Yaşam NASA'dan 11 kez ret yedi ama artık astronot! Babasının tek sözüyle başardı

NASA'dan 11 kez ret yedi ama artık astronot! Babasının tek sözüyle başardı

12.10.2023 - 06:46 | Son Güncellenme:

Hayatının kararını verdiğinde daha 10 yaşındaydı. Fakir bir ailenin oğluydu, yaz tatillerinde arkadaşları koşup eğlenirken o tarlada çalışıyordu. Ancak yaşadığı hiçbir şey içindeki aşkı söndürmedi. NASA tarafından 11 kez reddedilmesine rağmen astronot olmayı başardı. Bu başarının ardında ise babasının ettiği tek söz vardı.

NASAdan 11 kez ret yedi ama artık astronot Babasının tek sözüyle başardı

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - İki göçmen işçinin çocuğu olarak ABD'nin Kaliforniya eyaletinde dünyaya gözlerini açtığında takvimler 7 Ağustos 1962'yi gösteriyordu. Annesi Julia ve babası Salvador aslında Meksika'dan ABD'ye göç etmiş işçilerdi. Küçük yaşlardan itibaren kardeşleriyle birlikte çiftlikte göçmen işçi olarak çalışan ailesinin ürün toplamasına yardım etmeye başladı. Ailesine yardım etmesi yüzünden çoğu zaman okulu kaçırıyordu, sürekli yer değiştiriyordu. Yıllar sonra bu yılları "Başkaları yaz tatilini sabırsızlıkla beklerken, ben ise bundan nefret ediyordum. Yaz tatili benim için haftada 7 gün boyunca tarlada çalışmak anlamına geliyordu" diye yâd edecekti. Hikâyesi yıllar içinde dilden dile dolaşacak, çocuk yaşlardan itibaren çalışmasının ekmeğini yıllar içinde yiyecekti. İşte bugün tüm dünyanın astronot olarak tanıdığı Jose Hernandez'in herkesi etkileyen mücadelesi.

Haberin Devamı

NASAdan 11 kez ret yedi ama artık astronot Babasının tek sözüyle başardı

APOLLO'YLA BAŞLAYAN HAYAL

Hernandez'in astronot olma hayali 10 yaşındayken başladı. 1972'de Apollo 17'nin Ay'a inişini ekran başında izleyen minik Jose büyüyünce ne olacağına işte o an karar verdi. Bu tarihi ana tanıklık etmek için ailesinin siyah beyaz televizyonunun hemen üstündeki tavşan kulağı kaldıran minik Jose, izledikleri karşısında şaşkın ve heyecanlıydı. Heyecanını babasıyla paylaştığında ondan çok önemli tavsiyeler işitti. Her ne kadar babası Salvador Hernandez, kağıt üstünde yalnızca tarlada ürün toplayan sıradan bir işçi olsa da o aslında oğluna kıymetli tavsiyelerde bulunacak bilge bir adamdı. Baba Salvador, minik oğluna şu tavsiyelerde bulunacaktı:

"Hedefini bul. Ne kadar uzakta olduğunu bil. Bir yol haritası çiz. Nasıl yapılacağını bilmiyorsan öğren. Başardığını düşündüğünde muhtemelen daha çok çalışman gerekecek."

ÖĞRETMENİ AİLEYİ İKNA ETTİ

Babasının söylediği bilgece sözler minik Jose'nin aklının bir köşesine çoktan kazınmıştı. 12 yaşına gelene kadar İspanyolcadan başka bir dil bilmiyordu, üstelik ailesinin sürekli taşınmasından ötürü yalnızca ara sıra okula gidebiliyordu. Tam da bu noktada hayatının bir diğer dönüm noktası olacak olay gerçekleşti. Yaptığı devamsızlıkların farkında olan bir öğretmeni Hernandez'lerin evini ziyaret etmeye başladı.

Haberin Devamı

Sınıf öğretmeni Ms. Young, ev ziyaretleri boyunca Jose Hernandez'in eğitim öğretim hayatından kopmaması için özel bir çaba sarf ediyordu. Ailesi ise bu esnada yine başka bir bölgeye taşınmayı düşünüyordu. Öğretmen Ms. Young ise minik çocuğun babasını Stockton'da kalmaya ikna etmeyi başardı.

SÖZLERİ OĞLUNA YOL HARİTASI OLDU

İşte bu an Jose'nin de hayatında her şeyi değiştirdi. Hernandez'ler, oğullarının öğretmeninin söylediklerinden etkilenmişlerdi. Öğretmen Ms. Young'ın sözünü dinlemeye karar veren ve oğullarının eğitimine devam etmesinin önemli olacağını kabul eden aile, çocuklarının Franklin Lisesi'nden mezun oluşuna da tanıklık etti. Üstelik baba Salvador Hernandez, gelecekte tüm dünya tarafından tanınacak bir isme dönüşecek oğluna geçmişte yol haritası gösterdiğine ve ona bir ışık olduğunu da yıllar içinde iyi anlayacaktı.

NASAdan 11 kez ret yedi ama artık astronot Babasının tek sözüyle başardı

Babasının tarif ettiği yöntemi kullanarak hayatına devam eden Hernandez, 1984 yılında Pasifik Üniversitesi'nden elektrik mühendisliği alanında lisans derecesini aldı. İki yıl sonra Santa Barbara'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden elektrik ve bilgisayar mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi aldı.

Haberin Devamı

Yüksek lisansını aldıktan sonra Kuzey Kaliforniya'daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nda çalışmaya başladı. Ancak işler tam da beklediği gibi ilerlemedi. Çalıştığı laboraturvardaki sadece birkaç Latin kökenli ABD'liden biriydi. Çalıştığı yerde Latin kökenli olmasından ötürü onu kapı görevlisiyle dahi karıştıranlar çıktı. Karşılaştığı ırkçılık onda derin bir hayal yarattı ancak yine de yılmadı.

HAYALLERİNDEN UZAK GÖRÜNÜYORDU

Hernandez, astronot olma hayali üzerine yaklaşarak yaklaşık 15 yıl boyunca bu laboraturvarda çalışmalarına devam etti. Üstelik zaman içinde çığır açan bu çalışmaları ona giderek daha da büyük bir şöhret kazandırmaya başladı. 2001 yılında Houston Uzay Merkezi'ndeki Uzay Mekiği ve Uluslararası Uzay İstasyonu görevlerine yardım eden NASA malzeme araştırma mühendisi olarak görev yaptı. 2002'de ise Malzeme ve Süreçler Şube şefi olarak görev yapmaya devam etti.

Hernandez bu esnada ise bir yandan da astronot olmak için başvurtuda bulunuyordu. Ancak gelen red cevapları her defasında onda hayal kırıklığına sebep oluyordu. Hernandez, görünürde hayallerine çok uzaktı ancak yine de vazgeçmedi.

NASAdan 11 kez ret yedi ama artık astronot Babasının tek sözüyle başardı

TAM 11 KEZ RET YEDİ AMA PES ETMEDİ

Haberin Devamı

Peş peşe NASA'ya başvuruda bulunsa da olumlu cevap alamıyordu. İşte bu kritik virajda bir kez daha şansı yaver gidecekti. Daha sonra hayatını birleştireceği Adela, adeta onun iyilik meleğiydi. NASA'nın onu reddettiği 6'ncı denemenin sonunda devreye giren Adela, çok sevdiği adamın pes etmemesini sağladı. Hernandez, eşi Adela için şunları söyledi: "NASA'nın beni reddettiği 6'ncı yılda ret mektubunu buruşturup yatak odasının zeminine attım. Bir kez daha başvuruda bulunmayı düşünmüyordum, artık daha fazla denemeyi bırakacatım ama Adela beni bundan vazgeçirdi."

Adela'nın eşine olan inancı, NASA'nın onu 2004 yılında astronot sınıfına seçtiği andan itibaren manşetlere taşınmıştı. Bir düzine yıl boyunca programa girmek için başvurduktan sonra Hernandez, takvimler 2009 yılını gösterdiğinde çocukluğundan beri hayalini kurduğu uzaya gitti. 

Astronot olduğunda 41 yaşındaydı. Ancak aslında yeni astronotların ortalama yaşı 34'tü. Bir mühendis olan Hernandez, 2009 yılında uzaya Porto Riko kökenli Joseph M. Acaba ile gönderilen iki Latin astronottan biriydi ve uzay mekiği Discovery'de görev aldı. NASA onu astronot yapmadan önce tam 11 kez reddedilse de hiç vazgeçmemişti.

'EN İYİSİNİ DİLİYORUZ'

NASA'da 10 yıllık bir çalışmadan sonra, Hernandez Ocak 2011'de devlet kurumundan Houston'daki havacılık ve uzay şirketi MEI Technologies Inc.'de Stratejik Operasyonlar için yönetici direktör olarak görev yaptı. NASA'nın Johnson Uzay Merkezi'ndeki Astronot Ofisi şefi Peggy Whitson, "Jose'nin yeteneği ve adanmışlığı ajansa büyük katkıda bulundu ve birçok kişiye ilham kaynağı oldu. Kariyerinin bu yeni aşamasıyla en iyisini diliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Mücadelesiyle birçok kişiye örnek olan Jose Hernandez'in hayatı geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir filmle tekrar gündeme geldi. Dijital bir video platformda yayına giren biyografik drama türündeki 'A Million Miles Away' adını taşıyan filmin yönetmenliğini ise Alejandra Marquez Abella üstlendi. Filmin senaryosu ise Bettina Gilois ve Hernan Jimenez ile yönetmen Abella tarafından Hernandez'in anlatımlarına dayanarak kaleme alındı.

Yazarlar