Siz genel sağlığınıza dikkat edin” diye konuştu.

 

Yazarlar