Dünya Tüyler ürpertici sessizlik bozuldu! Dünyada yankılandı: Karabağ'da sniper ateşi

Tüyler ürpertici sessizlik bozuldu! Dünyada yankılandı: Karabağ'da sniper ateşi

03.10.2023 - 11:21 | Son Güncellenme:

Azerbaycanlı ve Rus askerleri hedef alan saldırı uluslararası haber ajansı AFP tarafından 'son dakika' koduyla duyuruldu, AP ise 40 yaşındaki Sergey Astsetryan'ın söze gerek bırakmayan cümlesini geçti.

Tüyler ürpertici sessizlik bozuldu Dünyada yankılandı: Karabağda sniper ateşi

Azerbaycan'ın yalnızca bir günde Karabağ'ın tamamını işgalden kurtardığı operasyon, Güney Kafkasya'da bir kırılma anını beraberinde getirdi. Ermeni ayrılıkçıların kurduğu işgal rejimi kendini fesh ederken, siviller Azerbaycan'ın açtığı koridordan Ermenistan'a geçti.

Haberin Devamı

30 yılı aşkın süredir Karabağ'a giremeyen Birleşmiş Milletler (BM) ekibi, Azerbaycan'ın davetiyle bölgeyi gezdi ve ilk raporunu yayınladı. Ağdam'dan yola çıkıp Karabağ'ın en önemli şehri Hankendi'yi ziyaret eden BM ekibi, yerel halk ve yetkililerle buluştu.

PROPAGANDA ÇÖKTÜ

BM'nin raporu, Erivan yönetimi ve özellikle Ermenistan dışındaki aşırı milliyetçilerin günlerdir süren propagandasına rağmen 20 Eylül'den bu yana sivillere yönelik hiçbir ihlalin olmadığını ortaya koydu. Rapora göre, Karabağ'daki sivil altyapı, kültürel ya da dini yapılarda herhangi bir hasara rastlanmadı, ayrıca ateşkes sonrasında sivillere yönelik şiddet vakalarına ilişkin herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.

Karabağ'daki sağlık ve eğitim tesislerini ilk elden gören heyet, raporunda "Ekip, hastaneler, okullar ve konutlar da dahil olmak üzere sivil altyapıda veya kültürel ve dini yapılarda herhangi bir hasar görmedi" ifadesine yer verdi.

Haberin Devamı

'BABAM GERİ DÖNECEĞİNİ SÖYLEDİ'

Ermenistan'a göç edenlerin sayısı 100 bini aşarken, Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı göçün giderek azalmasıyla Azerbaycan'ın Karabağ'daki kontrolünü yeniden doğrulamak için harekete geçtiğini bildiriyor. Ermenileri taşıyan son otobüsün Pazartesi günü Karabağ'dan ayrıldığını aktaran AP, bölgedeki nüfusun yaklaşık yüzde 80'inin yer değiştirdiğini kaydetti.

1/23

2/23

3/23

4/23

5/23

6/23

7/23

8/23

9/23

10/23

11/23

12/23

13/23

14/23

15/23

16/23

17/23

18/23

19/23

20/23

21/23

22/23

23/23

Karabağ'dan ayrılan son isimlerden biri, 40 yaşındaki Sergey Astsetryan'dı. Tanıdığı bazı Ermenilerin bölgede kalmaya karar verdiğini belirten Sergey Astsetryan, "Babam, fırsat bulduğunda geri döneceğini söyledi" diyor.

YER:HANKENDİ

Azerbaycan ordusunun Karabağ'daki ayrılıkçı Ermenileri 19 Eylül'de başlayan operasyonda 24 saat dolmadan bozguna uğrattığını hatırlatan AP, halihazırda Azerbaycan polisinin tüm bölgenin kontrolünü sağladığını duyurdu.

Tüyler ürpertici sessizlik bozuldu Dünyada yankılandı: Karabağda sniper ateşi

Bir diğer uluslararası haber ajansı Agence France-Press (AFP) ise, Pazartesi akşamı 'son dakika' koduyla bir haber servis etti ve bir anda dikkatler yeniden Karabağ'a çevrildi. Habere göre, Moskova Azerbaycan ve Rus barış gücü askerlerinin birlikte devriye gezerken ateş altında kaldığını duyurdu. Hankendi'de bir keskin nişancı tarafından açılan ateşte kimsenin yaralanmadığını belirten Rusya, olayın soruşturulduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Moskova'nın açıklamasından 43 dakika sonra bu kez Ermenistan sınır hattındaki ateşkes ihlalinde bir askerinin öldüğünü, ikisinin de yaralandığını savundu. Erivan'ın açıklamasına göre çatışma doğudaki Kut köyü çevresinde gerçekleşti ancak Azerbaycan bölgede herhangi bir ateşkes ihlalinin gerçekleşmediğini belirterek olayı reddetti.

Tüyler ürpertici sessizlik bozuldu Dünyada yankılandı: Karabağda sniper ateşi

MOSKOVA: UMARIZ ERİVAN DA ÇABA GÖSTERİZ

AFP, ayrılıkçı Ermenilerin teslim olmasına rağmen bölgede kesilmeyen silah seslerinin ise Karabağ'daki istikrarsızlığın devam ettiğini gösterdiği yorumunu yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Karabağ'ı istikrara kavuşturmak için Azerbaycanlı yetkililerle birlikte çalıştıklarını söyledi. Lavrov, "Karabağ'da normal yaşamın yeniden başlamasına yönelik koşullar yaratmak için Azerbaycanlı meslektaşlarımız ve komşularımızla birlikte çalışıyoruz. Umarım Erivan da bu konuyla ilgilenir ve bunun için çaba gösterir" dedi.

Dokuz gün süren göçün ardından Karabağ'daki mevcut tabloyu 'tüyler ürpertici şekilde sessiz' diye niteleyen AFP, Hankendi'de başlayan yeni dönemin ipuçlarını da aktardı. AFP muhabirleri Hankendi'ye ulaşan Azerbaycanlı altyapı ve iletişim ekiplerinin yanı sıra şehirde kalan Ermenileri kaydeden 'yeniden entegrasyon' ofisi çalışanlarına da tanık oldu.