Sağlık Vajinismus Nedir, Neden Olur? Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinismus Nedir, Neden Olur? Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

19.07.2022 - 16:47 | Son Güncellenme:

Kadınlarda görülen bir hastalık olan Vajinismus hastalığı, çiftlerin karı koca olmalarına engel olan sağlık sorunlarından biri olmaktadır. Özellikle cinsel konuların konuşulmasının yasak ya da günah olduğu toplum kadınlarının sıkça karşılaştığı bu hastalıkta, cinsel birleşmenin ağrılı ve kanlı olacağı düşüncesi hastayı korkutan sebeplerden biri olmaktadır. Peki, Vajinismus nedir, neden olur? Vajinismus tedavisi nasıl yapılır? İşte, Vajinismus hakkında tüm detayları sizler için derledik.

Vajinismus Nedir, Neden Olur Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır

Vajinismus hastalığı, toplumlarda çok konuşulmayan bir hastalık olduğu için çoğu zaman yanlış tedavi yöntemleri hastayı daha fazla yormakta ve iyileşme sürecinin uzamasına neden olmaktadır. Bu nedenle hastaların bu konuda uzman olan kişilerden yardım almaları tavsiye edilmektedir.

Haberin Devamı

Vajinismus Nedir, Neden Olur?

Vajinismus hastalığı, vajina bölgesinde bulunan kasların istemsiz bir şekilde kasılmalarına bağlı olarak ortaya çıkan bir cinsel fonksiyon bozukluğu olmaktadır. Bu hastalık cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan ve vajinanın büyüklüğü ya da küçüklüğü ile herhangi bir ilgisi olmayan bir kasılma halidir. Vajinada yer alan kaslar kontrolsüz bir şekilde kasılarak cinsel ilişkinin olmasına izin vermemektedir. Bu kasılmalar vajinadan başka vücudun her tarafında da görülebilmektedir.

Vajinismus hastalığının belirtileri arasında cinsel ilişkinin ağrılı olması, cinsel olarak birleşememe, jinekolojik muayenelerde vajina bölgesinde ağrı hissinin olması, kızlık zarının kalın olması, vajina içinde perde bulunması, kızlık zarındaki yapısal bozukluklar ve tampon uygulamalarında ağrı hissedilmesi gibi durumlar sayılmaktadır.

Haberin Devamı

Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinimus hastalığı tedavi edilmediği zaman çiftlerin birbirinden uzaklaşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle hastalık teşhis edildikten sonra tedavinin uygulanması için beklememek gerekmektedir. Vajinismus hastalığı tedavisi olan bir durumdur. Hastanın sorununu kabul ederek tedavi olmayı istemesi tedavinin başarıya ulaşmasını etkilemektedir. Hasta ilk olarak jinekolojik bir muayeneden geçirilerek bir sorunun olup olmadığı tespit edilmektedir. Kızlık zarının sert olduğu durumlarda buna yönelik bir tedavi uygulanmaktadır.

Vajinismus hastalığının tedavisinin bir boyutu da psikolojik etmenlere bağlı olmaktadır. Bu nedenle uzman bir psikologdan da yardım alınması gerekmektedir. Bu hastalık uzman danışmanlığı ve çeşitli egzersizler yardımı ile tedavi edilmektedir. Vajinismus hastalığının tedavisi sırasında hastaya vajen bölgesinin anatomik özellikleri hakkında bilgi verilerek bu bölgeyi tanıması sağlanmaktadır. Bu hastalığa sebep olan kasların doğru bir şekilde çalışması için hasta bilgilendirilerek, hem vücudunu iyi tanır hem de tedavinin vücuduna nasıl bir cevap vereceği hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Uzman psikologlar yardımıyla çeşitli rahatlama yollarını öğrenen hasta, gerekli vajen egzersizlerini de yaptığı taktirde vajinimus hastalığından kurulmaktadır.

 

Yazarlar