Dünya 24 saat geçmeden Ruslar yine vuruldu! Savaş büyüyor

24 saat geçmeden Ruslar yine vuruldu! Savaş büyüyor

14.09.2023 - 09:06 | Son Güncellenme:

Sivastopol'daki denizaltı ve savaş gemisinin yok edilmesini Gözleve'deki dev patlamalar izledi, sabaha karşı 05.40'ta gerçekleşen saldırının etkisi 250 kilometre uzaklıkta bile hissedildi.

24 saat geçmeden Ruslar yine vuruldu Savaş büyüyor

Karadeniz'in kuzeyindeki en stratejik deniz üssüne ev sahipliği yapan Kırım Yarımadası'nda Rus denizaltısı ve savaş gemisini vuran Ukraynalılar, henüz 24 saat geçmeden Rus ordusuna ağır bir darbe daha indirdi.

Haberin Devamı

Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece yarısı Kırım Yarımadası'nın başkenti Sivastopol'da yaşayanlar uykularından patlama sesleriyle uyandı. Dokuz yıl önce Rusya lideri Vladimir Putin'in el koyduğu yarımada sakinleri ardı ardına sosyal medyada patlama fotoğrafları ve videoları paylaştı.

İNGİLİZ FÜZESİ KULLANILDI

Aralıklarla devam eden patlamaların merkezi, Rusya'nın Karadeniz Filosu'na ev sahipliği yapan üstü. Moskova, füze yağmuruna tutulan ve insansız deniz araçlarının da kullanıldığı saldırıda iki savaş gemisinin hasar aldığını duyurdu.

24 saat geçmeden Ruslar yine vuruldu Savaş büyüyor

Ancak gerçek kısa sürede ortaya çıktı, Rostov on Don adlı denizaltı ile büyük çıkarma gemisi Minsk yok edilmişti. Çarşamba gündüz çekilen fotoğraflarda dev savaş gemisinden geriye neredeyse hiçbir şeyin kalmadığı gözden kaçmadı.

Haberin Devamı

Bir diğer kritik bilgi ise, bugüne kadar Rus donanmasına karşı en büyük saldırılardan birini hayata geçiren Ukraynalıların deniz üssünü İngiltere'nin tedarik ettiği kruz füzeleriyle hedef aldığıydı.

24 saat geçmeden Ruslar yine vuruldu Savaş büyüyor

YEREL SAATLE 05.40

Yaz mevsiminin ilk günlerinde ikinci karşı taarruzu başlatan Ukrayna ordusunun ana hedeflerinden biri, Kırım Yarımadası'ndaki Rus birlikleri oldu. Güney cephesindeki Rus savunma hattını kırmayı deneyen Ukraynalılar, Karadeniz kıyısındaki Rus hedeflerini bu gece bir kez daha vurdu.

Yine gece yarısı, Sivastopol'un daha kuzeyinde yer alan bir diğer Karadeniz şehri Yevpatoriya'da patlama seslerini gökyüzünü sarıya boyayan alev topları izledi.

Türkçe adı Gözleve olan şehrin sakinleri sosyal medyadan gökyüzünde uğultuyla uçan insansız hava araçları ve peşinden gerçekleşen patlamaların videolarını sosyal medyada yayınladı. Gözleveyi peş peşe 15 kadar patlamanın sarstığı aktarılıyor.

Kırım Rüzgarı adlı Telegram kanalı, en güçlü patlamanın yerel saatle 05.40'ta kaydedildiğini yazdı.

24 saat geçmeden Ruslar yine vuruldu Savaş büyüyor

KERÇ KÖPRÜSÜ ANINDA TRAFİĞE KAPATILDI

Saldırının etkisi, yaklaşık 250 kilometre uzaklıkta bile hissedildi. Kırım'daki Rus işgalciler, Rusya ana karası ile yarımadayı birbirine bağlayan ünlü Kerç Köprüsü'nü hemen trafiğe kapattı.

Kırım'ın batı kıyısında yer alan Gözleve'de çok sayıda işgalci Rus birliği ve askeri ekipmanı olduğu biliniyordu.

Haberin Devamı

OTAR MOYNAK KÖYÜ YAKINLARI

Yanı sıra, BBC Yevpatoriya'nın yakınında Ukraynalıların daha önce vurduğu Saki hava üssünün bulunduğunu hatırlatıyor.

24 saat geçmeden Ruslar yine vuruldu Savaş büyüyor

Yerel kaynaklar, kamikaze drone'ların Gözleve'deki Uyutnoye (Otar Moynak) köyü yakınlarında konuşlu radar üssünü vurduğunu bildiriyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, sabah gün ağarınca yaptığı açıklamada Kırım üzerinde uçan 11 insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu ve Gözleve'deki saldırılara dair bir bilgi paylaşmadı.

24 saat geçmeden Ruslar yine vuruldu Savaş büyüyor

Bakanlık ayrıca, Ukraynalıların Karadeniz Filosu'na ait bir savaş gemisine insansız deniz araçlarıyla saldırdığını ancak girişimin başarısız olduğunu savundu.

KARADENİZ ALEV TOPU

Kırım Yarımadası'nı Rus işgalinden kurtaracaklarını birçok kez dile getiren Ukraynalılar, yaz ortasından bu yana insansız hava ve deniz araçlarıyla Rus ordusuna saldırıyor. Vladimir Putin'in en prestijli projesi olan 4 milyar dolarlık Kerç Köprüsü'nde şiddetli patlamalar gerçekleştiğinde, henüz Temmuz ayının ortasıydı. İlk kez Ekim 2022'de havaya uçurulan ve Ukraynalılara göre işgali sembolize eden 4 milyar dolarlık köprünün yeniden vurulmasını, yalnızca beş gün sonra büyük bir cephaneliğin yok edilmesi izledi. Patlamalar öylesine güçlüydü ki, cephaneliğin beş kilometre çevresinde yaşayan herkese tahliye emri verildi.

Haberin Devamı

Ukraynalılar Karadeniz'i alev topuna çeviren insansız deniz araçlarını aynı dönemde uluslararası medyaya gösterdi. 4 Ağustos'un ilk saatlerinde bu kez Rusya'nın Karadeniz'deki ana limanı Novorossiysk vuruldu. Yüzlerce kilometre uzaklıktaki Novorossiysk'e kadar ulaşan insansız deniz araçları, Rus savaş gemisi Olenegorsk Gornyak'ı hedef aldı. Sabah gün ağardığında Olenegorsk Gornyak gemisi limanın açığında yan yatmış haldeydi. 

Novorossiysk'ten bir gün sonra hedef yine Kerç Köprüsü çevresi oldu, jet yakıtı taşıyan bir Rus bandıralı tanker Kerç Boğazı'nın 30 mil açığında vuruldu. Ukraynalılar, saldırıda 450 kilogram TNT kullanıldığını duyurdu.

Ağustos ayının bitmesine iki gün kala ise, Karadeniz kıyısına konuşlandırılan Rus ordusunun en yeni radarı Prevel-E ABD'nin sağladığı HIMARS füzeleriyle imha edildi. İşgal altında tutulan Zaliznyi Limanı'nda gerçekleştirilen saldırı, Kırım Yarımadası'nın kuzeyi ile işgal altındaki Herson'un güneyi arasındaydı. Drone görüntüleri 200 milyon dolarlık son teknoloji Prevel-E radarının roket yağmuruyla kömüre döndüğünü kanıtlarken, İngiliz medyası radar kalıntısını 'Putin'in oyuncağı ateş topuna çevrildi' başlıklarıyla sayfalarına taşıdı.