Cumartesi Kuzey Ege’nin yıldızı Eski Foça

Kuzey Ege’nin yıldızı Eski Foça

26.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ege’nin denizcileri de muhteşem coğrafyası kadar cömerttir. Ne zaman başınız sıkışsa imece usulü yardıma koşulur. Hele bir de Eski Foça’da bulunuyorsanız…

Kuzey Ege’nin yıldızı Eski Foça

Kuzey Ege’nin yıldızı Eski Foça
Foça, Pers işgalinden canlarını kurtarmak için Akdeniz’i aşarak Marsilya’yı kuran uygar insanların yurdudur. Orada gün batımında Ege Denizi’ni seyrediyorsanız geldiğiniz kente dönmek istemezsiniz. Bölge yaz aylarında imbat, kış aylarında kuzeyli (Yıldız, Poyraz, Karayel) rüzgarların diyarıdır. Eski Foça’ya teknelerinizle her mevsim uğrayabilirsiniz. Balıkçı barınağı ve kale önündeki belediye rıhtımında şansınız varsa bağlama yeri bulabilirsiniz. Alarga (açıkta demirde) kalmayı tercih ederseniz, batı rüzgarını göz önüne almanızda yarar var. Meteorolojik koşullar uygun ise Orak Adası, Eski Fransız Tatil Köyü ve İngiliz Burnu’nda keyifli saatler geçirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Hedef geleceğin şampiyonlarını yetiştirmek

Söz Foça’dan açılmışken mavi yürekli denizcilerden söz etmemek haksızlık olur. 1990 yılında kurulan Foça Yelken İhtisas Kulübü (FYİK), genç kuşaklara deniz sporlarını sevdirmeyi ilke edinen bir kuruluş. Optimist, lazer, sörf gibi dallarda yurt içindeki ve dışındaki yarışlara katılan genç sporculara kucak açıyorlar. Ayrıca her yıl yat yarışları düzenleyerek maviliklere renk katıyorlar. Foça Yelken İhtisas Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Çınarlı, halen 40 sporcuları olduğunu belirtiyor. Hedeflerinin geleceğin şampiyonlarını yetiştirmek olduğunun altını çiziyor. Bugüne kadar çeşitli branşlarda uluslararası dereceler elde eden birçok sporcuya kucak açan FYİK, yaz boyunca ikişer haftalık dönemler halinde yelken kursları düzenleyecek. Bilgi edinmek için (530) 3016575 no’lu telefonu arayabilirsiniz. Ancak önce çocuklarınızın iyi düzeyde yüzme öğrenmesini sağlayın. Zira denizin şakası olmaz. Genç yelkencilerimize maviliklerde başarılar diliyorum. Foça’daki pansiyonlarla ilgili bilgi edinmek isteyenler www.foca.bel.tr sitesine bakabilir.

Haberin Devamı

Kuzey Ege’nin yıldızı Eski Foça

KİTAP

Ege ve Adriyatik kıyıları için…

Doç. Dr. Yalçın İsmail Gürkan, doktorluğunun yanı sıra son derece iyi bir denizci. Maviliklere yönelik tecrübelerini yansıttığı “Meltemle Esen Deniz Damlaları” özellikle Ege ve Adriyatik sularında bayrak dalgalandıracak amatör denizciler için önemli bir kılavuz. Keyifle okunan son derece güzel bir kitap. Tavsiye ediyorum. İlgi duyanlar Denizler Kitabevi’nin (212) 2498893 no’lu telefonunu arayabilir.

Kuzey Ege’nin yıldızı Eski Foça

LEZZET

Kavala kurabiyesi

Eski Foça’ya yolunuz düşerse sahilinin sonunda bulunan 1881 yapımı görkemli taş binada hizmet veren Kavala Kafe’ye uğramanızı tavsiye ediyorum. Özellikle aynı adı taşıyan kurabiyeleri nefis. Bilkent İşletme mezunu Koral İltuş ve İTÜ Endüstri mezunu eşi Şahinde İltuş, denize sıfır bu mekana hayat veriyor. Menülerinde yer alan sandviçler ve diğer seçenekler dostlarınızla güzel saatler geçirmenizi rahatlıkla sağlar. Fiyatları da makul. Tercihlere göre değişiyor. (554) 6612211 no’lu telefondan bilgi edinebilirsiniz. Güzel havalarda, özellikle cumartesi-pazar günleri mutlaka rezervasyon yaptırın.

Haberin Devamı

Kuzey Ege’nin yıldızı Eski Foça

Kavala kurabiyesinin tarifi

İçindekiler: 5 su bardağı un, 500 gr köy tereyağı, 1 su bardağı pudra şekeri, 1 yemek kaşığı kabartma tozu, 250 gr çiğ badem. Yapılışı: Un ve su bir tavada kavruluyor. Biraz soğuduktan sonra pudra şekeri ve kabartma tozu ekleniyor. Oda sıcaklığındaki tereyağı eklenip iyice yoğruluyor. Ardından çiğ badem ayrı tavada bir süre kavruluyor. Küçük parçalar halinde hamura eklenerek karıştırılıyor. İstenilen kıvama geldiğinde ay şekli verilerek 180 derecelik fırında, yaklaşık 30-40 dakika süreyle altın sarısı rengini alıncaya kadar pişiriliyor. İsteğe bağlı olarak pudra şekeri serpilebiliyor. Eski Foça’daki tekne sahipleri bu konuda elbette çok şanslı. Afiyet olsun...