Dünya 132 yıl önceden gelen zaman kapsülü! '2957'ye kadar açmayın' notu şaşırttı

132 yıl önceden gelen zaman kapsülü! '2957'ye kadar açmayın' notu şaşırttı

17.12.2022 - 06:29 | Son Güncellenme:

Her zamanki gibi anne ve babasının çiftliğindeki rutin işleri yapıyor, ailesine yardım ediyordu. Bir gün çiftlikte oldukça eski olan ahırı yıkıp yeniden inşa etmeye karar verdi. Söktüğü bir taşın altından çıkan cam kavanoz 132 yıl öncesinden ona sesleniyordu. İşte 'zaman kapsülü'yle ilgili dikkat çeken detaylar ve ardındaki gerçek.

132 yıl önceden gelen zaman kapsülü 2957ye kadar açmayın notu şaşırttı

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - ABD'nin Illinois eyaletindeki Henry County'de ailesinin çiftliğinde yaşayan adam, geçtiğimiz günlerde yıkılmak üzere olan eski ahırı yeniden inşa etmeye çalışıyordu. Taş parkeleri sökmeye başladığında taşın altından cam kavanoz çıkınca yaptığı işi bıraktı ve kavanozu açtı. Adam, gördükleri karşısında büyük bir şaşkınlığa uğradı. Kavanozun içinden 10 Ağustos 1894 tarihli bir gazete, Ayer's American Almanac'ın (takvime göre düzenlenmiş, özel alanlarda bilgiler içeren yıllık bir yayın) bir sayısı, zamanla ciddi şekilde hasar görmüş bir defter veya hikaye kitabı, son olarak da tek bir siyah ayakkabı buldu. 132 yıldır orada bulunan kavanozda çıkan Ayer's American Almanac'ın sayısında 1890'larda ABD'de kullanılan ilaçların bir listesi vardı. Ortaya çıkacak olan gerçekler herkesin ağzını açık bırakacaktı.

Haberin Devamı

132 yıl önceden gelen zaman kapsülü 2957ye kadar açmayın notu şaşırttı

GÖRDÜKLERİ KARŞISINDA ADETA DİLİ TUTULDU

Karşılaştığı eşyalar karşısında heyecanlanan adam bulduklarını yeğenine gösterdi. Gördükleri karşısında adeta dili tutulan yeğen, amcasının bulduklarını popüler bir sosyal medya uygulaması olan Reddit'te "Dedemin sahip olduğu eski sığır ahırını yıkmak zorunda kaldık. Onlar çiftçiydi. Eski ahırı geri dönüştürürken amcam taşlardan birinin altındaki kavanozu ortaya çıkardı" diyerek paylaştı.

Gönderiyi binlerce insan gördü ve bir kullanıcı, "Bu tür şeylere bayılıyorum. Kim gömdüyse bunun yalnızca yüzyıllar sonra yeniden keşfedileceğine değil aynı zamanda dünyadaki hemen hemen herkesin bir anlığına görebileceğine asla inanmazdı" diyerek yorum yaptı.

'GEÇMİŞ SAHİBİNDEN ŞİMDİKİ SAHİBİNE İYİ ŞANSLAR'

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde yaşanan bu olaydan çok değil bir yıl önce ise İngiltere'de bir restoran sahibi olan Toby Brett madeni paralar, pullar, 1971 fiyat listesi, eski alkollü içecek markalarının şişe etiketleri, araba vergi levhaları, saatte 1 sterlin kazanıldığını gösteren maaş bordrosu ve başka birçok şeyle dolu bir zaman kapsülü buldu.

Üstelik buldukları arasında 13 Temmuz 1973 tarihli bir not da vardı. Paketin içine sıkıştırılmış olan E. Pockson imzalı notta, "Geçmiş sahibinden şimdiki sahibine iyi şanslar" yazıyordu. Ayrıca notu bırakan bu kişi koleksiyona kendi kimlik kartlarından bazılarını da eklemişti. Pockson'ın ayrıca geçmişte bir bar sahibi olduğu ve elli yıl önce binada büyük değişiklikler yaptığı yazıyordu.

132 yıl önceden gelen zaman kapsülü 2957ye kadar açmayın notu şaşırttı

MÜZEDE BULUNAN ZAMAN KAPSÜLÜ

Yakın tarihte bulunan tek zaman kapsülü ismi açıklanmayan ABD'li adama ve Toby Brett'e ait değildi. Geçtiğimiz haftalarda ABD'nin ünlü bilim ve doğa müzesi Ecotarium'da 40 yıl önce gömülmüş bir zaman kapsülü bulundu. Bilim müzesi, içinde ne olduğunu bilmedikleri kapsülü ortaya çıkardı. Kapsülün içinde olanlarla ilgili ilk düşünce, sosyal sorumluluk topluluğu olan Worcester Lions Kulübü'nün Kasım 1982'den itibaren hatıralarıyla dolu olduğuydu. Müzede güneş saatinin altına gömülen kapsül bu ay Worcester Lions Kulübü'nün 100'üncü yıl dönümü olması nedeniyle açıldı.

Kapsülde, zamanın bilimsel başarılarını anlatan gazete ve dergiler gibi süreli yayınlar, bir Rubik Küpü, yazıtlı bir aslanlar kulübü çanı, kişisel resimler, para ve ABD'nin 40'ıncı başkanı Ronald Reagan'ın kulübe en iyi dileklerini gönderdiği bir mektup gibi 100'den fazla öğeyle karşılaşıldı. Bazı öğeler plastik torbalara ve alüminyum folyoya sarılıydı, ancak bazıları sudan dolayı hasar görmüştü. Müze, yayının Ecotarium'daki ekip üyeleri tarafından dikkatlice çıkarılacağını ve inceleneceğini söyledi.

Haberin Devamı

132 yıl önceden gelen zaman kapsülü 2957ye kadar açmayın notu şaşırttı

'2957'YE KADAR AÇMAYIN'

Peki ABD'de ve İngiltere'de bulunan bu zaman kapsülleri ilk miydi? Biraz daha eskiye gittiğimizde 2015 yılında ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) temel kazan ekip kazı çalışması sırasında 1957'de gömüldüğü anlaşılan bir zaman kapsülü buldu. Kapsül MIT profesörleri tarafından gömülmüştü ve üzerinde '2957'ye kadar açmayın' notu dikkat çekiyordu.

1957'de medyaya yansıyan haberlere göre, MIT laboratuvarlarında üretilen cam kavanoz içindeki materyallerin korunması amacıyla içi argon gazıyla dolduruldu. Ayrıca bin yıl sonraki bilim insanlarının tarihlendirme çalışması yapabilmeleri için kapsüle Karbon-14 de eklendi. Ayrıca kapsülün içerisindeki materyallerden ikisi MIT'de 1957 yılının en önemli teknolojik edinimleri arasında gösterilen ufak bir şişede sentetik penisilin ile devrimsel bir elektronik parça olarak tanımlanan ve aşırı iletkenliği yönetmeyi sağlayan bir kriyotron vardı. Ayrıca kapsülü gömen profesörler kapsülün içerisine koydukları bir mektupta amaçlarını şöyle açıklamışlardı:

Haberin Devamı

"Önümüzdeki bin yılda dünyayı ne bekliyor tahmin edemeyiz ya da sizlerin bizim zamanlarımıza bir bilim çağı olarak saygı duyup duymayacağınızı da. Emin olduğumuz şey şu ki sizler evren ile ilgili daha büyük bir kavrayışa sahip olacak ve bizler bu ilerleyişe bir katkı yapmış olacağız. Bilginin peşinde giden sizlere başarılar diliyoruz."

Gömülen bu zaman kapsülü MIT'in gömdüğü ilk zaman kapsülü değil. Çünkü zaman kapsülleri gömmek MIT için bir gelenek haline geldi. Bu zaman kapsüllerinden 8 adet daha olduğu tahmin ediliyor.