Sağlık Tırnak Yüzeyinde Dalgalanma Neden Olur? Tırnak Yüzeyindeki Dalgalanma Nasıl Geçer?

Tırnak Yüzeyinde Dalgalanma Neden Olur? Tırnak Yüzeyindeki Dalgalanma Nasıl Geçer?

09.09.2021 - 13:30 | Son Güncellenme:

Tırnak yüzündeki biçim farklılıkları sağlık hakkında ipucu sunabilir. Yetersiz beslenme ve yaşlılık sebebiyle tırnaklarda dalgalanma olacağı üzere tiroit bezi ve böbrek hastalıları gibi ciddi rahatsızlıklardan ötürü de olabilmektedir. Altında yatan nedeni kesin bir şekilde öğrenebilmek ve gereken tedaviyi almak adına hekime görünmek önemlidir. Peki tırnak yüzeyinde dalgalanma neden olur? Tırnak yüzeyindeki dalgalanma nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Tırnak Yüzeyinde Dalgalanma Neden Olur Tırnak Yüzeyindeki Dalgalanma Nasıl Geçer

Tırnaklar; parmakların canlı cilt hücreleri açısından oluşturulmaktadır. Bundan ötürü; cilt kuruluğu, egzama gibi cilt problemleri de çizgilere sebep olabilir. Bunun yanı sıra vücutta; kalsiyum, protein, A vitamini ya da çinko gibi vitamin ve mineral eksikliği tırnak yüzeyinde dalgalanmaya sebep olabilir. Bir başka yandan tırnakta çizgi ve dalgalanmaların en önemli nedenlerinden biri yaşlılıktır. İlerleyen yaşla beraber tırnaklarda çizgilerin oluşması oldukça doğal bir süreçtir. 

Haberin Devamı

Tırnak Yüzeyinde Dalgalanma Neden Olur? 

 Tırnak yüzeyindeki dalgalanmaların sebebi; 

 - Tırnak sedefi,

 - Kansızlık, 

 - Tırnaklarda mantar enfeksiyonu,

 - Yaşlılık, 

 - Böbrek hastalıkları,

 - Yetersiz bir şekilde beslenme,

 - Tiroit hastalığı,

 - Tırnak dibinde iltihap,

 - Egzama hastalığı ve cildin kuruması,

 - A vitamini, B12 vitamini, D vitamini, Kalsiyum, Biotin, Çinko gibi vitamin eksiklikleri, 

 - Şeker hastalığı, 

 - Egzama hastalığı ve cilt kuruluğu şeklinde sıralanabilir. 

Tırnak Yüzeyindeki Dalgalanma Nasıl Geçer?

Tırnak yüzeyinde oluşan dalgalanma oluşumuna neden olacak birçok değişik etken bulunmaktadır. Bu yüzden de tırnak yüzeyinde dalgalanma oluşmasına ilişkin şekilde uygulanacak tedavi metotları değişiklik göstermektedir. Tırnakların üst bölümündeki dalgalanma problemi; sabun, deterjan gibi temizlik ürünlerinin yan etkisinden ortaya çıkıyorsa kullanımı durdurulmalıdır. Fakat böyle bir durum söz konusu değişse vücuttaki B12 eksikliği, D vitamini eksikliği, anemi gibi durumlar göz önüne alınarak, takviye alınmalıdır. 

Haberin Devamı

Eğer tırnak yüzeyindeki dalgalanmaların ortaya çıkmasına sebep olan durum; egzama, sedef hastalığı gibi dermatolojik hastalıklar ise mutlaka olarak bir cildiye profesörüne başvurularak, gereken kontrollerin yapılması önemlidir. Bu sayede tırnakların yüzeyinde dalgalanmaya neden olacak etkenler ortadan kaldırılıp, pürüzsüz bir yüzeye sahip olması mümkündür. Tırnak yüzeyinde bulunan dalgalanmaların görülmesi sonucunda mutlaka olarak bir uzmana gitmek gerekir. Bu durum önemli bir sağlık sorununu işaret ediyor olabilir. 

Yazarlar