Püf Noktası Nelerde Gluten Bulunur? Gluten İçeren Besinler Ve Gıdalar Nelerdir?

Nelerde Gluten Bulunur? Gluten İçeren Besinler Ve Gıdalar Nelerdir?

27.10.2021 - 15:35 | Son Güncellenme:

Gluten, bir protein türüdür. Genel olarak arpa, buğday ve çavdar gibi ürünlerde yer alan gluten sıklıkla herkesin tükettiği besinlerden biridir. Gluten insan vücudu tarafından yavaş sindirilen bir protein türüdür. Gluten genel olarak içerisinde bulunduğu besini bağlamak, kıvam vermek ve besini mayalamak adına tercih edilmektedir. Sizler için gluten içeren besinler ve gıdalar hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı şekilde derledik.

Nelerde Gluten Bulunur Gluten İçeren Besinler Ve Gıdalar Nelerdir

Gluten iki farklı proteinden meydana gelmektedir. Antijenik bir madde olan gluten özellikle ekmek gibi ürünlerin kabararak pişmesini sağlar. Özellikle glütenli yiyecekleri bağırsak sorunları olan veya gluten alerjisi olan kişiler tüketmemelidir.

Haberin Devamı

 Nelerde Gluten Bulunur?

 Gluten genel olarak çavdar, tahıllı ürünlerde veya buğdaydan imal edilen gıdalarda bulunur. Özellikle ekmek ve simit gibi yiyecekler içerisinde yer alan gluten unlu yiyeceklerin daha çok kabarmasını sağlar. Gluten su ile rahat bir şekilde esnemektedir ve ekmek gibi gıdaların mayalanmasını sağlar. Gluten özellikle buğdayda sıklıkla görülmektedir. 

 Gluten İçeren Besinler ve Gıdalar Nelerdir?

 Gluten birçok besinin içerisinde yer alan bir protein türü arasındadır. Ancak bununla beraber bazı kişiler için sağlık sorunu da oluşturabilir. Genel olarak arpa, çavdar, buğday ve benzeri tahıl ürünleri içerisinde gluten yer almaktadır. Glutenin bulunduğu besin ve gıdalar ise şu şekildedir.

Haberin Devamı

Gluten ekmek, simit, pide, poğaça, lavaş ve benzeri gıda ürünlerinde bulunmaktadır.

Gluten çorba, makarna, bulgur ve benzeri hamurlu katı gıdalarda yer almaktadır.

Pasta, irmik, şekerleme ve kek gibi ürünler içerisinde gluten yer almaktadır.

Malt tatlandırıcısı içerisinde gluten yer almaktadır.

Graham unu, buğday unu veya fosfat unu ile imal edilen gıdalarda gluten bulunmaktadır.

Patates kızartması, soya sosu veya nişasta bulunan ürünler içerisinde gluten bulunmaktadır.

Özel soslar ve kuru yemiş içerisinde gluten yer almaktadır.

Özel salata sosları içerisinde gluten yer almaktadır. 

Gluten alerjisi veya çölyak hastalığına sahip olan kişilerin glutenli ürünlerden uzak durması gerekmektedir. Özellikle bu tarz hastalıklara sahip olan kişileri gluten ölümle sonuçlanabilecek şekilde rahatsız edebilir. Özellikle gluten alerjisi olan kişilerin gıda alımından önce paketleri iyi incelemesi gerekmektedir. Gluten birçok yiyecek içerisinde sıklıkla bulunmaktadır.

Yazarlar