Sağlık Sperm Testi (Spermiogram) Nedir? Sperm Testi Değerleri, Sperm Sayısı Kaç Olmalıdır?

Sperm Testi (Spermiogram) Nedir? Sperm Testi Değerleri, Sperm Sayısı Kaç Olmalıdır?

30.03.2021 - 17:07 | Son Güncellenme:

Herkesin en büyük hayallerinden birisi de çocuk sahibi olmaktadır. Düzenli bir ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerde sperm kalitesi ve sayısını belirlemek için bazı testler yapılmaktadır. Burada karşımıza spermiogram testidir. Peki sperm testi (spermiogram) nedir? Sperm testi değerleri, sperm sayısı kaç olmalıdır? Sizlere sperm testi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Sperm Testi (Spermiogram) Nedir Sperm Testi Değerleri, Sperm Sayısı Kaç Olmalıdır


Erkeklerin 1 mililitre meni içerisindeki sperm sayısı, büyüklüğü ve şekli yapılan bazı testlerde belirlenebilmektedir. Erkeklerde normal sperm değerleri de bu şekilde belirlenebilir.

Sperm Testi (Spermiogram) Nedir?

Sperm testi olarak bilinen spermiogram, meni içerisinde yer alan sağlıklı sperm hücresi miktarını ve kalitesini ölçmek için yapılmaktadır. Bu işlem laboratuvar ortamında yapılmaktadır. Çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin düzenli ilişki döneminde çocuk sahibi olamıyor ise bu testler yapılmaktadır. Bu test ile sağlıklı sperm hücreleri belirlenebilir ve hücrelerin ne kadar sağlıklı olduğu belirlenebilmektedir.

Sperm Tersti Değerleri Kaç Olmalıdır?

Sperm testleri laboratuvar ortamlarında yapılan testlerdir. Bu testlerin normal değerleri bulunmaktadır. Buna göre sperm testine normal olarak kabul edilen değerler şunlardır:

- Volüm (ml): >1,5
- Milimetredeki spermatoza sayısı/ ml (106/ml) : 15
- Totlam spermatoza sayısı (106/ejakulat) : 39
- Totlam ileri hareketlilik (%) : 32
- Canlı spermarozoa (%) : 58
- Şekil (normal %) : 4
- PH > 7.2

Sperm Testinde Sperm Sayısı Kaç Olmalıdır?

Sperm testleri perm sağlığının üç farklı faktörünü ölçmektedir. Bunlar sperm sayısı, sperm şekli ve sperm motilitesi olarak da bilinen sperm hareketidir. Normal sperm değerleri sayısı 15 milyon sperm ile mililitre sperm başına 200 milyondan daha fazla sperm arasında değişmektedir.

Mililitre başına 15 milyondan daha az sperm veya ejakülat başına 39 milyondan az sperm düşük olarak kabul etmektedir. Kişilerde çıkan düşük sperm sayısına ise oligospermi adı verilmektedir. Yüksek veya ortalamanın üstünde sperm sayısı mililitre başına 200 milyon spermin üzerindedir. Dolayısı ile normal sperm değerleri bu şekilde değerlendirilmektedir.

Bu test uzman hekimler tarafından tam donanımlı hastanelerde yapılmalıdır. Sperm örneği en az 2 gün, en fazla 5 gün uyguladığı cinsel perhizden sonra donanımlı merkeze iletmelidir. Sonuçlar ise 1 gün sonra çıkmaktadır.

Yazarlar