Yaşam Tuz Gölü 90 yılda yüzde 85 küçüldü

Tuz Gölü 90 yılda yüzde 85 küçüldü

21.08.2008 - 01:22 | Son Güncellenme:

Kuraklık, coğrafyayı da değiştiriyor! Küresel ısınma, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama yüzünden Tuz Gölü 90 yılda yüzde 85 oranında küçüldü

Tuz Gölü 90 yılda yüzde 85 küçüldü

Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semih Ekercin, doktora tezi çalışmaları kapsamında Tuz Gölü ve Beyşehir Gölü’nün kıyı çizgilerinde yaşanan değişimleri inceledi.
Bu çalışma kapsamında NASA’dan bile destek aldığını vurgulayan Ekercin, ayrıca son yüzyıla ait ABD, Japonya ve Fransa uydu görüntüleri ile askeri haritaları inceleyerek göllerdeki küçülmeyi tespit ettiğini bildirdi.
Araştırma sonucunda Türkiye’nin ikinci büyük gölü olarak bilinen Tuz Gölü’nün 1915’de haritalara göre 216 bin 400 hektar olduğunu ifade eden Ekercin, o yıldan bu yana gölün ciddi anlamda küçüldüğünü belirtti. Ekercin şöyle dedi:
“Tuz Gölü’nün su yüzey alanının 1987’de 92 bin 600 hektara gerilediğini tespit ettim. 2005 yılında da gölün suyla kapladığı alanın 32 bin 600 hektara gerilediği uydu fotoğraflarıyla açıkça görülebiliyor. Kuraklık, bilinçsiz tarımsal sulama, göle ulaşan kaynakların kuruması gibi etkenler adeta gölün sonunu getirdi.”
Tuz Gölü’nde suyla kaplı alanının şu anda 30 bin hektara kadar gerilediğini vurgulayan Ekercin, şöyle devam etti: 

Yerini Beyşehir’e kaptırdı
“Türkiye’nin üçüncü büyük gölü olarak bilinen Beyşehir Gölü’nün kapladığı alan ise 65 bin hektardan 50 bin hektara geriledi. Buna göre suyla kapladıkları alanlar olarak ele alındığında Beyşehir Gölü 50 bin hektarlık alanıyla Tuz Gölü’nden oldukça büyük. Özellikle 2000 yılından sonraki uydu görüntüleri incelendiğinde göllerin büyüklük sıralamasının değiştiği görülüyor. Artık Türkiye’nin ikinci büyük gölü Beyşehir Gölü oldu.”

Yazarlar